“Mooie ervaring meegeven aan je jonge springpony”
Nog maar anderhalve week en dan is het tijd voor de finale van het Dutch Pony Championship. De vier-, vijf- en zesjarige dressuurpony’s plaatsen zich via zeven voorselecties voor deze eindstrijd. De springpony’s in dezelfde leeftijdscategorieën kunnen zich rechtstreeks opgeven voor de feestelijke wedstrijd op 9 september op de prachtige accommodatie van de Deltaruiters in IJsselmuiden. Opgeven kan nog tot en met zaterdag 2 september!

In de finale zijn niet alleen mooie prijzen te vinden; de pony’s doen ook een onbetaalbare ervaring op, waarbij de concoursen in het teken van verantwoord opleiden met het oog op een mooie toekomst in de sport staan. Wie de finale van vorig jaar heeft meegemaakt, toen ex-bondscoach Rob Ehrens en springruiter Joost Siemerink de combinaties beoordeelden, weet dat het juryduo uitermate goed te spreken waren over de jonge pony’s en hun ruiters.

Kwaliteitsvolle deelnemers
Vorig jaar was de finale voor vier-, vijf- en zesjarige springpony’s dus een doorslaand succes, met fijne, kwaliteitsvolle deelnemers en enthousiaste ruiters én juryleden. Bij de vierjarige pony’s speelde de tijd in beide rondjes geen rol; de uitslag bij de pony’s die al wat meer ervaring hebben, werd in de tweede ronde wél bepaald door de chronometer. Dit jaar is ervoor gekozen om ook bij deze categorieën wel de strafpunten, maar niet direct de tijd te laten meespelen. Er worden dus punten gegeven voor de galop, het gaan tussen de hindernissen, de springtechniek, het vermogen en temperament & werkwilligheid en algemene indruk. Na aftrek van eventuele strafpunten worden de winnaars bepaald. DPC-bestuurslid en mede-eigenaar van een greep uit de hengsten van D&R Sportpony’s, zoals Made in Holland ACB, Orchard Bellingcat en Ziro-La-Di, legt uit waarom.

Nadruk op ontwikkeling
Richard: “Met deze verandering in het vraagprogramma geven we aan dat we de nadruk leggen op de opleiding en de ontwikkeling van de jonge en talentvolle springpony. Op het plezier, zonder dat de druk van ‘een snelle tijd halen’. Natuurlijk is de prestatie belangrijk om het klassement te bepalen, maar alles in het kader van een gedegen opbouw. Je ziet toch vaak dat vanwege de tijd een minder sjieke wending gereden wordt en dat een barrage ontaardt in teveel risico nemen. Heel snel rijden vinden niet passen bij een verantwoorde opleiding; we zien graag een mooi rondje waarbij de pony netjes bij de hindernis gebracht wordt en de gelegenheid krijgt om de sprong mooi af te maken en het talent te tonen zonder de druk van een barrage. Immers, vooral bij kwaliteitsvolle pony’s is het vertrouwen zo geschaad.”

Tips
In de eerste editie van het DPC Kampioenschap voor jonge springpony’s gaf de jury aanwijzingen tussen de twee parcoursen die moesten worden afgelegd en dat zal ook dit jaar het geval zijn. “Afgezien van dat de pony’s de hindernissen voor de tweede keer zagen, waren ook deze tips van invloed op het rijden en de manier waarop de pony’s zich lieten zien tussen en over het hout”, aldus Richard. “Alles is erop gericht om ‘het makkelijker te maken’ voor de pony waardoor de prestatie verbetert en de combinatie groeit.”

De jury in 2023
Dit jaar heeft de organisatie weer twee fijne en deskundige juryleden gevonden die graag de jonge pony’s beoordelen. Wesley Mulder is internationaal springruiter, die gespecialiseerd is in het opleiden en uitbrengen van talentvolle springpaarden. Daarnaast geeft hij les aan ruiters die hun (spring)paard op een bewuste manier willen trainen. Hij heeft een goed oog ontwikkeld voor het herkennen van talenten en mogelijkheden van een paard (en pony natuurlijk). Zijn training is gericht op vertrouwen, bewustwording én met de focus op het op een verantwoorde manier leveren van prestaties op de lange termijn, waarbij het paard zijn werk met gemak en plezier wil doen. Ook Teddy van de Rijt traint paarden om ze op (inter)nationaal niveau uit te brengen. Ze was zeer succesvol bij de junioren en Young Riders en heeft inmiddels de overstap gemaakt naar de senioren, met klinkende overwinningen tot gevolg. Ook een dame met oog voor talent, omdat ze al zoveel verschillende (jonge) paarden opleidde en uitbracht.

Verbinding
Het doel van het kampioenschap is niet alleen om fokkers, eigenaren en ruiters te verbinden, maar zeker ook om kwaliteit te herkennen en potentiële internationale toppers te herkennen en voor Nederland te behouden. “De winnaars in IJsselmuiden zijn de kampioenen van morgen!”, besluit Richard.

Klik hier voor het inschrijfformulier

Klik hier voor het vraagprogramma
(NB de wedstrijd staat ook open voor combinaties zonder KNHS startkaart!)