LATHUM – Tijdens de DPC dressuurfinale, 24 augustus in Lathum, stond Jessica van den Berg als fokker van D&R Sportpony’s Night Prince langs de kant te kijken. Hij liep met zijn ruiter Vycho Lurvink naar een prachtige tweede plaats bij de vijfjarigen, waardoor Jessica vanuit de DPC een fokkerspremie kreeg aangeboden. “Je fokt een veulen met passie en emotie. Natuurlijk hoop je dat ze goed terechtkomen en dat er goede resultaten uit voortkomen. Als een pony dan zo door de baan gaat en hoog eindigt, sta je echt super trots te kijken langs de kant,” aldus Jessica.

Fokker Jessica van den Berg met Dennis & Richard van D&R Sportpony's en ruiter Vycho Luvrink

 

D&R Sportpony’s Night Prince is een vijfjarige NRPS-goedgekeurde hengst met als vader Nightfever II. Jessica fokte hem uit haar ster-preferente merrie Orchard Jr Sprintze (v. Orchard Red Prince). “Ik kocht haar in 2018; via kennissen kwam ik bij de eigenaar terecht. Het is een heel mooie, aansprekende merrie, met een lief karakter, die uit een heel mooi lijntje komt. Night Prince was het eerste veulen dat ik uit haar fokte,” vertelt Jessica. “Het is echt een fokkersdroom om hem goedgekeurd te zien, en dat hij nu bij de DPC zulke resultaten loopt.” Naast Night Prince is Orchard Jr Sprintze ook de moeder van Niandro JVDB (v. FS Numero Uno), die in 2023 bij het Rheinland en NRPS werd goedgekeurd, en eind 2023 werd verkocht naar de Verenigde Staten.

Verkoop
Hoewel het niet het plan was om Night Prince als veulen te verkopen—Jessica had de opfok al geregeld—werd hij uiteindelijk toch verkocht aan Richard Reurings en Dennis Dolleweerd van D&R Sportpony’s. “Ik wilde hem eigenlijk niet verkopen, dus toen Richard al snel een berichtje met interesse stuurde, sloeg ik het af. Een week voor hij naar de opfok ging, kreeg ik nog een keer een berichtje van hem. Toen dacht ik: als ze aanhouden, moeten ze er weg van zijn. Richard en Dennis kwamen kijken en waren direct heel enthousiast. Het doel wat ze met hem hadden sprak me aan, dus toen heb ik de keuze gemaakt om hem toch te verkopen. Dat heeft goed uitgepakt.”

D&R Sportpony's Night Prince met ruiter Vycho Lurvink

DPC finale
Night Prince deed het tijdens de selecties al goed, maar Jessica kreeg het met haar schema nog niet rond om te kijken. “Ik wilde zo graag, maar het lukte gewoon niet. Voor de finale heb ik toen toch alles geregeld zodat ik kon gaan kijken. Toen hij de baan binnenkwam, dacht ik wel, wauw, wat is ‘ie knap! Maar dat zegt natuurlijk iedereen over hun eigen pony,” lacht ze. “Het was schitterend om te zien, dit is echt waar je het voor doet. Van zijn kwaliteit was ik al overtuigd en daardoor zag ik wel kansen voor hem in de top, maar alles moet ook kloppen op zo’n moment. Je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat ze winnen. Het was super mooi dat hij zo goed meeliep en wel bovenin eindigde. Daar hoop je stiekem toch op.”

Fokkerspremie DPC
Vanuit de DPC ontving Jessica als aanwezige fokker van een prijswinnende pony een fokkerspremie. “Die prijs is hartstikke leuk, en het is mooi om erbij te zijn. Uiteindelijk denk ik dat de waardering vanuit DPC en eigenaren de allermooiste prijs is die je kunt krijgen. Die waardering, die blijft—en ik denk dat de meeste fokkers het daar voor doen.”

Toekomst
Nog meer goedgekeurde hengsten uit dit lijntje gaan we niet meer tegenkomen, want de moeder van Night Prince heeft de afgelopen jaren vier merrieveulens gegeven. “Een FS Numero Uno, het volle zusje van Niandro, een FS Next Diamond, en de afgelopen twee jaren van FS Clarimo. De Numero Uno heb ik verkocht, de andere drie heb ik nog. Vooral van Ciao Bella JVDB, die uit 2023 komt, heb ik hoge verwachtingen.” Moeder Sprintze is inmiddels zeventien en mag nu met pensioen. “Ik kan zien dat het genoeg geweest is. Ze heeft mij veel gebracht; nu is het haar tijd om te gaan genieten,” sluit ze af.

Niandro JVDB