De overall kampioen bij de dressuurpony’s was de 5-jarige Tjiësto L.H. . Hij ontving de hoogste score van alle pony’s die deelnamen aan de finale in IJsselmuiden; met alleen maar 8,5-en en 9-ens bedroeg zijn totale resultaat maar liefst 88 punten. En dus kreeg hij de kampioensdeken omgehangen. Zijn amazone Levi Heusinkveld kijkt met ons terug op het eerste Dutch Pony Championship.

Hoewel de jonge amazone inmiddels nog meer successen vierde met haar pony’s Tjiësto en Spoorzicht’s Jaguar – hij werd tweede in de finale – vindt ze het geweldig om het nog even over het finalefeestje te hebben. Want een feestje, dat was het! “Ik vond het sowieso ontzettend gaaf om mee te doen aan het DPC”, vertelt Levi. “Het is een nieuwe competitie, de juryleden zijn superleuk, want het zijn hele bekende namen en we kregen telkens hele leuke en nuttige feedback. Bovendien is het eens iets anders dan een ‘gewone’ dressuurproef rijden. Je moet echt laten zien wat je pony kan. Vooral de finale was super georganiseerd en ja, eerlijkgezegd vond ik ook de prijzen geweldig! Het allerleukste was misschien wel de ereronde! Toen voelde ik Tjiësto nog net even wat meer zijn best doen toen het applaus klonk.”

Houding en zit
Ook in de voorrondes sprak de jury lovend over de mooie houding van Levi. Nooit zit ze haar pony’s in de weg en ze laat ze mooi op eigen benen lopen. “Mijn trainer Jean-René Luijmes let er ook heel erg op dat ik netjes zit en dat ik mijn handen mooi stil houd. Ik moet mijn pony mooi van achter naar voren rijden”, vertelt Levi. “Ik heb op donderdag les, en de rest van de week train ik dan waar we aan gewerkt hebben en probeer ik eraan te denken hoe ik mijn pony’s zo rijd dat zij er iets aan hebben, dat ze beter worden.”

Hele fijne pony
“Tjiësto L.H. wil het altijd graag goed doen en hij werkt graag. Daarnaast heeft hij hele goed, sterke gangen. Maar het belangrijkst is: hij is superlief en leuk! Ik heb hem al sinds hij drie is en heb ‘m zelf opgeleid. We zijn in augustus Hippiade-kampioen in de klasse L2 geworden. Daarna kwam dus de DPC-titel en een week geleden werden we kringkampioen klasse M. Het doel is om volgend jaar Z te starten met hem.” Leeftijdgenoot Spoorzicht’s Jaguar is ook een hele fijne pony, geeft Levi aan. “Hij is van Stal Spoorzicht en stond altijd op Stal Seren. Nu hebben we hem hier op stal, zodat ik hem beter kan trainen. Ook met hem wil ik graag volgend jaar in het Z starten.”

Hard werken
Dat ze hele goede en fijne pony’s heeft, is een pre om goed te presteren, aldus Levi. “Maar het gaat ook wel eens wat minder, en dan moet ik daar wel even doorheen. Het is dus ook een kwestie van doorzetten en graag willen. Ik train er ook hard voor. We hebben een heel schema waar we ons aan houden. En mijn moeder helpt ook altijd mee; zij is mijn grote steun en toeverlaat én mijn grootste fan!” Sinds kort heeft Levi ook het paard van haar moeder waar ze wedstrijden mee rijdt. Met deze merrie Harrimann (v. Fidertanz), is ze inmiddels succesvol gestart bij de Children. “Het is wel wennen hoor, zo’n groot paard. Ik denk dat ik vooral de combinatie pony’s én een paard rijden heel leuk vind.”

Volgend jaar weer
Levi geeft aan dat ze volgend jaar zeker weer van de partij is op het DPC. “Ik wil het zeker niet missen in 2023! Dan gaan we er weer voor. Enne… ik heb een verzoekje… misschien kan er ook een kampioenschap komen voor 3-jarige pony’s? We beginnen dan namelijk met de africhting van onze dan driejarige in Duitsland gekochte goedgekeurde ponyhengst Toddy L.H. Het kampioenschap zou een goede ervaring voor hem zijn!”