STICHTINGBESTUUR

‘Het voelt als één grote sportpony familie afkomstig van drie stamboeken’
Eind 2021 stak een groep liefhebbers van kwaliteitsvolle sportpony’s de koppen bij elkaar om zich hard te maken voor een nieuw podium voor Nederlandse sportpony’s. Nu is de stichting Dutch Pony Championship een feit! Op deze pagina zal het stichtingsbestuur zichzelf voorstellen wie ze zijn, hun passie voor pony’s toelichten en vertellen waarom ze zichzelf vrijwillig inzetten voor het Dutch Pony Championship!

“Nederlandse sportpony’s verdienen een podium”-Rachell Fokker

“Nederlandse sportpony’s verdienen een podium”

Rachell Fokker

Rachell Fokker is een bekende naam in de dressuursport. Met diverse pony’s, zoals Orchard Boginov, Power and Paint en Majos Cannon reed ze zich in de prijzen op kampioenschappen, en ook bij de paarden was ze (internationaal) uiterst succesvol. Tegenwoordig woont ze in Spanje, waar ze als jurist werkzaam is in het advocatenkantoor van haar stiefmoeder Maaike Weeda. De paarden heeft ze geen vaarwel gezegd; de 6-jarige NWR-hengst Dempsy Chicago ging mee naar het zuiden om door haar verder te worden opgeleid. Rachell werkt heel graag mee aan de organisatie van de DPC, als ervaringsdeskundige, (juridisch) adviseur en penningmeester: “Ik zal ook zeker vanuit Spanje overvliegen om zoveel mogelijk ‘live’ mee te genieten van de prachtige sportpony’s die we in ons land hebben. Het is geweldig dat er met de DPC weer een serieuze competitie is om de beste dressuur- en springpony’s, hun ruiters en hun fokkers in het zonnetje te zetten, want dat verdienen ze!”

“Eerlijk en betrouwbaar karakter belangrijk”

Marianne Kamper

Secretaris Marianne Kamper houdt zich fulltime bezig met de paardensport. Ze is ORUN-instructeur niveau 4 en geeft les op ponyclub de Heer Jans Ruitertjes in Oud-Gastel. Ook begeleidt ze haar dochter, die met name actief is in de dressuursport. Met Chiklah is ze Z2-dressuur en met Diamond start ze in de M2. Beide pony’s werden al als veulen aangeschaft. Marianne: “Omdat ponyruiters vaak al op jonge leeftijd beginnen met rijden, vind ik het karakter heel belangrijk; ze moeten eerlijk en betrouwbaar zijn. Naast fijne bewegingen, moet dat meewerkende karakter ook naar voren komen tijdens de selecties van het DPC.” Samen met Petra van Zuthem houdt Marianne zich bezig met het secretariaat en de organisatie op en tijdens de wedstrijden. “Ik kijk er naar uit om zoveel mogelijk enthousiaste deelnemers te ontmoeten. Zie deze competitie vooral als een hele leuke ervaring, om samen met je pony van te leren.”

“Eerlijk en betrouwbaar karakter belangrijk” -Marianne Kamper

“De kloof tussen sport en fokkerij kleiner maken” -Petra van Zuthem

“De kloof tussen sport en fokkerij kleiner maken”

-Petra van Zuthem

Petra van Zuthem regelt samen met Marianne Kamper de secretariële zaken binnen het bestuur van de DPC. Ze kreeg van huis uit de liefde voor de New Forestpony mee en fokt elk jaar een paar veulens, die de stalnaam Eastend meekrijgen. Lesgeven is iets wat ze ook graag doet, maar de fokkerij is haar passie. “Ik merk dat er een behoorlijke scheiding is tussen sport en fokkerij”, laat Petra weten. “Het DPC is een super initiatief om die kloof kleiner te maken. Een fokker wil graag weten hoe zijn fokproducten zich ontwikkelen; via de voorrondes van het DPC tijdens de keuringen kan hij die informatie verkrijgen. De fokkers worden dan ook nadrukkelijk bij het DPC betrokken.

Andersom wordt door het DPC bij de (ouders van) ruiters de interesse voor de fokkerij aangewakkerd. Wat ik ook zeer positief vind, is de samenwerking tussen de drie stamboeken. Ik noem het allemaal echt een win-winsituatie!”

