Hans Peter Minderhoud heeft een erelijst om ‘u’ tegen te zeggen: teamzilver op de Olympisch Spelen, teamgoud en -brons op wereldkampioenschappen, medailles in alle kleuren op het EK, goud in de wereldbeker. Dit jaar is hij jurylid tijdens de eerste selectie van het Dutch Pony Championship in Heerewaarden op 8 juni.

Met Hans Peter zijn drukke schema – hij neemt dit jaar wederom deel aan het selectietraject voor de Olympische Spelen – verwacht je het misschien niet direct, maar voor het DPC maakte hij wel graag een plekje in zijn agenda. “Ik doe dit soort dingen niet zo heel veel,” zegt hij, “maar als het een keer uitkomt, vind ik het wel erg leuk om te doen. En om dan een keer pony’s jureren, dat is ook weer eens wat anders.”

Met vijf keer goud op de Wereldkampioenschappen en vele titels in de Pavo cup weet Hans Peter als geen ander waar hij naar op zoek is als het gaat om het zoeken van talent. “In eerste instantie ben ik op zoek naar een complete pony. Dat betekent dat ze drie goede basisgangen moeten hebben. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat ze zich fijn laten rijden, want dat is wat het verschil maakt. Het algehele plaatje moet kloppen.” Daarnaast geeft hij met zijn ervaring ook nog een tip voor iedereen dit dit jaar deelneemt aan de DPC selecties: “Onthoud goed dat het een aanlegtest is, geen dressuurproef. Als er een keer iets misgaat, geeft dat niks. Juryleden zien de kwaliteit van je pony heus wel. Blijf ademhalen, herstel je fout en rijd door, zodat je op een ontspannen manier de kwaliteiten van je pony kunt laten zien.”

De DPC wedstrijdkalender vind je hier & het inschrijfformulier vindt je hier