Met meer dan 200 fokproducten geregistreerd onder de naam ‘Turfhorst’ is het wel duidelijk dat stoeterij Turfhorst, die hun locatie hebben in het Gelderse Wezep, een waar begrip is in de ponyfokkerij. Met name in de Welsh-wereld zijn ze niet weg te denken, hoewel ze tegenwoordig ook actief zijn bij het NRPS en Duitse stamboeken. Vier hengsten nemen ze mee naar de DPC Stallions Night, en Thom Koele noemt het nog steeds nuchter ‘een uit de hand gelopen hobby’.

“Mijn vader werkte vroeger bij restaurant Coelenhage van de familie Vrolijken en raakte besmet met het paardenvirus. Hij kocht zelf een pony en zo is hij destijds begonnen met de Welsh pony’s,” vertelt Thom Koele. Inmiddels is de familiehobby uitgegroeid tot een heus bedrijf, met op het moment zo’n 120 dressuur- en springpaarden en pony’s. Ook uit de paardenwereld zijn ze niet meer weg te denken met hengsten als Mauro Turfhorst en Miami Turfhorst.

Beste match
“Maar het begon echt met de pony’s,” licht Thom toe. “Vanaf 1998 richten we ons fanatiek op het fokken van rijpony’s, maar daarvoor fokte mijn vader al een aantal jaar met Welsh B-pony’s. Ik heb zelf nog weer wat A’tjes; het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en voor je het weet heb je er weer een paar!” Waar de familie zich eerder wel volledig op de Welsh pony toelegde, kijken ze nu breder. “We gaan ook wel naar bijvoorbeeld het NRPS en hebben vorig jaar in Westfalen de Duitse rijponyhengst Diamond Style aangeschaft. Ik denk dat het belangrijk is om niet alleen kritisch te zijn op je eigen pony’s, maar ook te kijken welk stamboek het beste past. En soms maken we wel eens uitstapjes.”

Uitstapje
Een voorbeeld van zo’n uitstapje is de NRPS-goedgekeurde hengst Devon Turfhorst, die gepresenteerd wordt tijdens de DPC Stallions Night. “De laatste jaren zijn er bij ons ook springhengsten bijgekomen. Devon was van de gebroeders Sloof en we doen wel vaker wat handel samen. Zodoende kochten we Devon van hen. Hij sprong erg goed, en we besloten om hem bij het NRPS voor te stellen en dit avontuur aan te gaan.” Het avontuur was een succes, want Devon werd bij het NRPS goedgekeurd. Rond die tijd vroeg René Sloof of hij Devon voor de helft kon kopen met het idee dat zijn dochter Eva hem ging rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Eva bracht de hengst het afgelopen jaar succesvol uit in de sport en presenteerde hem ook tijdens de verrichtingen, waar hij verrichtingskampioen werd bij de springpony’s met onder andere een negen voor rijdbaarheid, 9.5 voor werkwilligheid en 9.5 voor gehoorzaamheid ontving. “Precies zoals een kinderpony moet zijn,” vindt Thom. De hengst verenigt bloedlijnen van kwaliteitsvolle springpaarden als Heartbreaker en Erco van ‘t Roosakker en Narcotique De Muze. Daarnaast is hij aangepaard met Welsh B-bloed via zijn vader Daho du Paradis. Via zijn moeder Orchard Red Elstar, zelf een begrip in de Welsh NWR-fokkerij, voert hij weer Welsh NWR-bloed. “Hij komt uit heel sterke lijnen in de springwereld en de NWR fokkerij. Ik denk dat het heel interessant is als je dit in een pony hebt.”

Devon Turfhorst

Dressuurhengst
Naast Devon maakt ook Coelenhage’s Chaplin (Leuns Veld’s Lord x Wengelo’s Ricardo) zijn opwachting tijdens de DPC Stallions Night. De voshengst werd bij zijn goedkeuring uitgeroepen tot hengst met de beste draf. In 2024 werd hij algemeen kampioen bij de NWR en hij werd eveneens verrichtingskampioen. “We kochten hem op de hengstenkeuring en hebben hem vervolgens klaargemaakt voor de verrichtingen. Zijn eerste jaargang veulens zag er goed uit; het waren mooie veulens met veel ras en goede beweging. Daar zijn we blij mee.” En dat is niet het enige waar Thom blij mee is, want volgens hem is Chaplin super braaf. “Hij is echt een kinderpony pur sang! In mijn ogen is dat wat we moeten hebben. Uiteindelijk fok je sportpony’s voor de kinderen.”

Maar niet alle hengsten worden bij Turfhorst ingezet voor de fokkerij. “Waar de meeste NWR-hengsten ingezet worden voor de dressuursport, hebben we Hania’s Memphis gekozen voor een carrière in het springen. Hij wordt inmiddels ook gereden door Eva Sloof en bij hem ligt de focus voorlopig volledig op de sport. Memphis is daarom niet aanwezig tijdens de Stallions Night.”

Coelenhage's Chaplin

Ouder bloed
Naast de twee jonge hengsten biedt stoeterij Turfhorst dit jaar ook oudere hengsten aan. “Leuns Veld’s Lord en Jarno komen terug naar Nederland vanuit hun eigenaar in Zweden, wat betekent dat we ze weer gaan aanbieden voor de Nederlandse fokkerij. Lord heeft zich in de fokkerij natuurlijk ook ruimschoots bewezen, en Jarno heeft voor Zweden meerdere malen EK gelopen met het team. De Goede Ree’s Metall is van dezelfde eigenaar; hij is vorig jaar al naar Nederland gekomen en ook hem bieden we dit jaar aan.” De Goede Ree’s Metall (Aester el Nino x Orchard d’Avranches) verschijnt ook ten tonele tijdens de DPC Stallions Night.

Nuchter
Als laatste komt de in Westfalen goedgekeurde hengst Diamond Style mee naar Houten. Onder Liz Arends loopt hij inmiddels in de sport en nam hij recent deel aan de NAF competitie. Voor de zoon van Dating AT ligt het vizier nu eerst op de sport. “Liz is pas dertien, dus het geeft wel aan hoe makkelijk hij is, precies zoals het hoort. Ook dat vinden we belangrijk om te laten zien.”

Diamond Style