IJSSELMUIDEN – Zo zonovergoten als het Dutch Pony Championship dit jaar van start ging in Heerewaarden met de eerste selectie, eindigde het seizoen ook met een prachtige finale in IJsselmuiden op zaterdag 9 september. In de vierjarige NRPS’er Durello (v. Diamond Touch), gereden door Bo Leijten, vonden dressuurjury’s Patrick van der Meer en Sjak Laarakkers zowel de kampioen bij de vierjarigen als de combinatie met de hoogste dagscore.

“Durello is echt een fantastische pony,” steekt Patrick van der Meer van wal. “Hij heeft gewoon geen minpunten.” Sjak Laarakkers valt hem direct bij: “Een pony met veel uitstraling en balans, die super werd voorgesteld.” Ze gaven een totaalscore van 88.5 punten, waarvan de draf, galop, gedragenheid en souplesse en de algemene indruk beoordeeld werden met een negen. En om het compleet te maken, was zijn ‘laagste’ cijfer een 8.5. Patrick sluit het commentaar af: “Een echte proevenpony waar we hopelijk nog veel van gaan horen.”

Altijd constant
En dat lijkt zo te zijn, want de pas twaalfjarige Bo Leijten heeft al de nodige overwinningen op haar naam staan met de NRPS-ruin, die ze nu bijna een jaar heeft. Ze kochten hem in de Elite Dressage Pony Sales van Gerrel Vink. Hij werd gefokt door Stal de Heimolen uit een Don Cremello du Bois-moeder. “Durello is heel lief en zijn beste kwaliteit is dat hij heel constant is,” vertelt Bo over haar knappe palomino. “We werden in de L1 al reservekampioen op de regiokampioenschappen van Utrecht, en vierde op het NK. In die klasse wonnen we ook de Almelose Ruiterdagen.” Ambitie heeft de jeugdige amazone, die begeleid wordt door haar moeder en Marian Dorresteijn, genoeg. De focus gaat nu op de L2 en hopelijk kan ze volgend jaar weer deelnemen aan het DPC. Maar dromen heeft ze zeker, want “het liefst wil ik met Durello meedoen aan het EK!” Met de hoogste dagscore won Bo naast alle prijzen ook nog eens een Custom zadel.

Durello met Bo Leijten - ©NH Photo

Veel allure
De NRPS-goedgekeurde hengst Cream de Luxe DV (v. Cassanova du Bois, fokker K. de Vries) eindigde in de vierjarigenrubriek als tweede. Hij werd voorgesteld door Romee Schoenmakers en scoorde 83.5 punten. “Een prachtige pony, misschien in type nog wel iets mooier dan Durello,” aldus Sjak. “Hij heeft een heel mooi lang voorbeen en veel bloeduitstraling en ging met veel allure door de baan, maar miste nu nog net een fractie kracht.”
Het was Amalia’s Marcus (v. Nijebert’s Marc, fokker L. van Laarhoven) die voor het Welsh stamboek de vlag hoog hield. Ook over deze pony was de jury erg enthousiast. “Marcus is een pony met een mooi voorbeengebruik en een super constante aanleuning. Hij werd top gereden.” Het was Marjolein Ebbers die de goedgekeurde hengst voorstelde en naar 82.5 punten reed.

Op stal
Zeer lovende woorden waren er ook voor de NRPS’er Monaco WNE (v. FS Mr. Right, fokker W.C.M. Egelmeers). Met 87 punten mocht hij met zijn amazone Lizette Kamper de titel bij de vijfjarige pony’s in ontvangst nemen. In 2022 werd de palomino goedgekeurd bij het NRPS. “Wat een pony,” zegt Sjak. “Patrick en ik waren het er over eens: als hij groter was, wilden we hem wel op stal hebben. We zagen ons er uiteindelijk zo een pirouette op zagen rijden.”

“Enorm compleet en elegant,” vult Patrick aan. “Hij heeft veel potentie; hij gaat echt al zitten en sluiten in de galop. Het is een pony voor de toekomst.”

Droom
Dat zijn ongetwijfeld woorden waar amazone Lizette Kamper nog breder van gaat lachen, want ze is superblij met haar overwinning. “Echt een droom die uitkwam,” is haar eerste reactie. Eind juni kreeg ze Monaco pas te rijden en toen hoopte ze dat ze mee kon doen aan de selecties. “Monaco is fantastisch om mee te werken. Hij is heel lief en fijn met rijden, maar bovenal heb ik gemerkt dat hij echt voor me door het vuur wil gaan.” De combinatie heeft nog geen KNHS-wedstrijden gereden, maar hoopt dit later dit jaar wel te gaan doen. Ook deelname aan de Pluvinel-competitie staat op het schema.

