STICHTINGBESTUUR

“Het voelt als één grote sportpony familie afkomstig van drie stamboeken.”
Eind 2021 stak een groep liefhebbers van kwaliteitsvolle sportpony’s de koppen bij elkaar om zich hard te maken voor een nieuw podium voor Nederlandse sportpony’s. Nu is de stichting Dutch Pony Championship een feit! Op deze pagina stelt het stichtingsbestuur zichzelf voor en vertellen zij over hun passie voor pony’s en vertellen waarom ze zichzelf vrijwillig inzetten voor het Dutch Pony Championship.

“Nederlandse sportpony’s verdienen een podium”

Rachell Fokker

Rachell Fokker is een bekende naam in de dressuursport. Met diverse pony’s zoals Orchard Boginov, Power and Paint en Majos Cannon reed ze zich in de prijzen op kampioenschappen, en ook bij de paarden was ze (internationaal) uiterst succesvol. Tegenwoordig woont ze in Spanje, waar ze als jurist werkzaam is in het advocatenkantoor van haar stiefmoeder Maaike Weeda. De paarden heeft ze geen vaarwel gezegd; de Welsh NWR-hengst Dempsy Chicago ging mee naar het zuiden en wordt door haar verder opgeleid. Rachell werkt graag mee aan de organisatie van het DPC als ervaringsdeskundige, (juridisch) adviseur en penningmeester: “Ik vlieg vanuit Spanje over om zoveel mogelijk ‘live’ mee te genieten van de prachtige sportpony’s die we in ons land hebben. Het is geweldig dat er met het DPC weer een serieuze competitie is om de beste dressuur- en springpony’s, hun ruiters en hun fokkers in het zonnetje te zetten, want dat verdienen ze!”

“Nederlandse sportpony’s verdienen een podium”-Rachell Fokker

“De kloof tussen sport en fokkerij kleiner maken” -Petra van Zuthem

“De kloof tussen sport en fokkerij kleiner maken”

– Petra van Zuthem

Petra van Zuthem regelt samen met Marianne Kamper de secretariële zaken binnen het bestuur van het DPC. Ze kreeg van huis uit de liefde voor de New Forest-pony mee en fokt elk jaar een paar veulens, die de stalnaam Eastend meekrijgen. Lesgeven is iets wat ze ook graag doet, maar de fokkerij is haar passie. “Ik merk dat er een behoorlijke scheiding is tussen sport en fokkerij”, laat Petra weten. “Het DPC is een super initiatief om die kloof kleiner te maken. Een fokker wil graag weten hoe zijn fokproducten zich ontwikkelen; via de voorrondes van het DPC tijdens de keuringen kan hij die informatie verkrijgen. De fokkers worden dan ook nadrukkelijk bij het DPC betrokken. Andersom wordt door het DPC bij de (ouders van) ruiters de interesse voor de fokkerij aangewakkerd. Wat ik ook zeer positief vind, is de samenwerking tussen de drie stamboeken. Ik noem het allemaal echt een win-winsituatie!”

“Pony, Plezier en Presteren met de grote P”

– Lars Pronk

Voorzitter van het bestuur van de Stichting DPC, Lars Pronk, kwam via zijn opa in aanraking met pony’s en was meteen geïnteresseerd in bloedlijnen en het optimaal voorstellen van pony’s op keuringen. Tegenwoordig komt hij als account manager van Horsepoint International B.V. dagelijks bij paardeneigenaren en -stallen over de vloer. Samen met zijn partner Esther van den Berg startte hij Pronk Stables en fokt hij Shetland- en New Forest-pony’s, die met succes worden klaargemaakt voor de keuring en/of zadelmak gemaakt worden. “Ik heb altijd de connectie tussen fokkerij en sport gezocht. Met dit DPC-team van liefhebbers van sportpony’s zijn we enthousiast van start gegaan met de voorbereidingen van de competitie. Een dergelijk podium voor de fantastische spring- en dressuurpony’s die er in Nederland rondlopen, was er momenteel niet en daarom zijn we ontzettend blij met de samenwerking met de stamboeken en onze sponsoren.”

“Pony, Plezier en Presteren met de grote P” - Lars Pronk

“Stamboeken, fokkers en ruiters komen samen op het DPC” -Monica Groothuis

“Stamboeken, fokkers en ruiters komen samen op het DPC”

– Monica Groothuis

Monica Groothuis is op en top ‘pony’. De liefde voor de NWR/WPBR-fokkerij kreeg ze al in haar tienerjaren vooral mee bij Piet en Hilly Binksma van Emelwerth Stud. Samen met haar vriend fokt ze tegenwoordig jaarlijks als hobby een aantal ponyveulens en op hun bedrijf Ponyopfok Emelwerth worden ook jonge pony’s van derden opgefokt. Binnen de organisatie van het DPC neemt Monica de marketing voor haar rekening. “Het is geweldig dat er nu met het DPC óók voor sportpony’s weer een volwaardig kampioenschap is, waar stamboeken, fokkers en ruiters samenkomen. Ik kijk er heel erg naar uit om iedereen te ontmoeten!”

