In Schoonebeek (Zuidenveld) staat Hergen van Hall samen met Kim Jacobi in de baan om de jonge pony’s te beoordelen. Hergen: “Wij zijn wel vaker een juryduo en vullen elkaar goed aan. Vaak zitten we mooi op één lijn, en is dat niet zo, dan komen we er wel uit. Het superleuk om jong talent te zien rijden!”

Hergen vindt correcte gangen belangrijk en een functionele manier van bewegen. “Er moet wel een soort kwaliteit aanwezig zijn, maar je pony hoeft niet zijn benen in zijn nek te leggen, zeg maar. Weet je wat ik mooi vind? Dat je blij wordt van een combinatie!”

Verschillende pony’s
Ook leuk is het dat er verschillende rassen en soorten pony’s meedoen. “Ik hoop ook dat we een grote diversiteit aan deelnemers zien. Het is niet zo dat er één type goede pony is. Het is een kwestie van plussen en minnen naast elkaar zetten.”

Opleiden
“Het is belangrijk dat je je pony sympathiek voorstelt”, voegt Hergen toe. “Als je op een jonge pony rijdt, ben je namelijk niet vooral bezig met ‘scoren’, maar met opleiden. Dat moet je altijd in je achterhoofd houden, ook tijdens een wedstrijd.”

Over Hergen van Hall
“Ik was best lang, dus heb niet zo lang bij de pony’s gereden. Maar ik weet nog best dat we met een heel stel op wedstrijd gingen met een veewagen, en dan deden we én dressuur én springen en vaak ook nog viertallen rijden en crossen. Het waren altijd lange dagen, maar je wachtte tot iedereen klaar was en dan werd er afgesloten met een parade.”

“Supergezellig was het vooral, een toptijd. Ik redde het wel tot het Z, hoewel mijn twee pony’s niet per se heel goed waren. Het ging vooral om het plezier en ik denk dat dat ook heel belangrijk is in je ponytijd.” Hergen geeft nu vooral heel veel les, is jurylid en leidt dressuurpaarden op en rijdt wedstrijden tot en met Lichte Tour.