Monaco WNE met Lizette Kamper + fokkers - ©NH Photo

Dicht bij elkaar
Voor de nummers twee tot en met vier hadden Sjak en Patrick nog wat langer nodig, en zo kwam het dat er niet drie, maar vier pony’s de baan in kwamen voor de prijsuitreiking. Als tweede eindigde de NWPCS-ruin Jimmy TGD (v. Rondo’s Cerruti, fokker A. Olthof) met Tessa Goedhardt. De combinatie kreeg 77 punten. “Deze pony had een heel mooie houding en actie in de benen. Hij had een mooie aanleuning, maar was nog wel een fractie groen,” aldus Patrick.

Het NWPCS werd goed vertegenwoordigd bij de vijfjarigen, want ook de twee derde plaatsen gingen naar Welsh-gefokte pony’s. Het waren Roosdoncken’s Ferro (v. Nia Domo’s Bolero, fokker Mr. Hesius) met amazone Rubi van Huijgevoort en Heidepeels Stitch (v. Waxwing Penny Guy, fokker M.J.C. Jansen-Bleeker) met Danique Mostert die allebei 76 punten scoorden. “Beide pony’s hadden een mooie techniek in de benen. Voor een hogere score en plaatsing hadden we ze graag allebei iets meer voor de loodlijn en bergop willen zien. Het zijn zeker twee pony’s met veel potentie,” licht Sjak toe.

Charmante merrie
De hoogste eer bij de zesjarigen ging naar Heitholms Li Lou (v. FS Mr. Right, fokker Hof Heitholm Kasch). Voor amazone Ilse de Wilde, die in 2021 al met haar pony Falco deelnam aan het EK, was de overwinning een mooie om haar laatste ponyjaar af te sluiten, want ze is achttien. Een maand of vier geleden kreeg ze de valkmerrie te rijden. Ze wonnen de selectie in De Mortel en in Houten, en met 83 punten nu ook de finale. “Li Lou heeft nog maar weinig wedstrijdervaring, dus het Dutch Pony Championship was echt een heel goede manier voor haar om met de ring kennis te maken. Het is ook echt wel super georganiseerd,” zegt Ilse na afloop van haar ereronde. “Li Lou heeft geen minpunten. Ze is heel lief en heeft veel kwaliteit. Daarnaast is ze heel werkwillig, dus het is echt iedere keer weer genieten,” glundert ze. Ze wil de merrie, die door de jury werd omgeschreven als ‘zeer charmant’, dit jaar graag nog Z2 starten zodat ze meer ervaring heeft en de teugels aan een volgende ruiter of amazone kan afstaan.
“Li Lou heeft een heel fijne manier van draven,” vertelt Patrick. “Ze heeft heel veel gummi en dat zie je gelijk. Haar stap en galop waren heel correct en Ilse stelde haar erg fijn voor. Daarnaast heeft ze een heel mooi model.”

Heitholms Li Lou met Ilse de Wilde - ©NH Photo

Sympathiek
Sympathiek was het woord dat Sjak en Patrick gebruikten voor de nummer twee in deze leeftijdscategorie, Tjiesto L.H. onder Levi Heusinkveld. De zoon van Nia Domo’s Bolero won vorig jaar bij de vijfjarigen en mocht dit keer de zilveren medaille in ontvangst nemen met een score van 81.5 punt. De NWPCS-ruin werd gefokt door G.J.V. Rens. “Een heel charmante combinatie die correct werd voorgesteld met een heel mooie aanleuning. Het was een enorm sympathiek beeld om naar te kijken,” aldus Patrick. “Ten opzichte van Li Lou had hij net iets minder power.”
De Movie Star-dochter Marjolijn (fokker H. Ebbers) eindigde met 80.5 punten op de derde plaats. De valk werd voorgesteld door Lorain Paas. “Een heel andere pony dan de eerste twee. Dit was echt een hele stoere,” zegt Sjak. “Marjolijn ging met veel kracht en kwaliteit door de baan, maar was nog iets groener in de africhting. Ook absoluut een pony voor de toekomst.”

Beste stamboekcombinaties
Winnaar Durello was de beste van het NRPS stamboek. Amalia’s Marcus had met 82.5 punten de hoogste score bij het NWPCS. De eer bij het NNFPS werd hoog gehouden door Evi Vaessen met de vierjarige Everest Ferien (v. Holthausen Frodo II, fokker J.L.A. Krapels) en Brecht Lunenburg met Super Sparkle (v. Reekamp’s Eclipse, fokker Fam. Laay) bij de zesjarigen. Beide combinaties scoorden 74 punten.

Tekst: Shanna Alderliesten

De vakkundige jury Patrick van der Meer & Sjak Laarakkers