Op de derde selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship, zaterdag a.s. in Tolbert, staan Paulien Alberts en Vai Bruntink in de baan om de vier-, vijf- en zesjarige pony’s te beoordelen. “Vorig jaar heeft Sjak (partner van Vai, red.) gejureerd en die was heel positief over de pony’s en ruiters en enthousiast over de wedstrijd”, steekt Vai van wal. “Ik vind het een eer dat ik samen met Paulien een rol mag spelen in deze mooie competitie.”

“De afgelopen jaren heb ik een aantal jonge paardenwedstrijden gejureerd waaronder de VSN-finale. Daarnaast rijd ik zelf ook graag jonge paarden in de aanlegtesten en heb ik meerdere keren meegedaan aan het WK voor jonge dressuurpaarden. Het is leuk dat ik deze wedstrijd samen met Paulien kan jureren. Zij heeft natuurlijk ook al veel ervaring in het jureren van proeven. Met z’n tweeën komen we ongetwijfeld tot een goede uitslag; iedereen legt misschien nét even andere accenten. Het is goed dat er twee juryleden zijn, zodat je kunt overleggen.”

Plezier voorop
De amazone noemt het een goede ontwikkeling dat er een competitie als de Dutch Pony Championship is. “De ponysport is zo serieus en professioneel geworden! Dat is heel goed, maar tegelijkertijd een beetje een valkuil. Wat mij betreft staat plezier hebben met je pony en dat ook uitstralen voorop. Naast beweging, houding en exterieur is het fijne rijden iets waar ik extra op zal letten. Ik ben heel benieuwd; ik denk dat we zeker veel jong talent in de baan zullen krijgen.

Vai’s Joplin
Vai is zelf begonnen met een groene pony, die ze alles geleerd heeft en uitgebracht heeft tot en met de Z dressuur. “Joplin zou geen pony geweest zijn voor deze talentcompetitie, omdat hij heel simpel bewoog. Bovendien was hij best lastig als jonge pony. Maar ik was echt heel gek op hem! Uiteindelijk zijn we Z-dressuur geworden, vooral door correcte en nette proeven te rijden.”

Concentratie
Een tip van Vai: “Concentreer je op je eigen pony en laat je niet afleiden door de andere combinaties. Natuurlijk wil je eruit halen wat erin zit en je pony op zijn best presenteren. Maar het blijven ook jonge pony’s dus je kunt verder nooit helemaal voorspellen hoe ze op een dergelijke ambiance reageren. Probeer altijd rustig en fijn te blijven rijden en geniet er ook een beetje van. Verder is deze wedstrijd een momentopname. De opleiding van je pony is een traject dat veel langer duurt dan het kwartiertje dat je in Tolbert in de ring bent …”

Over Vai Bruntink
Vai Bruntink doet al jaren met verschillende paarden goed mee in de topsport. Ze reed bijvoorbeeld de onlangs verkochte KWPN-hengst Ebony in de Grand Prix. Met o.a. Barton VDL is ze succesvol in de Lichte Tour. Naast de subtop ligt de nadruk op de opleiding van jonge talenten; de Pavo Cup en de Subli Cup – een soort DPC maar dan voor paarden – staan steevast op de agenda. Enkele bekende jonge paarden die momenteel worden gereden door Vai zijn de KWPN-hengst Pitch Perfect en de Ebony-nakomelingen Oletaire en Olympia. Naast het rijden haalt Vai ook veel voldoening uit het begeleiden van haar leerlingen. Vai runt samen met haar partner Sjak Laarakkers dressuurstal Laarakkers in Vledderveen (Drenthe).

Startlijst DPC Tolbert
https://dutchponychampionship.nl/wp-content/uploads/2024/07/Startlijst-Tolbert.pdf

Kijk ook op de site van het Dutch Pony Championship voor het reglement, de proef die je moet rijden en het protocol, zodat je kunt zien welke onderdelen de jury beoordeelt.

NB voor de wedstrijden in Lunteren op 27 juli en 14 augustus kun je je nog steeds aanmelden! Ook voor de selectie in Heusden (Asten), die niet doorging en verplaatst is naar 3 augustus, kun je nog inschrijven. Met deze wedstrijden te gaan maak je zeker nog kans om te kunnen knallen tijdens de finale in  Lathum, op 24 augustus.