Zaterdag is het zover: dan vindt de allereerste selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship plaats! Voor deze eerste wedstrijd op 3 juni zijn we te gast op de geweldige locatie van Hengstenstation Van Uytert. Jurylid Jill Bogers stelden we al aan je voor. In Heerewaarden staat Grand Prix-amazone Eva van der Linde samen met haar in de baan.

“Keileuk om te doen”, begint Eva enthousiast. “Ik ben altijd benieuwd naar jong talent. Wie weet zien we zo’n pony later wel terug op internationaal niveau! Eerlijk gezegd heb ik geen ervaring als jurylid van zoiets, maar zelf heb ik wel vaak meegedaan aan wedstrijden voor jonge paarden, zoals Pavo en Subli Cup. Ook laten we eigenlijk wel altijd een jong paard meedoen aan de Noord Holland Cup of een IBOP. Die hebben hetzelfde principe: de kwaliteiten van je paard naar voren laten komen.”

Mooie zelfhouding
Natuurlijk vragen we Eva waar zij op let in de baan tijdens de selectiewedstrijd. “Allereerst vind ik de algemene indruk, het totale beeld belangrijk: loopt je pony in een fijne houding; heeft hij van nature een mooie zelfhouding, dat wil zeggen bergop en met een motor van achteren? Verder vind ik drie goede basisgangen belangrijk. Je pony kan een mega spectaculaire draf hebben, maar je hebt óók een ruime en tactmatige stap en galop nodig.”

Happy athlete
“Daarnaast zie ik graag een happy athlete; een pony met looplust die met plezier zijn werk doet. Een pony met de juiste instelling die het de ruiter gemakkelijk maakt. Lekker blij met de oortjes erop, zodat je als ruiter ook lol hebt in het rijden. Zo ontstaat vaak vanzelf een fijn en harmonieus beeld.”

Ontspannen
Op een wedstrijd heb je als ruiter vaak toch wel een beetje last van spanning. Heeft Eva tips om daar mee om te gaan? “Natuurlijk heb je te maken met omstandigheden die anders zijn dan thuis. Probeer je pony op z’n gemak te stellen. Laat je pony rustig, maar wel voorwaarts rondstappen. Merk je dat hij een bepaalde hoek of gedeelte van de baan spannend vindt? Neem dan de binnenhoefslag, zoek die spanning niet op. Praat tegen je pony en geef hem een klopje. En maak gebruik van de andere deelnemer(s) in de baan, je kunt gerust even achter iemand aan rijden zodat je pony merkt dat er niks aan de hand is.”

Oefening
Hoe dan ook vindt Eva zo’n wedstrijd voor jonge pony’s een nuttige oefening. “Je jonge pony kan alvast op een ongedwongen manier wennen aan een wedstrijd zonder dat hij per se oefeningen op een bepaalde letter moet laten zien, zoals in een dressuurproef. Zo geef je je pony een goede start mee voor als je écht dressuurwedstrijden gaat rijden.”

Wie is Eva van der Linde?
Eva woont op Texel, waar ze de fokproducten van Stoeterij Texel opleidt. Veel jonge paarden – zeker de merries – lopen de IBOP, een aanlegtest voor jonge paarden bij het KWPN, of doen mee aan andere competities voor vier- of vijfjarigen. Een voorbeeld is Belle Lady Texel, die als jong paard goed scoorde in de IBOP en later het hele traject in de sport tot en met het hoogste niveau afgelegd heeft. Daarnaast leidde Eva bijvoorbeeld de goedgekeurde KWPN-hengst Jerenzo Texel en Dark Knight Texel op tot en met de Grand Prix.

De (voorlopige) startlijst van de wedstrijd in Heerewaarden vind je hier.
Voor de andere wedstrijden kun je je nog aanmelden!