Als je meedoet aan de selectiewedstrijd in Vorden, op 25 juni, dan wordt je pony onder andere beoordeeld door dressuuramazone Febe van Zwambagt. Zij staat samen met Wesley Mulder in de ring.

Febe rijdt wedstrijden tot en met U25-niveau een deed vroeger veel ervaring op met het rijden in Bestgaande rijpony-rubrieken en in de KNHS-competitie voor jonge dressuurpony’s. “Het belangrijkste in zo’n rubriek is dat je pony een goede looplust heeft en fijn ontspannen blijft.”

Leermoment
Looplust en ontspanning is dus waar Febe vooral op zal letten tijdens de beoordeling. “Ik vind het ook belangrijk dat je je pony netjes en sympathiek voorstelt. Zie deze wedstrijd vooral als een leermoment en een oefening voor gewone dressuurwedstrijden. En wie weet ga je straks ook wel bij de paarden dit soort proeven rijden, ook dan kun je terugvallen op de ervaring bij het Dutch Pony Championship.”

Basis en plezier
“Ik had het geluk dat ik de fantastische pony’s mocht rijden van Feriënhof Stücker, een soort walhalla voor dressuurpony’s. Zij fokten heel talentvolle pony’s. Maar heb jij de basis voor elkaar bij je pony en heb je er plezier in, dan komt de kwaliteit van je pony vanzelf wel naar boven”, aldus de amazone.

Wie is Febe?
Er zijn maar weinig ruiters of amazones die zoveel medailles en klasseringen op kampioenschappen hebben gewonnen als Febe; maar liefst elf keer won ze de nationale titel! Europese medailles won ze zowel bij de pony’s als bij de paarden (Junioren en Young Riders). Ook in de U25 is Febe niet te stoppen.

Febe heeft sinds eind vorig jaar haar eigen stal in Bergharen. En ook leuk om te vermelden: ze begeleidde maar liefst vijf ponycombinaties naar EK-medailles de afgelopen jaren! Ze rijdt dus niet alleen zelf heel goed, maar weet ook superfijn over te brengen aan haar pupillen hoe ze moeten rijden!