Aanstaande zaterdag 9 september is het zo ver: dan is de finale van de ‘talentencup’ voor jonge dressuur- en springpony’s. Net als vorig jaar vindt het Dutch Pony Championship plaats op de prachtige accommodatie van de Deltaruiters in IJsselmuiden.

Na zeven voorselecties in het hele land zetten zo’n 45 vier-, vijf- en zesjarige dressuurpony’s hun beste beentje voor. Voor de springpony’s waren er geen voorselecties; zij kunnen zich rechtstreeks inschrijven voor deze finale.

Dressuurpony’s
Na de voorselecties zijn de verwachtingen hooggespannen, de vijftien beste pony’s in elke leeftijdscategorie zijn uitgenodigd voor deze finale. Grand Prix-ruiter Patrick van der Meer is één van de juryleden die de pony’s mag beoordelen. Hij kijkt er naar uit, vertelt hij. “Ik heb de voorselecties eerlijk gezegd niet gevolgd, maar misschien is het ook maar goed om ‘blanco’ de finale in te gaan”, start hij zijn relaas. “Hoewel ik zelf voornamelijk in de paarden zit kijk ik met veel interesse uit naar de finale en ben ik benieuwd naar alle pony’s. Ik neem aan dat we kwaliteitsvolle pony’s zeker gaan herkennen, net zoals je een goed jong dressuurpaard wel herkent.”

Allure
Patrick reed en rijdt zelf dressuurpaarden op alle niveaus, ook jonge paarden. “Ik jureerde ook al eens in de Pavo Cup. Waar ik toen op lette, zal ik dus nu ook doen. Het uitgangspunt is altijd een correct paard, zowel qua type als beweging. Alle basisgangen moeten in orde zijn wat betreft tact en houding. Dat alleen is niet helemaal genoeg, zeker niet in zo’n finale. Ik zie dan wel graag iets extra’s. Een pony met een streepje voor, waar je eens even recht voor gaat zitten als die binnenkomt. Een pony met allure en uitdrukking. Voor de ‘grote’ internationale sport heb je dat tenslotte ook nodig.”

Harmonie
Het totaalplaatje moet kloppen, aldus de dressuurruiter en -trainer. “Ik heb het wel over een pony met expressie, maar die moet niet voortkomen uit spanning of geforceerd zijn. Je hoeft dus niet ‘braaf’ rond te rijden, je mag best laten zien wat je pony in huis heeft, maar zorg wel dat je de harmonie en ontspanning houdt.”

Patrick jureert in IJsselmuiden samen met Stal Laarakkers.

Prijzen
We hopen dat iedereen van de partij is en dat er veel publiek, ook fokkers, op de wedstrijd af komen. De organisatie is er helemaal klaar voor, de sponsoren zijn er klaar voor! De linten en sjerpen liggen klaar, met voor elke top 3 een mooi lint gemaakt door VH Rosettes en een medaille! Verder krijgen de winnaars van elke categorie een prachtige staatsiedeken van Van Uytert, de nummers 2 een deken van Axia Seeds en de nummer 3 een deken van Harry’s Horse!  Daarnaast is er voor de overall dressuurwinnaar, de pony die in de finale het hoogste puntenaantal behaalt, de hoofdprijs: een dressuurzadel van topmerk Custom Saddlery, het merk waar kampioenen mee rijden!