Samen met Franka Loos staat Kirsten Brouwer in de baan om de deelnemers in De Mortel te beoordelen. Nu is Kirsten een hele bekende amazone, maar in haar ponytijd viel ze niet zo op. “Ik was vooral aan het spelen met mijn pony’s en was niet zo op sport gefocust.”

“We reden veel in het bos en hadden een hoop lol”, weet Kirsten nog goed. “Mijn pony was niet zo gemakkelijk en talentvol, maar ik heb er wel ontzettend veel van geleerd.”

Handig
Nadat ze jarenlang in de manegelessen had gereden, mocht Kirsten toen ze negen was een eigen pony van haar ouders. “Zij hadden een ervaren pony op het oog, die al hoog in de dressuur en het springen had gelopen. Maar ik had mijn oog op een bonte pony laten vallen, díe wilde ik! ‘Dat is prima’, zeiden mijn vader en moeder, ‘maar dan moet je ‘m zelf alles leren!’ Dat was niet gemakkelijk, maar het heeft me wel een handige ruiter gemaakt.”

Specialisatie
Uiteindelijk werd ze nog wel Z2 bij de pony’s, maar ze heeft zich nooit in een kader gereden. “Ik begon pas een beetje succesvol te worden bij de paarden, in de tijd dat de specialisatie in de dressuur en het springen een feit was.”

Harmonieus beeld
Kirsten zal als jurylid in De Mortel (2 juli) vooral letten op het netjes en harmonieus voorstellen, en de kwaliteit van de drie gangen: een ruime en tactmatige stap, draf en galop, waarin de pony laat zien te kunnen schakelen. “Ik zie graag een bruikbare pony, die zich netjes laat bewerken. Bruikbaar wil niet per se zeggen spectaculair.”

Wie is Kirsten Brouwer?
Kirsten Brouwer is fulltime actief met het trainen en opleiden van dressuurpaarden. Samen met haar ouders runt zij Stal Brouwer. Op het WK voor Jonge Dressuurpaarden stuurde ze vele paarden naar podiumplekken, zoals goud met Dancer in 2014 en twee keer brons met Eye Catcher (2014 en 2015). Voor Five Star en  Sultan des Paluds was er zilver in 2016 en 2017 en Lightning Star won vorig jaar zilver. Kirsten kan gezien worden als een echte jongepaardenspecialist, maar is net zo bekend als Grand Prix-amazone. In die hoogste klasse start ze bijvoorbeeld de hengst Foundation.