De eerste selectie van het Dutch Pony Championship vindt 8 juni plaats in Heerewaarden; het is dus bijna zover! Dit jaar zijn er nieuwe proeven gemaakt en ook de juryopzet is aangepast.
In plaats van iedere wedstrijd nieuwe juryleden zijn er dit jaar drie juryleden die allemaal twee selectiewedstrijden beoordelen. Daarnaast is er iedere wedstrijd een gastjurylid; vaak is dit een bekende ruiter of amazone. In Heerewaarden is dit Hans Peter Minderhoud. “We wilden graag meer uniformiteit aanbrengen in het jureren. Door minimaal één jurylid twee wedstrijden te laten beoordelen, hopen we dit te bereiken,” aldus DPC voorzitter Lars Pronk. “Daarnaast vormen deze drie mensen, bestaande uit Bart Bax, Trudi Houwen en Paulien Alberts, het vaste jurypanel. Zij zullen ook de wedstrijden evalueren.” En het DPC gaat nog een stap verder in het aanbrengen van deze uniformiteit, want de drie juryleden jureren tijdens de finale ook allemaal een rubriek.
Evaluatie
“Eerder dit jaar hebben we een evaluatieavond gehouden bij Kirsten Brouwer (Stal Brouwer), waaruit de vraag vanuit alle betrokkenen naar voren kwam om meer uniformiteit aan te brengen in de jurering. Hier zijn wij mee aan de slag gegaan, en we zijn ontzettend dankbaar dat deze juryleden zich zo voor ons willen inzetten,” gaat Lars Pronk verder. “Het zijn allemaal mensen met een enorme staat van dienst. Ze zijn jurylid, hebben op hoog niveau gereden, geven veel les en hebben affiniteit met de ponysport en kinderen.”
Nieuwe proeven
Het nieuwe jurypanel heeft ook geadviseerd bij het vernieuwen van de proeven, zodat deze helemaal up-to-date zijn voor dit jaar. “Bij de zesjarigen zit er nu een overgang stap-galop in. Het stapmoment, dat voorheen in alle proeven aan het eind zat, zit nu in het midden. Op deze manier willen we een rustmoment creëren voor zowel de kinderen als de pony’s, zodat ze daarna hun pony misschien nog weer beter kunnen voorstellen,” sluit Lars af.
DPC jurypanel 2024
Bart Bax – jurylid t/m Zware Tour en kür op muziek, inspecteur bij KWPN, lid herkeuringscommissie KFPS, KNHS instructeur coach niveau 5, traint jeugdruiters via HTC en KNHS Talentenplan
Trudi Houwen – ORUN instructeur KNHS trainer coach 5, NWPCS en NRPS (rijtechnisch) jurylid
Paulien Alberts – ORUN instructeur KNHS niveau 4 dressuur, jurylid Lichte Tour, aangepaste sport en kür op muziek