Een welbekend gezicht op keuringen, KNHS- en Internationale evenementen (als ringmeester), op de wedstrijden, D&R Sportpony’s, het Dutch Pony Championship en de DPC Stallions Night is Richard Reurings, tevens bestuurslid van het DPC van het eerste uur. Een gesprek met deze enthousiaste paardensportliefhebber, waarin we spreken over zijn visie op pony’s in de (top)sport. We gaan met name in op de finale van het Dutch Pony Championship Springen, die op zaterdag 9 september plaatsvindt op de prachtige accommodatie van de Deltaruiters in IJsselmuiden.

Je kunt je nog (rechtstreeks, zonder selectie) opgeven voor deze finale!

Inschrijfformulier > klik hier

Vraagprogramma springen > klik hier
(NB de wedstrijd staat ook open voor combinaties zonder KNHS startkaart!)

“In dit kampioenschap voor vier-, vijf- en zesjarige springpony’s ligt de nadruk op de opleiding en de ontwikkeling van de jonge pony. Er worden punten gegeven voor de galop, het gaan tussen de hindernissen, de springtechniek, het vermogen,  temperament & werkwilligheid en algemene indruk. Na aftrek van eventuele strafpunten worden de winnaars bepaald. Risico nemen om een snelle tijd te halen in een barrage vinden we niet passen bij een verantwoorde opleiding; we zien graag een mooi rondje waarbij de pony netjes bij de hindernis gebracht wordt en de gelegenheid krijgt om de sprong mooi af te maken. Immers, vooral bij kwaliteitsvolle pony’s is het vertrouwen zo geschaad.”

Doel is de topsport
De jonge NRPS-hengst D&R Sportpony’s Ziro La-Di, die Reurings in gezamenlijk eigendom met Dennis Dolleweerd goedgekeurd kreeg, is een voorbeeld waarbij een goede opleiding voorop staat, zo werken zij met alle (jonge) pony’s. “Vorig jaar werd hij derde bij de vijfjarigen met zijn ruiter Luc van Hoorn. Ze plaatsten zich in de eerste ronde als eerste met de meeste stijlpunten en misschien had hij eerste kunnen worden als Luc gas gegeven had in de barrage, maar dat hebben we bewust niet gedaan. We zien hem als een pony met een mooie toekomst.” Die toekomst gaat de zoon van bekende hengst Zip (v. Zodiak) nu tegemoet en uiteindelijk zullen de teugels over genomen moeten worden door een nieuwe jonge ruiter/amazone, omdat Luc te groot voor hem word en dan overgaat op de paarden.”

Nieuwe combinatie
Het gebeurt vaker dat een jonge pony zijn carrière onder een andere jonge ruiter of amazone voortzet. “Het is voor fokkers en eigenaren best lastig om een goede ruiter te vinden, die een jonge pony verantwoord kan opleiden. Op dat moment is de ruiter toe aan een E-pony of paard. Vervolgens moet de nieuwe, jongere en minder ervaren ruiter weer eerst een combinatie gaan vormen en ervaring opdoen met jouw pony.”

Rob Ehrens
Vorig jaar eindigde Ziro La-Di overall als derde bij de vijfjarigen. “Het was een genot om hem en Luc te zien springen, zo gemakkelijk en fijn! Na de finale kregen Luc en Ziro de kans om bij Rob Ehrens te trainen en daar hebben ze beide veel van geleerd, een jonge hengst rijden is nog niet zo makkelijk. Steeds met het oog op ‘later’, op de hogere sport. Rob hecht heel veel waarde aan het dressuurmatig voor elkaar hebben van de pony, aan souplesse, aan de hulpen staan en vertrouwen opdoen. Dan zijn de hoogte en snelheid later geen enkel probleem.”

Vertrouwen van de fokkers
Wie ook in de hengst geloven, zijn de fokkers. “Zij vinden het ook fijn dat je je jonge hengst aanhoudt, dan zien ze er tenminste nog wat van terug in eigen land: niet alleen de hengst zelf, maar ook zijn nakomelingen. Dat wij ons inzetten om hun veulens te presenteren op keuringen, wordt gewaardeerd. We zijn met een heel aantal kinderen van Ziro op pad geweest, met heel goede resultaten waaronder een nationaal kampioen en 3e van Nederland. Zo ook met de andere goedgekeurde hengsten van D&R Sportpony’s. We hebben er zelf ook baat bij om nakomelingen voor het voetlicht te brengen. Verder zie ik het als onze rol als “hobby” hengstenhouder om fokkers te activeren om ruiters te vinden voor hun pony’s. En andersom, om jonge ruiters in contact te brengen met fokkers en eigenaren. Tijdens de finale op 9 september hoop ze allemaal tegen te komen! Want dat is een prachtige gelegenheid om elkaar te ontmoeten.”

Daar waar sport en fokkerij samenkomen.