Misschien heb je het op de startlijsten voor Heerewaarden al gezien – a.s. zaterdag (8 juni) is Bart Bax, naast Hans Peter Minderhoud, jurylid bij de eerste DPC-selectie in Heerewaarden. Aan enthousiasme ontbreekt het hem niet. “Het is voor mij de eerste keer, maar ik vind het super om jonge pony’s te beoordelen, en nog leuker: de kinderen tips mee te geven!”
Bart Bax is onderdeel van het DPC jurypanel, dat dit jaar is opgezet. Naast Heerewaarden komt hij ook in actie tijdens de selectiewedstrijd in Heusden, en neemt hij tijdens de finale in Lathum (24 augustus) een rubriek voor zijn rekening. “Er is niks mooiers dan het beoordelen van jonge pony’s en paarden,” vindt Bart, die voorzitter is van de KWPN hengstenkeuringscommissie, en dus ervaring in overvloed heeft. “Het mooiste vind ik hoe correct opleiden echt het verschil kan maken. Zo heb je pony’s die als vierjarigen misschien nog niet in de top meelopen, maar wel veel ervaring kunnen opdoen tijdens zo’n evenement. Als je die dan netjes opleidt en doortraint, dan kan het als zesjarige zomaar heel anders zijn.”
Feedback
“De allerbeste pony’s komen er vaak wel uit, en dat blijven goede pony’s,” licht hij verder toe, “maar vergis je niet in het belang van een correcte opleiding. Zit je er nu nog niet bij? Doe dan wat met de feedback die je krijgt. Bespreek het met je instructeur, en train samen verder. Leid je pony correct op, en kom dan volgend jaar, als je pony verder en sterker is, weer terug.” Hij lacht even. “Niet ieder Grand Prix-paard wat nu bovenaan staat, liep bij de jonge paarden-proeven ook al bovenaan. Natuurlijk mag je je meten met je leeftijdsgenoten, maar probeer objectief te blijven. Ervaring voor jou en je pony is heel waardevol. Daar kun je later weer wat mee.”
Horizontaal evenwicht
Bart weet als geen ander wat hij zoekt. “Van de vierjarige pony’s zie ik graag dat ze in horizontaal evenwicht lopen. Dan kun je ze echt ontwikkelen. Stel je pony op een eerlijke manier voor, netjes nageeflijk en naar de hand toe gereden. Probeer de rust erin te houden, en te genieten.” Voor de oudere pony’s wil hij vooral op die fijne basis doorborduren. “Dan ga je zien dat de betere en iets oudere pony’s al wat meer afdruk en zweefmoment hebben, en meer op het achterbeen komen.”
Wijzigingen in de proeven
Dit jaar zijn de proeven wat gewijzigd, en Bart heeft daar ook aan mee gewerkt. “We wilden vooral bereiken dat de ruiters en amazones zoveel mogelijk rust hebben in de pony’s. Even de tijd om de baan te verkennen, ontspannen beginnen aan de proef. Daarna hebben we wat overgangen en tempowisselingen verwerkt, voor het evenwicht, en dat bouwen we eigenlijk uit over de drie verschillende gangen. De overgangen komen in deze proeven meer naar voren, zodat we nog beter naar gehoorzaamheid en balans kunnen kijken.”