“Nederlandse pony’s moeten meer in de picture komen”

– Richard Reurings

Hoewel de hele familie bij Richard Reurings thuis gek was van paarden, hield hij zich liever bezig met voetballen. Maar het bloed bleek toch te kruipen waar het niet gaan kan en tegenwoordig zijn paarden, of beter gezegd, pony’s, zijn passie. Samen met compagnon Dennis Doleweerd van D&R Sportpony’s zoekt hij kwaliteitsvolle hengstveulens uit bewezen stammen en fokt ze op. “We trainen ze en doen onze best om ze goedgekeurd te krijgen. Recent werden D&R Sportpony’s Ziro La Di en D&R Sportpony’s Made in Holland goedgekeurd, die nu ook in de wedstrijdsport lopen.” Richard vindt dat we trots mogen zijn op onze Nederlandse pony’s en hoopt dat ze mede door het DPC meer in de picture komen. Hij is binnen het bestuur het aanspreekpunt voor (potentiële) sponsoren.

“Nederlandse pony’s moeten meer in de picture komen” -Richard Reurings

“Ook aandacht voor de fokker” -Lianne van Eerden

“Ook aandacht voor de fokker”

– Lianne van Eerden

“Het DPC spreekt mij enorm aan, omdat niet alleen de talentvolle jonge sportpony’s in de spotlight gezet worden, maar ook de fokkers. Daarbij is het voor hen ook mooi dat ze hun fokproduct (terug)zien en zien groeien in de sport. Er is talent genoeg in ons land. Tijdens het DPC kan een jonge pony kilometers maken en zijn kwaliteit laten zien zonder dat het geforceerd wordt, zoals in een dressuurproef het geval kan zijn.” Zelf fokt Lianne op kleine schaal; dat begon met een veulentje uit haar eerste ponymerrie en inmiddels is de opvallende palomino Welsh NWR-keurmerrie Oakley’s Milagro haar fokmerrie. Ze liep heel verdienstelijk mee in de categorie vierjarigen. “Ik wil nog twee veulentjes uit haar fokken en dan mag ze als zesjarige de sport in om zich op dat gebied te bewijzen”, licht Lianne toe. Lianne voegt aan het bestuur vooral een flinke portie organisatietalent toe. “Ik ben meteen losgelaten op de DPC Stallions Night. Weer zo’n mooi initiatief, waarbij een hengstenhouder zijn ponyhengst (categorie C, D en E) – van welk ras dan ook – mag presenteren, aan de hand of onder het zadel. De fokkers krijgen er een mooi overzicht van de beschikbare hengsten. En het wordt een mooi feestje voor het publiek!”

“Onderdeel zijn van jonge pony-wedstrijden is geweldig”

– Stefanie Verkooijen

Stefanie Verkooijen is de nieuwste toevoeging aan het DPC-team en gaat Monica en Shanna ondersteunen met de marketing. Het is niet moeilijk te zien waar haar liefde voor paarden en pony’s vandaan komt: in haar ponytijd reed ze FEI dressuur met Keulse Hoeve’s Zico, en daarvoor deed ze mee aan jonge pony-wedstrijden met hem en Kulberg’s Orion. Bij de paarden reed ze twee keer Lichte Tour, waaronder met de schimmelmerrie Talent (v. Jazz), waar ze uiteindelijk drie hengstveulentjes uit fokte die nu haar wedstrijdpaarden zijn. “De DPC Stallions Night was mijn eerste ervaring, en het was echt een heel gave avond. Prachtig aangekleed, mooie pony’s, veel afwisseling in de show. Toen vanuit het DPC-team de vraag kwam of ik wilde helpen, was de beslissing snel gemaakt. Nadat ik vroeger zelf zulke wedstrijden heb gereden, lijkt het me nu heel tof om onderdeel van de organisatie te zijn.”

''Onderdeel zijn van jonge pony-wedstrijden is geweldig'' - Stefanie Verkooijen

''De liefde voor de pony’s is wat ons drijft'' - Shanna Alderliesten

VASTE ONDERSTEUNING STICHTINGBESTUUR

“De liefde voor de pony’s is wat ons drijft”

– Shanna Alderliesten

“Gek op paarden is Shanna Alderliesten al zolang ze zich kan herinneren. Ze werkte ze als redacteur bij Horses/De Paardenkrant en kocht in 2010 haar eerste veulen, Dylano du Bois (Djamaï du Bois uit Casharel du Bois v. Deinhard B), die in 2013 meteen goedgekeurd werd bij het NRPS. Daarna vertrok ze naar Groot-Brittannië voor haar werk. In 2021 keerde ze terug naar Nederland. Ze raakte aan de praat met Monica Groothuis en kocht haar fokmerrie Vogelenzang’s Carlijn (sport, preferent v. Orchard Red Prince), de moeder van o.a. de goedgekeurde hengst Cosmo’s Paradiso Emelwerth. Prompt won ze een dekking tijdens de NRPS showdag; in 2024 verwacht ze het eerste veulen voor stal ‘De Vliege’ van Davinci du Bois. Shanna’s eerste optreden als ringmeester bij de DPC selectiewedstrijd in Heerewaarden vormde de opmaat voor het toetreden tot het DPC team. Ze houdt zich – samen met Monica – bezig met Marketing en PR.”