Grand Prix-amazone Kim Jacobi is vaak te zien als jurylid. Ze beoordeelt niet alleen ‘gewone’ KNHS-proeven, maar komt ook in actie op bijvoorbeeld jongepaardenwedstrijden, zoals de Fryso Talent Cup en Pavo Cup. “Het is leuk om jong talent te herkennen en tips te geven om te verbeteren.”

Zelf werkt ze ook graag met jonge paarden: “Ik ben momenteel zelf op concours met een onervaren paard, in de L2. Juist als ze jong zijn, maak je veel progressie. De eerste keren dat je een wedstrijd met ze rijdt, leren ze zóveel.”

Fouten maken mag
Dat zal ook het geval zijn op het Dutch Pony Championship, voorspelt Kim. “Ook al heeft je pony misschien nog niet veel meegemaakt, het is mooi om mee te doen, al is het maar voor de ervaring. We zullen als jury altijd positief beoordelen. In een dressuurproef wordt voor het verkeerd aanspringen in galop gewoon een onvoldoende gegeven. In zo’n proef als op het DPC neem je je pony rustig terug en herstel je je fout zonder dat het gevolgen hoeft te hebben. Fouten maken mag.”

Basiskwaliteit
Wel moet een bepaalde basiskwaliteit aanwezig zijn bij je pony. “Drie goede gangen, rijdbaarheid, een werkwillige instelling. En zelf moet je gewoon sympathiek rijden. Gaat er iets mis, los het netjes en vriendelijk op. We pakken de goede stukken eruit, daaraan is immers te zien of je pony de aanleg heeft om verder te komen in de sport.”

Leerproces
De tip van Kim is dan ook om niet te focussen op het resultaat, maar de wedstrijd te zien als een onderdeel van de opleiding van je pony, een leerproces. “Op die manier leg je ook geen druk op jezelf en op je pony. Dat werkt nog altijd het beste. Ga ervoor, maar heb er vooral plezier in om met je pony bezig te zijn!”

Over Kim Jacobi
“Ik begon vrij laat met het rijden van wedstrijden, ik was al twaalf. Met mijn zelf opgeleide Bernsteiners Beau heb ik tot mijn 18de meegereden bij de pony’s. Het was een E-pony, ik kon de hele ponytijd uitrijden met hem. We hebben altijd goed meegedaan op regionale kampioenschappen tot en met de klasse Z2 en op bijvoorbeeld Indoor Friesland.”

Kim’s bekendste paard is momenteel Horses2Fly Après Minuit, waar ze mee in de Grand Prix rijdt. Verder runt ze haar dressuurstal Jacobi Dressuurtraining. Ze leidt paarden op en brengt ze uit, maar geeft vooral veel les. Overigens niet alleen aan ruiters, maar ook aan haar leerlingen op het vmbo.