LATHUM – Het was de NWPCS-goedgekeurde hengst A New Story (v. Jonkers’ Jayden) die zaterdag 24 augustus tijdens de DPC finale in Lathum aan het langste eind trok. Met een totaal van maar liefst 90.5 punten won hij onder Bo Leijten de vierjarigen rubriek – en zetten zij de hoogste dagscore neer, waarmee de combinatie ook het overall kampioenschap op hun naam schreef.

Van juryleden Paulien Alberts en Marlies van Baalen kreeg A New Story (fokker dhr. Venema) maar liefst een tien voor zijn draf. “Wat een beauty is dat,” zegt Marlies van Baalen direct na afloop van de rubriek. “Het was de enige tien die we deze dag gegeven hebben. Verder had hij bijna allemaal negens. A New Story is een super complete pony en hij gaf een heel mooi beeld.” Paulien Alberts vult aan, “Hij laat al veel gedragenheid zien. Bo stelde hem heel fijn voor, waardoor zijn natuurlijke aanleg heel goed naar boven kwam.”

De dertienjarige Bo Leijten heeft dan ook niets dan lof voor hem. “Zijn draf is echt niet normaal,” lacht ze. “Je weet niet wat je voelt. A New Story liep vandaag super fijn, hij was heel ontspannen en was goed bij de les.” Vorig jaar won Bo met haar pony Durello (v. Diamond Touch) ook de vierjarigen rubriek. Net als nu had ze toen ook de hoogste dagscore, waarmee ze voor het tweede jaar op rij van hoofdsponsor Custom een zadel wint als overall prijs.

A New Story met amazone Bo Leijten

Sophie van Norel legde beslag op de tweede plaats. Zij reed de grulloruin Didgeridoo NE WE (v. Kastanienhof Donnertrommler) naar 84.5 punten. De NRPS’er, gefokt door N. Elias, ontving een negen voor zijn draf. “Sophie stelde hem fantastisch voor,” aldus Marlies. “De combinatie ging heel fijn door de baan.” Paulien is het daarmee eens en licht nog wat andere goede punten uit. “Didgeridoo heeft al heel veel balans en gedragenheid; hij is heel constant. De nummer één had iets meer schnitt qua type.”

De derde plaats in deze rubriek ging naar Maddy Dijkshoorn met haar NRPS-valkmerrie Top Model (v. Top Champion, fokker B. Wehrmann). “Top Model is een pony met heel veel lossigheid,” licht Marlies toe, “Maar ze was nog iets minder stabiel vergeleken met de andere twee. Maddy stelde haar heel fijn voor.” “Ja,” zegt ook Paulien. “Echt een superfijne pony, met veel veer en afdruk. Ze mag nog iets aan kracht winnen.” De combinatie kreeg 80 punten met o.a. een 8.5 voor de stap en de draf.

Extreem goede vijfjarigen kopgroep
Trudi Houwen, die samen met Marlies de vijf- en zesjarigen beoordeelden, is na afloop laaiend enthousiast over de vijfjarigen rubriek. “Dit was kwalitatief écht een goede groep, met een extreem veel kwaliteit in de kopgroep. We hebben veel goede ruiters gezien de weten hoe ze moeten opleiden.” Ook Marlies is erg positief. “We hebben, zeker in de kopgroep, pony’s gezien waarvan ik verwacht dat we ze nationaal én internationaal terug gaan zien.”

De hoogste eer kwam op naam van Bridget Lock, die Pronk Stables Geronimo Taonga (v. Golden West, fokker W. Bos) naar een totaal van 87.5 punten stuurde. De NRPS-goedgekeurde hengst ontving een negen voor zijn stap, de gedragenheid en souplesse, en de harmonie. “Geronimo Taonga is een pony met veel kwaliteit, waarvan wij denken dat hij ook in de hogere sport erg goed kan gaan scoren straks,” aldus Trudi. “Voor een vijfjarige laat hij al veel draagkracht en zelfhouding zien. Daarbij kan hij goed schakelen. Bridget stelde hem super professioneel voor.”

Bridget zelf glundert van oor tot oor na de prijsuitreiking. “Gerrie is fantastisch; hij is zo gaaf om mee te werken. Hij is erg intelligent, dus het is altijd opletten dat we niet te veel vragen en hem regelmatig vrij geven zodat hij kan bij komen, zeker omdat hij de sport ook moet combineren met de dekdienst. Ik mag hem nog rijden tot ik achttien word volgend jaar, dus het doel is om hem in de klasse Z uit te brengen.” De combinatie won vorige week op de Hippiade ook al de nationale titel in de M2 cat. D/E.

