De DPC Stallions Night is alweer een paar maanden geleden en inmiddels heeft iedereen de blik vooruit, op de eerste selectiewedstrijden van de jonge dressuurpony’s. Maar terugkijken is ook wel even leuk, want wat was het gaaf hè, de eerste DPC hengstenshow! Pepijn van der Sanden is lighting designer. Hij was verantwoordelijk voor het lichtontwerp in de Folio Hoeve in Houten.

In die functie heeft hij altijd een rol achter de schermen. “Ik ben de man in het zwart”, vertelt Pepijn. “Mij zien de toeschouwers nooit zitten. Maar dat is goed. Het gaat mis als het wél opvalt dat de schijnwerpers niet functioneren zoals het hoort. De blik is bij mij altijd op de ‘floor’ gericht, daar waar de show plaatsvindt. En zeker bij paarden moet je blijven opletten en inspelen op wat er in de ring gebeurt.”

Geen automaatjes
Pepijn heeft niet direct iets met paarden, zegt hij. Maar iemand die in het licht team zat voor Faderpaard en De Stormruiter, de zeer succesvolle uitvoeringen in een avond aan avond bomvolle Frieslandhal in Leeuwarden, kun je nauwelijks onervaren noemen in de hippische wereld. “Ja, ik weet dat paarden geen automaatjes zijn”, lacht hij. “Je moet een beetje uitkijken met het effect dat de lampen op sommige paarden kan hebben.”

Samenwerking
“Ondanks dat het voor de organisatie de eerste keer was dat ze een dergelijk evenement op poten zetten en niet precies wisten wat ze ervan moesten verwachten, verliepen de voorbereidingen, de show zelf en het afbouwen de volgende ochtend perfect”, aldus Pepijn. “Vele handen maken licht(er) werk en iedereen dacht en werkte mee. Relight Productions leverde de materialen en deed de techniek en ook de samenwerking met het geluid, de muziek, verliep fijn.”

Enthousiaste club
“De één vond de muziek mooi, een ander de lichtshow, een derde de enorme banner die een echte blikvanger was … al met al was het bijzonder geslaagd. Ook al ligt mijn hart bij theaterproducties zoals de Beatles tribute band The Analogues en Anneke van Giersbergen met haar Kate Bush Revival, van zo’n avond waarop alles goed verloopt, er een enthousiaste club mensen is om mee te werken en het publiek een mooi evenement gehad heeft, word ik ook blij”, besluit Pepijn. “Volgend jaar kan het alleen maar nog beter worden!”