Tekst: Annelou de Man

Al jaren is Stal het Gruyter een gevestigde naam in de wereld van pony’s. Dit jaar hebben ze maar liefst tien hengsten voorgebracht voor verschillende stamboeken. Niet alleen het klaarmaken voor de keuring is een van hun specialiteiten. Ook voor fokkerij kun je bij Stal het Gruyter terecht. Hoog tijd voor een gesprek met Erik Braat, die samen met zijn ouders Stal het Gruyter runt. 

De Forester als favoriet
‘’Ik ben er mee opgegroeid, met de pony’s. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik het ponyvirus al vroeg heb opgelopen,’’ begint Erik lachend. Dat de New Forest pony zijn favoriet is, dat staat buiten kijf. ‘’Mijn hart begint inderdaad sneller te kloppen van een Forester. Het zijn echte pony’s met een geweldig karakter en kwaliteiten voor alle takken van de sport. Het is ons doel om met onze fokkerij pony’s te fokken, binnen de bloedlijnen, die voldoen aan de eisen van de hedendaagse sport. 10 jaar geleden begonnen we ons bedrijf met één hengst, meer uit hobby. Inmiddels zijn we een professioneel station met een mooie collectie aan hengsten. Het zijn voornamelijk pony’s maar we hebben ook enkele paarden staan.  Fokkerij en africhting staan centraal. De belangrijkste eigenschap die een goede pony moet hebben? Dat zijn er eigenlijk twee, correctheid hebben we hoog in het vaandel staan en daarnaast vinden wij bloedlijnen met veel sport ook erg belangrijk.’’

Streepje voor?
Als we Erik vragen naar zijn favoriete hengst dan moet hij even nadenken. ‘’Dat is nog niet zo makkelijk, Heihoeve’s Neptunes, Harvey’s Dream of Gold en Havehoeve’s Igo zijn drie hengsten die echt opvallen. Als ik echt een keuze moet maken, dan ga ik voor Heihoeve’s Neptunes. Het is een complete hengst die een premie kreeg op de keuring in Duitsland (en dat is uniek!) en op de keuring hier 3x 85 punten kreeg. Extra mooi is dat hij een nakomeling is van onze eigen hengst Gruyter’s Bruno Mars. Zijn moeder is een dochter van Kantjes Ronaldo, een hengst die geen uitleg meer behoeft. Neptunes kan model, bewegingskwaliteit en reflexen toevoegen aan de fokkerij.

Havehoeve's Igo

Havehoeve’s Igo – kampioenspony
Een andere favoriet is Havehoeve’s Igo, de algemeen kampioen én de topper van de nieuwe jaargang van 2021. Erik: ‘’Hij liep een hele goede verrichting en werd daar reservekampioen. Inmiddels wordt hij thuis gereden door een ruiter van 12 jaar, het is echt een kinderpony. Hij wil altijd werken en is daarbij in alles wat hij doet heel functioneel. Het is geen showmaker en dat is een eigenschap die we graag zien bij pony’s. We wachten nu op de eerste nakomelingen, hij heeft vorig jaar behoorlijk wat gedekt! Hij kan rijdbaarheid en bewegingskwaliteiten toevoegen. Misschien geeft hij zijn apart getekende gezicht ook wel door, hij heeft één blauw oog en dat maakt hem echt wel een opvallende pony!’’

Harvey's Dream of Gold

Gouden pony
Of Harvey’s Dream of Gold (Hesselteichs Golden Dream uit een kampioensmerrie van Don Cremello du Bois) lang gaat blijven in de stallen van het Gruyter is nog niet zo zeker. ‘’Er wordt behoorlijk aan hem getrokken, en dat snappen we wel. Hij is een super opvallende hengst, niet in de laatste plaats om zijn ‘gouden’ kleur. Het is een premiehengst en hij heeft ook een uitnodiging op zak voor de NRPS showdag. Hij is echt supermooi en heeft een bloederig type. Als hij gaat bewegen dan pakt hij echt iedereen in, hij beweegt met de schoft omhoog en is daarbij ook heel vlug van de grond. Wij denken dat het echt een pony is voor de grote sport.

Met het oog op de toekomst
Met deze hengsten in de collectie en met hun eigen fokkerij is Stal het Gruyter klaar voor de toekomst. Het hoogst haalbare? ‘’Dat is voor ons een pony op het Europees kampioenschap. We denken zeker dat we daarvoor kanshebbers hebben maar de concurrentie is groot en de klik met de ruiter is het allerbelangrijkste. We geloven dat we met onze manier van denken en fokkerij een goede basis leggen voor ‘de klik’. We hebben vertrouwen in de toekomst met onze pony’s,’’ besluit Erik zijn verhaal.

Benieuwd naar alle hengsten die Stal het Gruyter aanbiedt?  https://www.stalhetgruyter.nl/hengsten.html . Ook kun je voor persoonlijk fokadvies contact opnemen met Erik via 06-4301501 of door een e-mail te sturen naar stalgruyter@live.nl.