Lovende woorden waren er tijdens de selectiewedstrijden van de Dutch Pony Championships al voor Hexagon’s Dragonfly. Hij maakte zijn favorietenrol waar, want de NRPS-hengst werd naar voren geroepen als de kampioen bij de vierjarige dressuurpony’s. Zijn fokker is Mascha Reijs, die daarmee de fokkerspremie van 300 euro, mogelijk gemaakt dankzij de DPC Business Club, in ontvangst mocht nemen.

“Ik ging er heel relaxed naar het kampioenschap omdat ik veel interesse in de ponysport en fokkerij heb en natuurlijk om Dragonfly met Sophie aan te moedigen”, vertelt Mascha over hoe ze de dag van de finale beleefde. “Uiteindelijk vond ik het ineens best spannend omdat zo veel mensen hoge verwachtingen van hem hadden.”

Trots op Dragonfly én Sophie!
“Toen bekend gemaakt werd dat Dragonfly de meeste punten behaald had, was ik natuurlijk supertrots op hem. Maar zeker zo trots op Sophie (amazone Sophie van Iwaarden, red.), want ze rijdt hem nog niet zo lang en Dragonfly is best een mannetje op vreemd terrein. Daarbij… Hij is welgeteld twee keer weggeweest, voor de selectiewedstrijden van de DPC dus, naast een paar hengstenshows en de eerste ronde van het NRPS verrichtingsonderzoek. Ik had hem nu niet meer gezien sinds de NRPS hengstenshow.”

Alle kansen
Of ze verrast werd door de kampoenstitel? “Ik weet dat het een hele fijne pony is, maar had geen idee van de concurrentie. Die dag zag ik hele fijne pony’s, dus een ander had ook best kunnen winnen. Het was wel superleuk dat hij juist aan deze competitie deelnam. Bij Hexagon krijgt Dragonfly alle kansen om zich te ontwikkelen tot een topsportpony. Ook zijn trainer daar, Beni Pachl, was supertrots op ‘zijn’ pony!”

Onder de indruk van Double Dutch
Vijf jaar geleden kwam ze eens op stal bij Leunus van Liere en Thamar Zweistra, daar in Zeeland, vertelt Mascha. Daar kwam ze ook op het idee om haar Welsh B-merrie met de Grand Prix-hengst Hexagon’s Double Dutch te combineren. “Ik was erg onder de indruk van de rijdbaarheid, het karakter (altijd willen werken) en de mechaniek in lopen van Double Dutch. Hij was toen net erkend, maar nog weinig gebruikt. Na overleg met Leunus van Lieren hebben we de gok gewaagd.”

Dragonfly als veulen

Geslaagd experiment
Bij de keuze voor Hexagon’s Double Dutch hield ze haar fokdoel in het achterhoofd: meer atletisch vermogen, meer techniek in beweging te fokken en natuurlijk een maatje D-pony. “Het was een experiment, maar dat het zo goed uitpakte, is op zich niet héél verwonderlijk: de Duitse rijpony’s zijn immers ook ontstaan uit de kruising Welsh B met paard”, aldus Mascha.

Oogappeltje
De fokker uit het Gelderse Wiesel, die overigens ook (dressuur) KNHS-jurylid is op het hoogste niveau, fokt met twee Welsh-B merries. “De moeder van Dragonfly, de kroonmerrie Kenwoods Princess Milly, is mijn oogappeltje. Ze is een C-pony met goede rijtypische eigenschappen een allround pony met bovengemiddelde aanleg voor dressuur – ze is nu M geklasseerd, maar kan meer – en springt graag en goed en ze loopt ook fijn voor de wagen.”

Fijne sportpony’s
Mascha heeft vier nakomelingen van Milly, waarvan de oudste vijf jaar is. “Stuk voor stuk zijn het echte kinderpony’s. De vijfjarige Welsh-B is verkocht naar Malta en de driejarige Welsh-B sterruin is net zadelmak en lijkt een hele fijne sportpony te worden. De laatste is nu zes maanden. Eindelijk een merrieveulen! Milly is nu weer met een paard gedekt.”

Geweldig initiatief
“Ik vind het Dutch Pony Championship een geweldig initiatief!, wil de fokker nog even kwijt. “Petje af voor iedereen die het mogelijk gemaakt heeft! Het is heel leerzaam voor jonge pony’s en ruiters om op deze toplocaties te mogen rijden.” Over de door haar gewonnen fokkerspremie zegt ze: “Wat een mooi gebaar! Ik wist niet dat er zo’n extra bonus zou zijn voor de fokker. Ik denk dat het leuk is om het geld te gebruiken om uit eten te gaan met iedereen die betrokken was bij het succes van Dragonfly!”

De fokkerspremie is mogelijk dankzij de DPC Business Club van fokkers, liefhebbers en hengstenhouders. Als fan van sportpony’s mag je niet ontbreken op deze lijst! Als lid van de DPC Business Club koop je een ‘DPC Hoefijzer’ ter waarde van 100 euro. In ruil daarvoor kunt u uw bedrijf, dienst, product óf ter dekking gestelde hengsten onder de aandacht brengen op de website van het Dutch Pony Championship. Gewoon even doen als je de ponysport en -fokkerij een warm hart toedraagt!