Als je Kimberly Pap en Trudi Houwen vraagt waar ze naar op zoek zijn tijdens de volgende DPC-selectie in Wezep, zeggen ze los van elkaar allebei hetzelfde: de toekomst. “Er is niks mooiers dan pony’s jureren, en een volgende wedstrijd zien dat er wat gedaan is met de feedback,” vertelt Trudi Houwen.

Trudi is onderdeel van het DPC jurypanel en jureert naast Wezep ook de laatste selectie in Lunteren. Als jurylid in de (pony)fokkerij zijn pony’s haar absoluut niet onbekend, maar de link met DPC legt ze zelf vooral bij de Divoza cup die vroeger gereden werd. “Daar heb ik toen voor het eerst gejureerd, en zo’n competitie vond ik super. Het mooiste is dat je dan jong materiaal—zowel pony’s als de jeugd—echt ziet opgroeien en verbeteren. Zo zie je bijvoorbeeld talenten terug als Marten Luijten, Febe van Zwambagt en Rachell Fokker die vroeger daar al pony’s voorstelden.”

Dat vindt ook Kimberly Pap, die met haar paard Just A Dream (v. Dreamboy) succesvol U25 rijdt, en met Martinez (v. Glock’s Toto Jr) door is naar de derde selectie voor het WK jonge dressuurpaarden. “Je hoopt toch jonge pony’s te zien waar je later van verwacht dat ze het goed gaan doen in de (inter)nationale sport. Het zien van toekomst in een combinatie, daar word je blij van,” zegt Kimberly. En daar weet ze zelf alles van, want met Turfhorst Pippin’s Pride (v. Wengelo’s Ricardo) won ze het Divoza kampioenschap in alle leeftijdscategorieën. “Het mooie van een competitie als DPC is dat het niet rijden van een dressuurproef zorgt voor bewustwording bij de jeugd over het zo goed mogelijk voorstellen van hun pony.”

“De DPC-proef heeft weinig druk,” vertelt Trudi ook. “Daardoor kunnen de combinaties in zo’n entourage veel ervaring op doen. In een dressuurproef moet alles op de plek, hier niet. Zo is er extra kans om het gevoel te krijgen van een goedgaande pony, die in balans en verbinding loopt, waarbij de ruiters en amazones ook aandacht kunnen schenken aan hun eigen houding. Lekker onafhankelijk je pony leren rijden, dát is een goede basis voor de jeugd.”

Trudi Houwen

Uiteindelijk zijn de juryleden—zoals altijd—op zoek naar een complete pony met drie goede gangen. “Ja, de bonus is natuurlijk die expressieve pony waarbij er ook veel harmonie is met de ruiter of amazone,” lacht Kimberly. “Maar waar ik ook heel blij van wordt zijn werkwillige pony’s. Een rondje spanning of een keer iets eng vinden is niet erg, maar voor de hogere sport moeten ze zich op zo’n wedstrijd toch ook willen laten zien. Ze moeten met de intentie lopen dat ze meewerken, en bij de les zijn. Dan kunnen de ruiters en amazones ze weer fijn en correct voorstellen,” besluit ze.

De DPC-selectie in Wezep op 22 juni is nog niet vol; klik hier om je in te schrijven.
Het beloofd een prachtige dag te worden, naast de DPC selectie vindt er deze dag op, een ander gedeelte van dit mooie terrein van stal Turforst, het Mega Welsh Event plaats waarbij ook een strodorp is. Een leuke dag voor het hele gezin!

Kimberly Pap

De proeven & het protocol vindt je op deze pagina