LATHUM – Zaterdag 24 augustus vindt alweer de derde finale van het Dutch Pony Championship plaats. Na twee jaar in IJsselmuiden verhuist dit nu naar het Hippisch Centrum in Lathum. De beste vier-, vijf- en zesjarige dressuurpony’s zetten hier van de week hun beste beentje voor. Gastjurylid voor deze finale is niemand minder dan Olympisch dressuuramazone Marlies van Baalen.

 

Marlies van Baalen is niet weg te denken uit de topsport. In 2004 nam ze met Blom’s Idocus deel aan de Olympische Spelen en in 2021 was ze erbij met Go Legend. Vorig jaar werd ze met Habibi Nederlands kampioen Zware Tour/Senioren. A.s. zaterdag staat ze in Lathum in de ring, bijgestaan door DPC-juryleden Paulien Alberts en Trudi Houwen, om in iedere leeftijdscategorie de beste pony’s eruit te halen en te plaatsen. “Het is de eerste keer dat ik bij de DPC jureer,” zegt Marlies. “Ik heb er heel veel zin in! Samen met mijn moeder zit ik natuurlijk middenin de sport, zowel op pony- als paardenniveau.”

Instagram
Het mag voor Marlies dan de eerste keer zijn dat ze jureert, maar onbekend is het Dutch Pony Championship voor haar zeker niet. “Ik heb al mooie pony’s voorbij zien komen op Instagram, hoor,” lacht ze. “Het lijkt me heel leuk om zo’n groep te zien en te beoordelen hoe het talent in Nederland is. En dan is het nog interessanter om ze de komende jaren in de gaten te houden en te kijken wie we terug zien in de top. Dat is ook het mooie aan zo’n competitie. De pony’s die nu winnen, vertegenwoordigen Nederland over een paar jaar misschien wel op het EK.”

Marlies van Baalen (Foto: website DVB)

Natuurlijke aanleg
De beste groep pony’s per leeftijdscategorie zijn uitgenodigd voor de finale. “Ik denk dat het belangrijk is dat we goed kijken naar de natuurlijke aanleg. Daar wil je uiteindelijk op beoordelen. Een vierjarige is natuurlijk nog maar kort onder het zadel. Het is logisch dat die nog niet in de verzameling lopen, en minder bergop gaan dan een zesjarige. Dat moet je ook niet willen. Maar die natuurlijke aanleg, die kun je zien, en dat is waar het om draait,” is ze stellig.

Opleiding
Naast de aanleg vindt Marlies het belangrijk te beoordelen op netjes rijden en voorstellen. “Zo’n wedstrijd is onderdeel van het opleiden. Ze kunnen een keer schrikken, dat hoort er allemaal bij. Belangrijker is dan dat we kijken hoe de kinderen het oplossen. Daarnaast wil je natuurlijk een complete pony hebben. Voor mij is het heel belangrijk dat pony’s zich laten bewerken. De aanleuning hoeft bijvoorbeeld nog niet af te zijn, maar je wil wel zien dat ze makkelijk nageeflijk zijn. Het algehele beeld moet er makkelijk en licht uit zien – en dan maakt het niet uit of je naar een paard kijkt of een pony, of dat het jong of oud is. Makkelijk en licht is waar het omdraait in de paardensport,” sluit ze af.

Waar voorgaande jaren de dressuur- en springfinale tegelijkertijd werden verreden, is de springfinale nu verplaatst naar 5 oktober (ook in Lathum) en wordt daar samen met een springwedstrijd verreden.

Prijzen
Zoals altijd zijn er weer mooie prijzen te winnen tijdens de DPC finale. VH Rosettes heeft de linten en kampioenssjerpen weer verzorgd. Voor de kampioen is er een deken gesponsord door Hypostore. De nummers twee en drie ontvangen eveneens een deken, gesponsord door Equisport en Paardenkliniek Wolvega. Sponsoren voor volgprijzen op plaats vier en vijf zijn Hippisch Advocaat en Hypostore (zadeldekjes). En, net als voorgaande jaren, is er voor de overall dressuurwinnaar, de pony die in de finale het hoogste puntenaantal heeft, de hoofdprijs: een dressuurzadel van topmerk Custom Saddlery, het merk waar kampioenen mee rijden!