Op 23 juli vindt alweer de vijfde selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship plaats, in het Groningse Tolbert. De juryleden op zaterdag zijn Nars Gottmer en Laura Quint. Zij maken graag kennis met je!

Laura maakte internationaal furore met Edison en zat ook in het zilveren EK-team bij de Young Riders met dit paard. Momenteel leidt ze Edison op voor de U25-Grand Prix. Daarvóór was ze een combinatie met de hengst Velazquez, met wie ze zilver behaalde op het EK Dressuur bij de Junioren.

Oog voor kwaliteitsvolle pony’s
Ze runt, met haar 24 jaar, haar eigen handels- en dressuurstal. “Ik ben niet zo groot en vind het leuk om op pony’s te rijden”, zegt ze. “Ik koop zelf pony’s in, en eigenaren kunnen hier ook hun dressuurpony neerzetten zodat ik er een passende nieuwe ruiter of amazone voor kan vinden.”

Correcte basisgangen
Waar ze vooral op let als ze een veelbelovende pony koopt, is dat hij drie correcte basisgangen heeft. “Vooral een goede stap vind ik belangrijk. En een pony moet goed bewerkbaar zijn en een fijn karakter hebben.”

Toekomst
Dat bewerkbare en die goede gangen, daar zal Laura dan ook op letten tijdens het beoordelen van de jonge pony’s in Tolbert. “Voor mij is het ook belangrijk dat je bezig bent met het opleiden van je pony. Hij is nog jong, het is belangrijk hem te rijden met oog op de toekomst.”

Geen ‘klein paard’
Laura vertelt dat ze niet op zoek is naar een ‘klein paard’. “Een pony moet genoeg souplesse hebben, in een goede tact bewegen en mooie ruime passen maken.”

Leermoment
Heeft de amazone tips voor als jij en/of je pony een beetje gespannen zijn? “Probeer de wedstrijd te zien als een leermoment. Het Dutch Pony Championship is een onderdeel van de opleiding van je pony, een deel van een proces. Je kunt niet altijd winnen en als het nu niet is, komt jullie tijd later wel!”