De grote DPC-finale van de springpony’s staat voor de deur: op 5 oktober gaat het gebeuren op dezelfde mooie locatie als de dressuurpony’s in Lathum. Internationaal springruiter Piet Raijmakers Jr. komt dan naar Lathum om samen met Wendy Scholten de jonge springpony’s te beoordelen volgens het nieuwe concept: met drie tegelijk in de baan, rustig opbouwen naar het best mogelijke resultaat op dit moment, waarbij de gereden tijd geen enkele rol speelt.
Piet Raijmakers Jr. kent als geen ander de kneepjes van het vak. Met vader Piet senior (teamgoud en individueel zilver op de Olympische Spelen in 1992) is hij opgegroeid in de springpaardenwereld. Vanaf zijn 19e jaar telt Piet Jr. zelf mee op internationaal niveau. Op het familiebedrijf van Stal Raijmakers in Asten runt hij zijn eigen wedstrijdstal, en inmiddels heeft hij al heel wat paarden – veelal zelf gefokt – van nul tot Grand Prix opgeleid én zelf tot op dit hoogste niveau uitgebracht (en gewonnen!). Jaarlijks brengt Piet meer dan tien paarden op alle niveaus uit onder FEI-vlag (dit jaar veertien). Zijn bekendste GP-paard van het moment is Van Schijndel’s Gladstone; een opkomende ster is Van Schijndel’s Hanibal, een zoon van de KWPN-hengst Rascin die Piet Sr. en Jr. beiden tot op 1.60m hebben uitgebracht. De 5-jarige hengst Van Schijndel’s Officer R.S. loopt 3e fase bij het BWP.
Piet weet dus ook de weg in de competities voor jonge springpaarden, en vindt het mooi dat nu ook jonge pony’s op een vergelijkbare manier de kans krijgen om ervaring op te doen. Hij signaleert een steeds groter tekort aan mensen die pony’s fatsoenlijk kunnen opleiden. “En een goede basis is zó belangrijk voor de kleine man die erop moet. De basis vergeten ze niet meer. Van een fijne opleiding heeft een pony zijn hele leven plezier. En andere kinderen ook, want zij kunnen er zo mee wegrijden en op hun beurt weer van leren.
Jonge handige mannekes en meiden zijn vaak al wat sterker en prima in staat om die basis te leggen, maar zijn zelf ook nog in opleiding. Het is goed om jonge ruiters met hun jonge pony’s te begeleiden door middel van een evenement als de DPC-finale. We willen pony en ruiter samen zien groeien.”
Piet is erg te spreken over het concept van de wedstrijd. “Wij beoordelen de pony’s op het niveau waarop ze op dat moment zijn, en dat verschilt per dier. Wat is er thuis al mee gedaan? Misschien is het pas de eerste keer dat ze ergens anders rijden. Daar kijken wij doorheen; het belangrijkst is hoe de ruiter daar mee om gaat. Met jonge paarden en pony’s moet je vooral niet te snel resultaat willen zien. Geef ze de tijd om het goed te doen! Altijd zorgvuldig uitleggen wat je van ze verwacht. Ze moeten de kans krijgen dit te begrijpen en goede ervaringen opdoen. Er zijn best pony’s die na twee weken simpel een parcours rond lopen, terwijl een andere telkens weer kijkt en aarzelt. Dat zegt op die leeftijd nog niets, die laatste blijkt later soms de betere te zijn. Beter rustig iedere keer een klein stapje verder komen en dat echt bevestigd hebben, voordat je met het volgende verder gaat.