Op 23 juli vindt alweer de vijfde selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship plaats, in het Groningse Tolbert. De juryleden op zaterdag zijn Nars Gottmer en Laura Quint. Zij maken graag kennis met je!

Nars rijdt internationaal Grand Prix en leidde al vele paarden op tot en met het hoogste niveau. Nu is hij dus een bekende dressuurruiter, maar dat was vroeger, toen hij nog bij de pony’s reed, wel anders. Nars: “Ik was toen echt een beetje een wilde ruiter, dressuur, daar vond ik niks aan! Ik croste vooral graag met mijn pony’s en dan sprong ik over alles wat los en vast zat.”

Springkampioen
Toch was Nars als jonge jongen ook wel een klein beetje serieus: hij werd meerdere keren kampioen springen. De laatste pony met wie hij de titel won, was Dreamland’s Flame. “Ik had wel geluk met goede pony’s net zoals ik nu ook geluk heb met kwaliteitsvolle paarden”, lacht hij.

Wat is kwaliteit?
Wat zijn voor hem dan paarden – en natuurlijk ook pony’s, want daar hebben we het over bij het DPC! – met kwaliteit? “Een goede pony moet een goede tact hebben in de beweging; regelmatig lopen dus en in een goed ritme. Verder let ik erop of de pony een goede zelfhouding heeft en balans”, laat Nars weten.

Schakelen en bewerkbaar
“Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat er een rem en een gaspedaal op een pony zit. Daarmee bedoel ik dat hij goed moet kunnen schakelen. Het is belangrijk dat een pony fijn bewerkbaar is, dat hij zich fijn rijden zonder dat het jou als ruiter veel moeite kost. Eigenlijk is de DPC een soort Pavo Cup voor pony’s, dus de pony’s met talent komen wel naar boven.”

Positief
Nars weet niet zo goed wat hij kan verwachten in Tolbert. “Ik laat het ook maar een beetje op me afkomen! Verrassingen vind ik leuk! Ik hoop dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat, hoe dan ook ben ik altijd positief ingesteld en weet ik altijd wel iets positiefs te schrijven als jury! En samen met Laura komen we er vast wel uit.”