“Pony, Plezier en Presteren met de grote P”

-Lars Pronk

Voorzitter van het bestuur van de Stichting DPC, Lars Pronk, kwam via zijn opa in aanraking met pony’s en was meteen geïnteresseerd in bloedlijnen en het optimaal voorstellen van pony’s op keuringen. Tegenwoordig komt hij als accountmanager van Horsepoint International B.V. dagelijks bij paardeneigenaren en -stallen over de vloer. Samen met zijn partner Esther van den Berg startte hij Pronk Stables en fokt hij Shetland- en New Forestpony’s, die met succes worden klaargemaakt voor de keuring en/of zadelmak gemaakt worden. “Ik heb altijd de connectie tussen fokkerij en sport gezocht. Met dit DPC-team van liefhebbers van sportpony’s zijn we enthousiast van start gegaan met de voorbereidingen van de competitie. Een dergelijk podium voor de fantastische spring- en dressuurpony’s die er in Nederland rondlopen, was er momenteel niet en daarom zijn we ontzettend blij met de samenwerking met de stamboeken en onze sponsoren.”

“Pony, Plezier en Presteren met de grote P” - Lars Pronk

“Stamboeken, fokkers en ruiters komen samen op het DPC” -Monica Groothuis

“Stamboeken, fokkers en ruiters komen samen op het DPC”

-Monica Groothuis

Monica Groothuis is op en top ‘pony’. De liefde voor de NWR/WPBR-fokkerij kreeg ze al in haar tienerjaren vooral mee bij Piet en Hilly Binksma van Emelwerth Stud. Samen met haar vriend fokt ze tegenwoordig jaarlijks als hobby een aantal ponyveulens en op hun bedrijf Ponyopfok Emelwerth worden ook jonge pony’s van derden opgefokt. Binnen de organisatie van het DPC neemt Monica de marketing voor haar rekening. “Het is geweldig dat er nu met het DPC óók voor sportpony’s weer een volwaardig kampioenschap is, waar stamboeken, fokkers en ruiters samenkomen. Ik kijk er heel erg naar uit om iedereen te ontmoeten!”

“Nederlandse pony’s moeten meer in de picture komen”

-Richard Reurings

Hoewel de hele familie thuis bij Richard Reurings gek was van paarden, hield hij zich liever bezig met voetballen. Maar het bloed bleek toch te kruipen waar het niet gaan kan en tegenwoordig zijn paarden, of beter gezegd, pony’s, zijn passie. Samen met compagnon Dennis Doleweerd van D&R Sportpony’s zoekt hij kwaliteitsvolle hengstveulens uit bewezen stammen en fokt ze op. “We trainen ze en doen onze best om ze goedgekeurd te krijgen. Recent werden D&R Sportpony’s Ziro La Di en D&R Sportpony’s Made in Holland goedgekeurd, die nu ook in de wedstrijdsport lopen.” Richard vindt dat we trots mogen zijn op onze Nederlandse pony’s en hoopt dat ze mede door het DPC meer in de picture komen. Hij is binnen het bestuur het aanspreekpunt voor (potentiële) sponsoren.

“Nederlandse pony’s moeten meer in de picture komen” -Richard Reurings

“Ook aandacht voor de fokker” -Lianne van Eerden

“Ook aandacht voor de fokker”

-Lianne van Eerden

“Het DPC spreekt mij enorm aan, omdat niet alleen de talentvolle jonge sportpony’s in de spotlight gezet worden, maar ook de fokkers. Daarbij is het voor hen ook mooi dat ze hun fokproduct (terug)zien en zien groeien in de sport. Er is talent genoeg in ons land. Tijdens de DPC kan een jonge pony kilometers maken en zijn kwaliteit laten zien zonder dat het geforceerd wordt, zoals in een dressuurproef het geval kan zijn.” Zelf fokt Lianne op kleine schaal; dat begon met een veulentje uit haar eerste ponymerrie en inmiddels is de opvallende palomino NWR-keurmerrie Oakley’s Milagro haar fokmerrie. Ze liep heel verdienstelijk mee in de categorie vierjarigen. “Ik wil nog twee veulentjes uit haar fokken en dan mag ze als zesjarige de sport in om zich op dat gebied te bewijzen”, licht Lianne toe. Lianne voegt aan het bestuur vooral een flinke portie organisatietalent toe. “Ik ben meteen losgelaten op de DPC Stallions Night die op 18 maart plaatsvindt. Weer zo’n mooi initiatief, waarbij een hengstenhouder zijn ponyhengst (categorie C, D en E) – van welk ras dan ook – mag presenteren, aan de hand of onder het zadel. De fokkers krijgen er een mooi overzicht van de beschikbare hengsten. En het wordt een mooi feestje voor het publiek!”