Hij was een opvallende deelnemer aan de selectiewedstrijden in Lunteren, de vijfjarige Waylan van de Edelweiss met amazone Susan Noordermeer. Waylan (voluit Waylan van de Edelweiss) is namelijk een prachtige Haflinger ruin. Met zijn blonde manen en staart en stoere uitstraling trok hij alle aandacht naar zich toe en hij stond beslist zijn mannetje tussen de NRPS-, NWPCS- en New Forest-pony’s. De organisatie is blij met de deelname van de bijzondere Waylan. De DPC-wedstrijden zijn immers voor alle rassen!

Susan Noordermeer was in haar nopjes met ‘haar’ paard. Ze rijdt Waylan voor diens eigenaresse, Moniek de Jongh, die hem graag in de sport wilde laten lopen. “Hij is nog onervaren, maar hij deed enorm zijn best. Ik vond de selecties een fijne gelegenheid om hem nog wat ringervaring op te laten doen. De proef die gereden moet worden, is heel aantrekkelijk. Zo kon ik een keer een volte inlassen om zijn focus weer even bij mij te krijgen. Zoiets kan gewoon als je dat nodig vindt; in een gewone dressuurproef wil je dat natuurlijk liever niet.”

Bevooroordeeld
Sinds begin dit jaar staat Waylan op dezelfde stal als haar eigen paard. “Mijn moeder kende zijn eigenaresse Moniek al, en tijdens een gesprek vertelde zij dat ze Waylan graag wat dichter bij haar in de buurt in training wilde zetten. Mijn moeder zei toen ‘Waarom laat je Suus hem niet doen?’ Dat leek ons allemaal wel wat, zeker nadat ik hem gezien had! Eerlijk gezegd was ik een beetje bevooroordeeld, het is toch anders dan bijvoorbeeld mijn KWPN’er, zo’n Haflinger. Maar Waylan is geen ‘standaard’ Haflinger. Hij is heel luxe en knap en kan écht goed lopen. Bovendien heeft hij heel veel charisma, waarschijnlijk omdat hij nog niet zo lang geleden gecastreerd is. Hij was goedgekeurd als dekhengst en heeft een nakomeling, maar is vlak voordat ik hem te rijden kreeg geruind. Dit maakt het voor ons ook makkelijker om te focussen op de sport.”

Rustig aan
Bovendien is het voor de 18-jarige Susan het laatste jaar dat ze bij de pony’s mag starten. “Hoewel ik zelf al met andere paarden in het M/Z start, beginnen we mooi rustig met Waylan in de B. Hij heeft nog niet veel ervaring, maar wist zich toch al te selecteren voor de Hippiade in deze klasse. Ook op de reguliere wedstrijden is hij natuurlijk een paard (in de E-ponymaat, red.) dat opvalt.”

Mooie punten
Susan kijkt met een heel goed gevoel op haar DPC-ervaringen terug. “Bij het secretariaat waren ze meteen al enthousiast toen ik me kwam aanmelden. De locatie in Lunteren is prachtig en Waylan had er veel te zien. We deden eigenlijk puur mee voor de ervaring – hij is nogal snel afgeleid – en dat we dan ook nog mooie punten kregen, is mooi meegenomen. In de eerste selectiewedstrijd kwamen we uit op 74,5 punten.”

Bonus
Gisteren ging het nog een slag beter en scoorde het duo 78,5 punten, met voor de stap een 8, draf 7.5, galop 8, gedragenheid & souplesse 7.5, algemene indruk 8.5 en exterieur een 8! “Misschien was het een voordeel dat hij al eens op deze locatie geweest was. Zelf vind ik zijn draf wel extra, hij kan een super showtje weggeven”, aldus Susan. “Of we de finale halen … geen idee, het zou leuk zijn, maar we zien wel. Die coole DPC-rozet hebben we in elk geval alvast binnen, dat is al een mooie bonus!”

Tekst: Christine Dijk
Foto’s: STS Photography