Wanneer maakte je voor het eerst kennis met Ducati du Bois (NRPS, v. Diamond Touch NRW uit de voorlopig keur Prestatie-fok Preferente merrie Carice du Bois v. Der Harlekin B, red.), Jailey?
“Dat was zo’n anderhalf jaar geleden. Mijn oom is bevriend met de mensen van Stal Het Gildeland, de vorige eigenaar van Ducati. Hij had geregeld dat ik een keertje op hem mocht rijden. Ik was meteen helemaal gek op hem, natuurlijk vanwege zijn bijzondere kleur, zijn mooie blauwe ogen en zijn uitstraling, maar vooral omdat hij zo ontzettend lief was. Het was de eerste keer ooit dat ik op een hengst zat, maar daar merkte je bij hem helemaal niks van. Nog steeds niet trouwens. Daarnaast gaf hij ook nog eens een waanzinnig gevoel, die gangen van hem zijn geweldig, zo ruim en groot, het is alsof hij zweeft.”

Hoe ging het toen verder?
“We waren op dat moment niet echt op zoek naar een andere pony, omdat ik al een pony had, Gina. Toen zij op een gegeven moment geblesseerd raakte, kwam het toch ter sprake om er een pony bij te kopen, zodat ik toch kon blijven rijden.”

En toen dacht jij meteen aan Ducati …
“Jaaa! We hadden hem ook zien lopen op de Dutch Pony Stallions NIght vorig jaar. Toen reed Joyce van Soest hem. Ik was op slag weer verliefd, het lijkt wel alsof ik door hem werd betoverd, ik vond hem meteen weer zó speciaal! Toen zei ik tegen mijn vriendin: ‘Wat zou het toch gaaf zijn als ik die pony zou mogen rijden hier volgend jaar!’ En die droom komt dus nu uit … Ik ga er enorm van genieten!”

Dat kan ik me voorstellen! Maar eh.. je was 12 jaar toen je hem kreeg. Vond je het niet spannend om een hengst op stal te hebben?
“We waren niet per se op zoek naar een hengst. Maar we wisten al dat Ducati superlief was en niet moeilijk is met andere paarden in de buurt. Hij heeft helemaal geen hengstenmanieren en zeker als ik erop zit, let hij altijd heel goed op mij. Ik wil gewoon heel graag heel goed leren rijden, en omdat Ducati al Z-dressuur was, is hij een perfecte leermeester.”

Maar een pony die al veel kent, is nog altijd geen automaatje!
“Nee, ik moet heel goed weten waar ik mee bezig ben en de juiste hulpen geven, anders gaat hij zomaar iets anders doen. We moesten elkaar dus wel leren kennen. Mijn instructrices Jaimy Jongman en Marjolein van den Bosch (van Stoeterij Du Bois, waar Ducati geboren werd dus, red.) helpen me daarbij. Ik heb veel geleerd tijdens het Dutch Pony Championship, omdat je daar niet echt een proef rijdt, maar je pony netjes moet voorstellen. Inmiddels zijn we op de gewone wedstrijden L2-dressuur en mogen we bijna M starten.”

Wat kan Ducati echt heel erg goed?
“De verruimingen! Hij kan heel erg goed stappen, ook de midden- en uitgestrekte stap. In draf en galop heeft hij ontzettend veel power en hij is zo elastisch! O ja, ook een sterk punt van hem zijn de zijgangen zoals wijken en schouderbinnenwaarts. Ik kijk er daarom naar uit om hem in de klasse M te starten, die proef is voor hem heel gemakkelijk.”

En wat is het leukste wat je met Ducati hebt meegemaakt tot nu toe?
“Dat was mijn eerste les bij Stoeterij du Bois. Ik vond het daar heel leuk, heb meteen veel geleerd en het bijzondere is dat Ducati zich er ook direct helemaal thuis voelde! Verder was het Dutch Pony Championhip wel mijn favoriete soort van wedstrijd, omdat Ducati daar echt kan laten zien wat hij in huis heeft.”

Je vertelde dat hij vooral ook een heel fijn karakter heeft. Leg eens uit?
“Hij heeft de focus 100% op mij als ik hem rijd en zal niet snel schrikken. Ik vertrouw hem volledig. Als ik bij een andere pony sta, dan hinnikt hij altijd heel hard, alsof hij jaloers is, dat is heel grappig. Hij vindt altijd alles leuk wat je met hem doet en werkt heel graag. Hij zet altijd zijn beste beentje voor. Daarnaast is hij een hele blije pony en daar word je als ruiter ook zelf heel blij van, toch?!

Wat zijn je toekomstplannen met Ducati?
“We zijn aan het oefenen voor de outdoor kampioenschappen. Ik hoop dat we naar de Hippiade mogen. Maar eerst hebben we nog een paar andere leuke dingen op de agenda staan. De Stallions Night dus, en een week later de hengstenshow van het NRPS. We gaan knallen samen, Ducati en ik!”