Bart Bax is onderdeel van het DPC jurypanel en jureerde de openingswedstrijd in Heerewaarden. Tijdens de volgende wedstrijd, zaterdag 6 juli in Heusden, staan broers Bart en Niels Bax samen als jurykoppel in de baan. En daar heeft Niels veel zin in: “Vorig jaar heb ik ook eens een jonge pony-wedstrijd gezien, en sodeju, er lopen er wat bij die echt niet onder doen voor een paard!”

Niels Bax nam in 2010—samen met Björn van Kessel—na jarenlang dienstverband Hengstenhouderij De IJzeren Man in Weert over. Daar houdt hij zich bezig met de africhting en training van dressuurpaarden, het geven van dressuurinstructie, en verkoop/bemiddeling van sportpaarden. Hij leidt paarden op tot en met Grand Prix-niveau en heeft de nodige jonge paarden-wedstrijden zoals de PAVO cup gereden. “Dat vind ik ook eigenlijk wel het leukste, die jonge paarden opleiden,” vertelt Niels. “Je krijgt zoveel mee van de ontwikkeling op die manier. We hebben een eigen fokkerij voor jonge aanwas en soms kopen we er een keer een veulen bij. Daarin maken we dan een selectie en dan is het de uitdaging—en het plezier—om te zien hoever je kunt komen.” Dat maakt hem natuurlijk perfect voor het jureren van de DPC selectiewedstrijd.

Op het moment is Niels actief met onder andere Giano (v. Glock’s Lord of Loxley) in de Grand Prix, die vanaf juli weer meer meegaat om meer ervaring op te doen op dat niveau. Daarnaast is hij ook erg succesvol met First Lewis (v. Ferguson). Vorig jaar namen ze nog deel aan het WK jonge dressuurpaarden; inmiddels komen ze uit in de lichte tour.

In kwaliteit hoeven pony’s absoluut niet onder te doen voor paarden, dat heeft Niels al wel gezien. “Vorig jaar was ik in Berlicum, en daar heb ik echt heel goede pony’s gezien. De kwaliteit is de laatste jaren hard omhoog gegaan. Ik ben benieuwd wat het in Heusden brengt,” vertelt hij. Daarbij valt het direct op dat Bart en Niels broers zijn: beiden houden van functionele pony’s met een gedegen opleiding. “Ik zie graag dat ze fijn van achter naar voren naar de hand toe worden gereden. Het gaat om het functioneel opstellen van de pony. Ze hoeven nog niet altijd het laatste te hebben aan spektakel, zeker niet als vierjarige, maar ik wil wel graag zien dat het schakelvermogen aanwezig is. Ze moeten ‘in en uit elkaar’ kunnen in dat schakelen.” Vervolgens laat hij een uitspraak vallen die Bart Bax ook al gaf in een eerder artikel: “Als ze functioneel zijn en je ze twee jaar traint, kunnen ze door goed opleiden echt veel ontwikkelen.” Lachend zegt hij daarop, “Tja, Bart en ik hebben van huis uit toch dezelfde basis meegekregen, hè!”

Een tip heeft Niels ook nog voor de deelnemende combinaties: “Vergeet niet om te genieten van de pony’s, naast je trainen. Doe ook eens een stapje terug, want je hoeft niet altijd te pieken. Het is belangrijk om je pony happy te houden in zijn hoofd, zodat je op de juiste momenten kunt pieken. En geniet van het opleiden, want dat vind ik toch het mooiste dat er is.”

Niels Bax
Bart Bax