Op 9 september vindt de finale van het Dutch Pony Championship plaats. De vier-, vijf- en zesjarige dressuurpony’s plaatsen zich via zeven voorselecties voor deze eindstrijd. De springpony’s in dezelfde leeftijdscategorieën kunnen zich rechtstreeks opgeven voor de feestelijke wedstrijd op 9 september op de prachtige accommodatie van de Deltaruiters in IJsselmuiden.

Ook dit jaar is er een deskundige jury die de springpony’s beoordeelt. Wesley Mulder en Teddy van de Rijt rijden beide op hoog internationaal niveau én leiden jonge springpaarden op. Wesley was in zijn ponytijd vooral actief in de dressuur, maar maakte rond zijn achttiende de overstap naar het springen. Teddy heeft zeker vijftien pony’s naar het Z of ZZ-springen gereden. Ze weet dus wat ze zoekt in een talentvolle pony! Je kent haar misschien van haar meest bekende pony’s, de keur prestatie-sport NRPS-hengst Kosmo van Orchid’s (v. Kanshebber) en Fostymana vh Trichelhof, met wie ze twee EK’s reed. Ze start nu al jarenlang bij de senioren tot 4* niveau.

Galop, balans, schakelvermogen, rijdbaarheid
“Een springpony heeft een goede galop nodig, met een goede balans en schakelvermogen. Het is essentieel dat hij in een parcours gemakkelijk de galopsprong kan verkorten of juist verlengen. Daarnaast is de rijdbaarheid erg belangrijk”, aldus Teddy.

Instelling
“Maar het belangrijkste van een springpony is een goede instelling, de wil om over het hout te gaan”, vindt ze. “Verder is het mooi als de combinatie pony – ruiter er prettig uitziet en in harmonie door het parcours gaat, alsof het geen moeite kost”, vertelt ze. “Ik vind deze ‘talentencompetitie’ een heel erg goed initiatief en daarom werk ik er graag aan mee op 9 september.”

Verantwoord opleiden
In de finale zijn niet alleen mooie prijzen te vinden; de pony’s doen ook een positieve ervaring op, waarbij de concoursen in het teken van verantwoord opleiden met het oog op een mooie toekomst in de sport staan. Dit jaar is ervoor gekozen om in alle leeftijdscategorieën de tijd niet te laten meespelen. Er worden dus punten gegeven voor de galop, het gaan tussen de hindernissen, de springtechniek, het vermogen en temperament & werkwilligheid en algemene indruk. Na aftrek van eventuele strafpunten worden de winnaars bepaald.

Tips
In de eerste editie van het DPC Kampioenschap voor jonge springpony’s gaf de jury aanwijzingen tussen de twee parcoursen die moesten worden afgelegd en dat zal ook dit jaar het geval zijn. Afgezien van dat de pony’s de hindernissen voor de tweede keer zien, is het jurycommentaar van invloed op het rijden en de manier waarop de pony’s zich tussen en over het hout laten zien. Alles is erop gericht om ‘het makkelijker te maken’ voor de pony waardoor de prestatie verbetert en de combinatie groeit.

Verbinding
Het doel van het kampioenschap is om fokkers, eigenaren en ruiters te verbinden, maar zeker ook om kwaliteit te herkennen en potentiële internationale toppers voor Nederland te behouden. De winnaars in IJsselmuiden zijn de kampioenen van morgen!