In Vorden staat Wesley Mulder in de baan om samen met Febe van Zwambagt de pony’s die deelnemen aan het Dutch Pony Championship te beoordelen. We kennen Wesley vooral als springruiter op het allerhoogste niveau. Wat niet veel mensen weten, is dat hij in de dressuurpiste begonnen is. Een allround ruiter dus, die weet wat hij zoekt in een paard (of pony!).

“Op pony’s rijd ik natuurlijk al lang niet meer”, lacht Wesley. “Maar ik kan een goede pony zeker wel waarderen. Wat ik altijd mooi en opmerkelijk vind, is dat pony’s zich over het algemeen heel fijn laten rijden. Ook al heb je als ruiter niet al te veel ervaring omdat je nog jong bent, een pony is al snel geneigd om goede dingen te laten zien.”

Goede instelling en rijeigenschappen
Wesley denkt dat dat ermee te maken heeft dat pony’s steeds met dat fokdoel gefokt worden: een pony moet een goede instelling hebben en goede rijeigenschappen. “Bij de paarden zie je nog wel eens dat het randje opgezocht wordt, sommige paarden zijn voor een onervaren ruiter echt te scherp. Bij pony’s kun je zo’n karakter gewoon niet gebruiken.”

Drie goede basisgangen
Ook tijdens het Dutch Pony Championship zal Wesley dus vooral letten op dat goede karakter en die werkwillige instelling. “Verder zie ik graag een rijtypisch model en drie goede basisgangen. Niet alleen die ruige draf, maar óók een ruime en tactmatige stap en galop. Kortom: een complete pony die lekker met de ruiter meedoet, ondanks dat er misschien wat spanning optreedt.”

Veel geleerd van Quinter
Zelf heeft Wesley één pony gereden toen hij jong was. “Dat was Quinter, die ik kreeg toen hij nog maar drie jaar was. Niet heel handig misschien, maar we hebben wel ontzettend veel van elkaar geleerd. Hij had weinig vertrouwen in mensen en was niet super talentvol. Maar samen hebben we uiteindelijk nog mooie resultaten bereikt, omdat hij altijd zo’n mooie houding had. Ik heb hem zijn hele leven gehad, hij overleed eind vorig jaar toen hij bijna 30 jaar oud was.”