Stal het Gruyter ontstond meer dan tien jaar geleden als hobby, vanuit de liefde voor paarden en pony’s. Anno 2024 is de stal een gevestigde naam in met name de ponyfokkerij. De fokkerij van correcte paarden en pony’s die uit goede bloedlijnen komen met veel sport staat centraal. Daarnaast zijn de africhting en het klaarmaken en voorbrengen op keuringen belangrijke pijlers. We spreken met Erik Braat, die samen met zijn ouders Stal het Gruyter runt.
Erik, fijn dat we je weer mogen verwelkomen op de Stallions Night.
Ja, ik kom graag weer een aantal hengsten voorstellen. Vorig jaar was ik al onder de indruk; echt petje af voor de organisatie! Toen keek iedereen nog een beetje de kat uit de boom, maar we kunnen wel stellen dat het geweldig was.
Welke hengsten presenteer je dit jaar in Houten?
“Waarschijnlijk ons visitekaartje Gruyter’s Bruno Mars (NNFS, Melle Bruno x Hoppenhof’s Shardon x Woodrow Carisbrook), die geweldig presteert in de internationale springsport op 1.20m-niveau én super fokt. Daarnaast stellen we zijn jonge zoon Heihoeve’s Neptunus (mv. Kantjes Ronaldo) voor, die vorig jaar met 85 punten voor type, springen en beweging werd goedgekeurd en ook in Duitsland – tussen de Duitse rijpony’s – geprimeerd werd met lovende woorden. Als derde de eveneens in 2023 goedgekeurde NRPS-hengst Harvey’s Dream of Gold (Hesselteich’s Golden Dream x Don Cremello Du Bois), de kampioen van zijn jaargang. De valkhengst doet zijn naam eer aan en is een plaatje van een pony met een prachtig en bloederig type. Als hij gaat bewegen, pakt hij iedereen in.”
Lopen de fokkers tegenwoordig misschien niet een beetje teveel achter de kleurtjeshengsten aan?
“Nou, jij zegt het… kleur verkoopt! Het is natuurlijk mooi om een opvallende pony in de dressuurring te hebben. Maar we moeten ons niet blind staren op het leuke kleurtje. Nu kan het zijn dat de jury de voorkeur geeft aan een matige perlino boven een bruine met exceptionele kwaliteiten. Onze fantastische 3-jarige Nevada (FS Numero Uno x Wengelo’s Ricardo) kreeg wel groen licht in Duitsland en bij de Welsh Partbreds, hoewel hij niet die commerciële kleur heeft. In mijn ogen is hij een ongelooflijk talent. Nu gaan we hem onder het zadel voorstellen op het Bundeschampionat. Via dat traject komt hij er ook wel, daar ben ik van overtuigd.”
Waar moet een goede ponyhengst aan voldoen?
“Hij moet de uitstraling hebben van een echt vaderdier. Daarnaast is correctheid heel belangrijk, zowel qua exterieur als in het fundament. Een hengst moet een functioneel model hebben. We mogen geen concessies doen op het gebied van het karakter; we fokken immers pony’s voor de jeugd. En dan moet hij nog drie goede gangen hebben. Kortom, een goede ponyhengst voldoet aan het complete plaatje. Eventueel mag hij wel iets minder knap zijn, maar dat moet dan gecompenseerd worden door extra springmanieren of extra bewegingen.”
Wat dat karakter betreft … een pony(hengst) moet gereden kunnen worden door jonge ruiters en amazones. Hoe doe jij dat met jouw hengsten?
“Er staan er een aantal bij jeugdruiters of -amazones. Gruyters Bruno Mars werd bijvoorbeeld eerst opgeleid en uitgebracht door Lisa en Kyra Klopman en nu Kyra te groot voor hem geworden is, heeft Liselot Koreman de teugels overgenomen. Die heeft er een superpony aan; hij kan haar echt verder brengen in de sport. En ja, die hengst is topbraaf, en is daarnaast een pony die op het hoogste niveau meekan. Ik denk dat jonge pony’s best opgeleid kunnen worden door jonge ruiters, maar anderzijds wil je dat ze een goede basisopleiding krijgen. Mijn vriendin is niet zo groot, zij neemt over het algemeen die eerste belangrijke jaren voor haar rekening. Zaak is dat zo’n ruiter met weinig druk rijdt, zodat de pony gemakkelijk door een jonge ruiter kan worden overgenomen.”
Wil je nog iets toevoegen aan je verhaal?
Wat niet veel mensen weten, is dat we ook paarden fokken – dit jaar verwachten we meer paarden- dan ponyveulens – en paardenhengsten aanbieden. Het gaat om de hengsten van Sven Völz, die vooral springhengsten ter dekking stelt, en Feriënhof Stücker. Die laatste behoeft geen introductie; het is top of the bill van de dressuurpony- en paardenfokkerij. En ik heb misschien wel een primeur voor jullie. We zijn bezig om een tweede dependence van Stal het Gruyter te openen, in Friesland. Onder de hoede van mijn vriendin komen daar de jongere hengsten te staan die verder doorgereden worden. Tegelijkertijd worden ze daar aangeboden middels K.I.. Verder blijven we onze hengsten zoals gebruikelijk aanbieden, via onze stal in Wenum-Wiesel.”
Mooi nieuws Erik, heel veel succes!
“Dankjewel, ook voor het interview! O ja, ik wijs ook nog graag op onze eigen hengstenshow. Houd onze website in de gaten voor de datum en de locatie.”
Benieuwd naar alle hengsten die Stal het Gruyter aanbiedt? Ook kun je voor persoonlijk fokadvies contact opnemen met Erik via 06-43015012 of door een mail te sturen naar stalgruyter@live.nl.
www.stalhetgruyter.nl