De zesde selectie van het Dutch Pony Championship staat alweer voor de deur; deze wordt woensdag 16 augustus verreden in Lunteren, tegelijk met de nationale keuring van het NRPS. Grand Prix-ruiters Laurens van Lieren en Nicky Snijder treden aan als juryleden.

Laurens van Lieren is absoluut geen onbekende in de dressuursport – zijn meest bekende paard is misschien wel Hexagon’s Ollright (v. Rubiquil) met wie hij op jonge leeftijd al in de Grand Prix reed. Op het moment heeft Laurens, die tegenwoordig Nuland als thuisbasis heeft, actief op het hoogste dressuurniveau met Dutch Design (v. Vivaldi), Imposant (v. Everdale), en Grandeur A (v. Jazz). Pony’s op wedstrijden uitbrengen deed hij nooit, maar een ponytijd had hij zeker wel. “Ik was met een jaar of 13/14 al heel lang, dus toen vond mijn vader dat ik maar op een paard moest,” lacht Laurens. “Maar ik heb wel een heel toffe leerpony gehad die ook de wissels kon. Verder was mijn ponytijd echt gericht op spelen en lol maken, niet op wedstrijden en presteren.” Dat hij zelf bij de pony’s nooit wedstrijden heeft gereden, maakt hem met ook op het jureren van de DPC niet uit. “Ik vind het wel heel leuk om naar jonge, talentvolle pony’s te kijken, dus toen ik gevraagd werd was het even puzzelen met de agenda, maar het is gelukt. De kwaliteit is tegenwoordig heel hoog en dat maakt het erg interessant.”

Nicky Snijder is actief als stalruiter bij stal Stouwehof  van de familie Nekeman in Hasselt. Daar is hij al elf jaar werkzaam. In die tijd heeft hij veel mooie dingen mee mogen maken. “In 2020 heb ik met Jongleur STH (v. Expression) deelgenomen aan het WK jonge dressuurpaarden bij de zevenjarigen. In 2019 won ik met Identity STH (v. Charmeur) goud op het NK.” In het verleden reed hij ook al Grand Prix. Op het moment heeft hij bij de familie Nekeman veertien paarden die hij traint. “Allemaal heel goede paarden,” zegt hij trots. Vier ervan start hij in de Lichte Tour. Ook hij heeft zin in het jureren van de DPC. “Het lijkt me fantastisch om de kinderen te helpen en te motiveren.”

Net als de voorgaande juryleden benoemen Laurens en Nicky het complete plaatje als een belangrijk aandachtspunt. “Ik zie graag ontspanning en drie goede gangen,” zegt Nicky. “Dus niet een draf voor een negen en een stap en galop die een stuk minder zijn.” Laurens sluit zich daarbij aan: “Het gaat niet zozeer om een spectaculair voorbeen, maar om een stukje balans en harmonie. Hoe draagt zo’n pony zich vanuit de achterhand? De balans wordt onder andere beoordeeld door het hebben van een stille aanleuning, ook in overgangen.”

En natuurlijk hebben ook deze juryleden weer ‘gouden tips’. Voor Laurens is het belangrijk dat je niet teveel moet willen. “De balans staat voorop, dus zorg voor een fijne aanleuning en rij met harmonie. Daarbij moet je rijden binnen wat je pony comfortabel aankan op dit moment, anders wordt het teveel en gaat dat ten koste van aanleuning of harmonie.”
Nicky sluit af met een heel mooie insteek: “Hou daarnaast plezier met je pony en zorg veel afwisseling. Ga naar het bos, maak een sprongetje. Ik ben twee jaar geleden naast het dressuur rijden ook gaan crossen, en afgelopen week heb ik mijn debuut in de driesterren-cross gemaakt. De band die je door zoiets met je paard krijgt is echt goud waard.”