Op de derde selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship, zaterdag a.s. in Tolbert, staan Paulien Alberts en Vai Bruntink in de baan om de vier-, vijf- en zesjarige combinaties te beoordelen. Paulien ken je wellicht, als dressuuramazone, instructrice en jurylid. Als expert op het (h)erkennen van dressuuraanleg bij jonge paarden en pony’s maakt ze deel uit van het vaste jurycorps van het Dutch Pony Championship.  

Wat is de rol van dit jurypanel? Paulien: “Ook Bart Bax en Trudi Houwen zitten in dit jurycorps. Samen hebben we de lijn uitgezet van wat we graag willen zien; wat we belangrijk vinden aan een talentvolle dressuurpony. Daarnaast hebben we besproken hoe we graag zien dat een jonge pony voorgesteld wordt: rustig en ontspannen, met ruggebruik, van achteren naar voren, in harmonie met de ruiter.”

Iets aangepaste proeven
Ook de proeven zijn onder de loep genomen door dit trio. “Een aantal onderdelen is iets aangepast”, vertelt Paulien. “Er ligt wat meer nadruk op de overgangen en tempowisselingen, zodat we nog beter de gehoorzaamheid en balans kunnen beoordelen.”

Aanlegtest is geen KNHS-proef
De ‘aanlegtesten’ die gereden worden tijdens de DPC-selecties zijn anders dan de L- en M-proeven die je wellicht ook rijdt. “Wij als jury beoordelen zo’n proef heel anders dan een gewone dressuurproef; het gaat erom dat we kunnen inschatten wat het toekomstperspectief van je pony is. Die foutjes, daar kijken we wel doorheen. In de DPC-proeven heb je meer tijd voor een overgang, bijvoorbeeld tussen M en H”, legt Paulien uit. “Het is belangrijk te laten zien hoe goed je pony aan de hulpen staat. Pak dan ook de tijd voor je voorbereiding naar de overgang.”

Rustig voorbereiden
“Laat ook vooral zien wat je pony in huis heeft. Zit je behoorlijk dicht op de pony vóór je – je rijdt met z’n drieën tegelijk – maak dan even een volte zodat je weer de ruimte hebt”, tipt Paulien. “De baan waarin je rijdt is 60 x 20 meter; je hebt dus meer ruimte voor je voorbereiding. Wordt er gevraagd om een middendraf te tonen op de lange zijde, dan kun je rustig je verruiming voorbereiden nadat je de hoek uitkomt, en ook voor de overgang terug kun je de tijd nemen. Het gaat erom dat de jury ziet dat je pony kan schakelen, al mooi in balans is, van achteren naar voren loopt en niet op de voorhand valt tijdens de overgangen.”

Oefenen met je instructeur
Nog een tip van Paulien: “Oefen de proef die je moet rijden samen met je instructeur. Hij of zij weet wel waar een jury op let en hoe je je pony optimaal kunt presenteren. Het is echt even omschakelen om zo’n proef ‘anders’ te rijden dan wat je gewend bent bij een gewone dressuurproef.”

Omgaan met spanning
Paulien kijkt er naar uit om samen met Vai de combinaties in Tolbert te beoordelen. “Net als Vai hecht ik waarde aan de manier van rijden: met plezier en met ontspanning. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je pony eens schrikt; de baan is toch wat spannend; er gebeurt van alles op zo’n terrein. Het geeft niet dat je pony eens opzij springt, daar word je niet op afgerekend. Het gaat erom hoe jij en je pony met die spanning omgaan. Uiteindelijk is het is wel de bedoeling dat je pony goed aan de hulpen staat en je die spanning kan laten afvloeien. Een goede instelling is immers ook een eigenschap van een talentvolle pony.”

Over Paulien Alberts
Paulien Alberts runt samen met haar ouders Dressuur- en Pensionstal De Oude Meerdijk in Emmen. Ze is gediplomeerd O.R.U.N.-instructrice niveau 4 dressuur. Ze is ook jurylid tot en met lichte tour-niveau, aangepaste sport en kür op muziek en jureert regelmatig op buitenlandse wedstrijden. Zelf was ze twee keer reservekampion van Nederland in de klasse Z1 en Z2-dressuur; meerdere keren zat ze bij de eerste tien op het NK tot en met Lichte Tour. Paulien traint (jonge) paarden en is nog altijd succesvol in de wedstrijdsport in Nederland en Duitsland tot en met de Grand Prix. Ze geeft graag les op alle niveaus; zelf traint ze bij Loes Corsel en Bas de Recht.

De startlijst voor de selectie in Tolbert vind je de onze website, vrijdagavond komt de definitieve versie online.

Kijk ook op de site van het Dutch Pony Championship voor het reglement, de proef die je moet rijden en het protocol, zodat je kunt zien welke onderdelen de jury beoordeelt.

NB voor de wedstrijden in Lunteren op 27 juli en 14 augustus kun je je nog steeds aanmelden! Ook voor de selectie in Heusden (Asten), die niet doorging en verplaatst is naar 3 augustus, kun je nog inschrijven. Met deze wedstrijden te gaan maak je zeker nog kans om te kunnen knallen tijdens de finale in  Lathum, op 24 augustus.