Servé Frantzen heeft een aardige ponycollectie, zoals de nummer één op de wereldranglijst, His Royal Badness DK (v. Hesselteich’s Golden Dream), Nilay van de Beekerheide (v. Neptune van de Beekerheide) en Daimu NVF (v. Dating AT). Eén van de aanstormende talenten waar hij een grote toekomst voor ziet is de in Duitsland en NRPS-goedgekeurde hengst Golden Star G (v. Golden Grey NRW).

“Ik zag hem als bijna tweejarige,” steekt Servé Frantzen van wal. “Hij kon enorm goed bewegen en was qua bouw ook al erg af. Ik kon hem niet laten staan. Daarnaast heeft hij een prachtig type en ook nog eens een mooie valkkleur.” De valkhengst is een zoon van de bekende Duitse hengst Golden Grey NRW, leverancier van vele staatspremiemerries, goedgekeurde zonen, en pony’s die deelnemen aan de Bundeschampionate. Via Golden Grey voert Golden Star het bloed van toppony’s als FS Golden Moonlight en Dressman I.

Topgenen
Maar Golden Star heeft meer dan alleen een goede vaderlijn: “De moederlijn van Golden Star is één van de meest bewezen moederlijnen in Duitsland; het is een oude lijn die teruggaat op Kaiserjaeger,” vertelt Servé. En dat klopt, want Golden Star’s moeder, staatspremiemerrie Ma Chérie, bewijst dit al. Zij is een dochter van Manchester United, die teruggaat op The Breas My Mobility, eveneens de opa van de bekende FS Mr. Right. Naast Golden Star staat zij ook te boek als de moeder van de NRPS-goedgekeurde hengst Daimu NVF, eveneens in het bezit van Servé, een zoon van de bekende Duitse palominohengst Dating AT. Ma Chérie bewees haar kwaliteiten niet alleen in de fokkerij, maar ook onder het zadel: ze legde een rijproef af die werd beloond met een 7,9. Verder in de stam vinden we als vierde moeder Grace Kelly, een elitemerrie van Briljant die in combinatie met de volbloedhengst Kaiserjäger XX drie goedgekeurde hengsten bracht, waaronder de elite FEI dressuurhengst Kennedy WE.

Hoge cijfers
Aan de genen gaat het voor Golden Star dus niet liggen, en dit vertaalt zich naar kwaliteit onder het zadel. De hengst sloot in januari 2024 onder het zadel van dressuuramazone Michelle Vacquier met succes én zeer lovende woorden het NRPS-verrichtingsonderzoek af. De jury omschreef hem als een ‘aansprekende, sympathieke hengst met een goede werkwillige instelling’ en maakte daarbij een extra kanttekening over kindvriendelijkheid. Hij blinkt uit in zijn stap en galop, die met een 9,5 en een 9 werden beloond. De stap is daarbij zeer ruim en zuiver en werd met veel lichaamsgebruik getoond; de draf heeft voldoende afdruk, regelmaat en takt, en de galop heeft heel veel afdruk, balans, en een goede ruime sprong. Naast zijn fijne gangwerk werd Golden Star ook geroemd om zijn rijdbaarheid waarvoor hij eveneens een 9 ontving. Daarnaast ontving de valk ook nog eens een 9,5 voor prestatiebereidheid/werkwilligheid/kindvriendelijkheid en gehoorzaamheid en evenwichtigheid. “Ik denk dat dat ook is waar Golden Star kan toevoegen aan de fokkerij: hij kan rust in een pony brengen, de rijdbaarheid en de kwaliteit verbeteren. Hij heeft echt een mega stap en galop, en zijn draf blijft maar door ontwikkelen,” meent Servé.

Klein hartje
Daar is ook Golden Star’s amazone Michelle Vacquier het mee eens. “Hij ziet er ontzettend stoer uit, maar hij heeft echt een heel klein hartje. Golden Star is heel lief en een grote knuffelkont. Ik vind het een heel bijzondere pony, want hij heeft het wat mij betreft allemaal: van zijn knappe looks, tot de beweging, zijn fijne karakter. Onder het zadel is hij erg braaf en meewerkend.” En Michelle zet haar woorden om in daden, want ze heeft zelf ook merries drachtig van hem: “ Toen ik vorig jaar een hengst zocht voor mijn eigen merries hoefde ik ook niet lang te denken en heb ik hem zelf ook gebruikt. De veulens die hij tot nu toe heeft gegeven zijn ook allemaal heel stoer en tonen veel kwaliteit.”

Complete pakket
Eén van die veulens, een hengstveulen, is in eigendom van Servé zelf. Voor hem is Golden Star het ‘complete pakket’. “Ik vind altijd dat om een totaalplaatje moet gaan. Natuurlijk moet een pony goed kunnen lopen, maar er moet ook iets in zitten qua uitstraling dat aanspreekt. Je wil dat er iets binnenkomt en dat mensen hun hoofd omdraaien. En dat is precies wat ik denk dat Golden Star heeft.”

Golden Star G is dit jaar vers beschikbaar via Michelle Vacquier, bereikbaar via +31638312297. Tevens is er EU diepvries beschikbaar. Hij is PROK/röntgen goedgekeurd en negatief getest op CA, SCID en LFS.