Pronk Stables Geronimo Taonga met amazone Bridget Lock

Voor Vycho Lurvink, de enige ruiter tussen alle amazones die meededen aan de finale, was er in deze rubriek een heel mooie tweede plaats. Hij reed D&R Sportpony’s Night Prince (v. Nightfever II, fokker J. van den Berg) naar 84.5 punten. De eveneens NRPS-goedgekeurde hengst kreeg een negen voor zijn stap en galop. “Night Prince is een pony die met veel ruimte en balans in beweging door de baan gaat,” zegt Trudi. “Daarbij heeft hij een heel mooie zelfhouding en hoewel het beeld in de aanleuning soms nog iets wisselend is, is het een pony met een heel positieve instelling.”

Maddy Dijkshoorn pakte hier, net als in de vierjarigen rubriek, de derde plaats. Dit keer deed ze dat met Cantares Dancer, een NRPS-ruin met als vader Can Dance. Hij werd gefokt door S. Struckmann. De combinatie kreeg 84 punten. Hoogtepunten op hun protocol waren de negens voor harmonie en algemene indruk. “Deze combinatie gaf een heel plezierig totaalbeeld. Cantares Dancer liep met een heel mooie, stille houding en liet een constante verrichting zien. Proeftechnisch was deze pony ook al goed voor elkaar,” aldus Trudi.

Hoogste eer voor C-pony
Bij de zesjarigen was het de C-pony Wapiti SK (v. Der Feine Lord, fokker J. Smits) die beslag legde op het goud. Samen met amazone Sterre Kraaijeveld scoorde de combinatie 82.5 punten. “Sterre stelde Wapiti heel fijn voor,” zegt Marlies. “Ze heeft een heel fijne aanleuning en is in alle onderdelen heel stabiel, met een mooie zelfhouding.” Dit kwam dan ook terug in de cijfers, met een 8.5 voor stap, galop, en harmonie.

De combinatie heeft een goed seizoen gehad, want vorige week werden ze kampioen in de Z1/Z2 cat. C-klasse op de Hippiade. Twee nationale titels in één week is wel de kers op de taart, vindt Sterre. “Ja, wat wil je nog meer? Voor de Hippiade hadden we wel veel getraind, dus ik heb het afgelopen week rustig aan gedaan met haar. De dag voor de finale hebben we weer gereden en ook nu liep ze fijn. Ze had wel wat spanning eerst, maar dat kreeg ik gelukkig heel fijn opgelost. Bovendien is het bij de DPC niet zo erg als er een keer wat spanning is of er een foutje insluipt,” zegt ze. “Daar kijkt de jury wel doorheen, en dat vind ik ook het mooie aan de competitie.”

Wapiti SK met amazone Sterre Kraaijeveld

Suze Meertens stuurde haar palominoruin Dirty Dancer NF (v. Dreidimensional AT NRW, fokker N. Hoogendijk) naar 79 punten en eindigde hiermee als tweede. De NRPS’er ontving o.a. een 8.5 voor zijn stap en exterieur. “Dirty Dancer is een pony die heel correct werd voorgesteld en een goede aanleuning heeft. Hij heeft zelfhouding en loopt voor een vierjarige al mooi opwaarts. Hij mag dadelijk nog iets meer aan kracht winnen. Hij heeft veel losheid en lichaamsgebruik.”

Net als de winnaar van deze rubriek ging ook de derde plaats naar een C-pony, en wel de NWPCS-ruin Heidepeel’s Stitch (v. Waxwing Penny Guy, fokker M.J.C. Jansen Bleeker) met Sandy Brammer. Hun optreden was goed voor 77.5 punten, met achten voor de galop, gedragenheid en souplesse, algemene indruk en exterieur. “Stitch liep met veel power door de baan,” vertelt Marlies. “Sandy reed hem echt keurig!” Trudi vult aan, “Ze lieten een heel mooi opwaarts beeld zien. Stitch heeft veel go, maar er is ook veel controle. Het is een heel rijdbare pony.”

Met de dressuurfinale achter de rug worden de pijlen nu gericht op de DPC-springfinale. Deze wordt op 5 oktober gehouden in Lathum. Opgeven kan rechtstreeks via dutchponychampionship.nl.

Winnaars rubriek 6 jarigen

Foto’s zijn gemaakt door Nysar Media en te vinden via de volgende link: https://nysarmedia.pixieset.com