“Ik vind het een hele goede zaak dat er een groep mensen opgestaan is die zich hard maakt voor een jonge generatie, zowel pony’s als ruiters. Daarom twijfelde ik geen moment toen me gevraagd werd of ik wilde jureren”, is Franka Loos enthousiast. Ze staat samen met Kirsten Brouwer in de baan om de deelnemers in De Mortel te beoordelen.

Voor de ontwikkeling van jonge pony’s en ruiters is zo’n competitie waarbij je met z’n tweeën in de ring een proef aflegt, heel goed, aldus Franka. “Natuurlijk is het spannend, er is veel te zien tijdens zo’n wedstrijd, vaak zijn er vlaggen en borden langs de kant, veel publiek… en dat is toch even wat anders dan wanneer je in een (afgesloten) baan rijdt. Het is niet de gemakkelijkste manier om je jonge pony voor te stellen, maar jij en je pony leren er ontzettend veel van. Natuurlijk wil je goed rijden en hoog eindigen, maar ik denk dat het nog belangrijker is om in je achterhoofd te houden dat je je pony en jezelf een goede ervaring laat opdoen.”

Sympathiek rijden
De succesvolle amazone vertelt dat ze het zal waarderen als er sympathiek gereden wordt. “Je pony en misschien jijzelf ook, zullen wellicht wat gespannen zijn. Dan is het heel erg fijn als je laat zien dat je daar op een verstandige manier mee omgaat, dat je het rustig en vriendelijk oplost, en dat je de spanning kunt laten afvloeien. Daarmee toon je meteen aan dat je pony werkwillig is, dat hij het graag voor je wil doen.”

Willen werken
Want dat ‘willen werken’ is een belangrijke eigenschap voor een kinderpony, nog belangrijker dan mega bewegingen. “Het karakter vind ik echt iets om bij stil te staan. We willen pony’s die betrouwbaar zijn voor (jonge) kinderen, geen heethoofden en lastpakken, daar heb je als jonge ruiter niks aan.”

Goede instelling
Zijzelf reed vroeger ook bij de pony’s en heeft ervaren hoe fijn het is als je pony een goede instelling heeft. “Arendsoog (v. Le Matsjo) heb ik opgeleid en op (internationale) wedstrijden uitgebracht tot en met het Z2. Ook al was hij hengst en ik nog jong, hij wilde altijd voor me lopen. Zo’n fijne pony is goud waard!”

Goede pony’s in Nederland
Franka is benieuwd wat ze in de baan krijgt. “Er worden hele goede pony’s gefokt in Nederland! Ik kijk er naar uit om mooie, goed bewegende en gemakkelijke pony’s te zien en talentvolle combinaties. Het wordt sowieso een mooie en gezellige dag, daar ga ik van uit!”

Wie is Franka Loos?

Franka Loos kennen we als stalamazone van Van Olst Horses, waar ze hengsten rijdt van pas zadelmak tot en met Grand Prix-niveau, zoals bijvoorbeeld Giovanni, George Clooney en Crosby. Ze Ze won twee keer de Pavo Cup en de KWPN Hengstencompetitie met de hengst Las Vegas. Daarnaast was ze actief als jurylid op de Young Dressage Talents.