De laatste selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship, de talentencompetitie voor vier-, vijf- en zesjarige dressuur- en springpony’s, vindt plaats in Houten, op 26 augustus. Voor de dressuurpony’s is dit de laatste kans om punten te verzamelen voor een plek in de finale in IJsselmuiden, op 9 september. Het jurykoppel in Houten is deze keer Willeke Bos en haar dochter Lara van Nek.

Lara ken je misschien als succesvolle jonge dressuuramazone die dit jaar ook weer deel uitmaakte van de EK-selectie. Willeke Bos, haar moeder, runt haar fokkerij Stal 104. Ze is de bekende fokker van de paarden die Lara rijdt en vele andere kampioenen op keuringen en in de sport én goedgekeurde hengsten, zoals de opvallende NRPS-ponyhengst Geronimo Taonga (Golden West NRW x FS Don’t Worry). Het kan niet anders dan dat het tweetal wel een visie heeft over een goedgaand paard of pony!

Karakter
“Het belangrijkste van een fijne dressuurpony is wat ons betreft een meewerkend karakter. Een jonge ponyruiter heeft immers maar een paar jaar de tijd om serieus iets met een pony te bereiken. Voordat je het weet ben je te lang geworden voor je pony en moet je over op een grotere of ga je naar de paarden. En als je dan ook nog eens internationaal gaat rijden, dan mag je pony ook nog eens niet groter zijn dan 1.48m. Lara heeft bijvoorbeeld een fijne ponytijd gehad, maar toen ze 14, 15 was, was ze al te lang voor haar grote D-pony. Ze is toen naast haar pony’s ook al paarden gaan rijden.”

Goede gangen
Maat en body is dus een tweede vereiste, als je het Willeke Bos vraagt, naast een braaf karakter.  Ze hecht ook waarde aan goede gangen en een sterk achterbeen. “Je ziet wel eens dat pony’s een wat lang achterbeen hebben. Als dat dan ook nog eens niet goed gebruikt wordt, dan krijgt zo’n pony de neiging om naar voren te duiken. Dat is dan vervolgens weer lastig om mee om te gaan voor een jonge ruiter. Van die goede gangen is vooral een ruime en tactmatige stap belangrijk, die telt immers in de internationale proeven dubbel.”

Sympathiek beeld
Wat het rijden zelf betreft, ziet het koppel graag een vriendelijk orenspel en een sympathiek contact aan de voorkant. “Harmonie is ook zeker iets waar we op zullen letten. Het is leuk als het er uitziet alsof het geen moeite kost. Zowel pony als ruiter moeten er plezier in hebben om samen te werken.”

Over Willeke Bos
Willeke Bos is de eigenaresse van Stal 104 in Wijdewormer, waar zowel paarden worden (op)gefokt als jonge paarden worden opgeleid en uitgebracht. Vorig jaar viel Stal 104 met name op vanwege de goedkeuring van maar liefst vier fokproducten (Opoque, One-two-three, Otazu en Obsession Taonga). Hun Grand Prix-hengst All at Once loopt in de Grand Prix onder Yessin Rahmouni en de merrie Fynona kent iedereen wel als partner van kampioensruiter Marten Luiten.

Over Lara van Nek
Terwijl ze bij de pony’s succesvol was op (inter)nationaal niveau met onder andere Haasendonk’s Sultan en Baumann’s Despino, reed de inmiddels 18-jarige Lara van Nek ook al op paarden, veelal fokproducten van Stal 104. Op de EK’s Children in 2017 en 2018 won ze teamgoud met Fariska; in 2018 was er ook nog individueel zilver. Datzelfde jaar was er zilver op het NK Children; een jaar later reed ze Amazing Comback naar de nationale kampioenstitel. 2019 was er drie keer EK-zilver met Fariska en was er brons voor haar met het team op het EK pony’s met  Baumann’s Despino. De overstap naar de Junioren verliep succesvol, met NK-brons met Fariska in 2021 en NK-goud en EK-teamzilver in 2022. Dit jaar bemachtigde ze zilver op het NK, met Jatilinda.

Tekst: Christine Dijk