Het is alweer tijd voor de zesde selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship. Het wordt spannend in Lunteren, want de deelnemers hebben nog maar twee kansen om deel te nemen; aanstaande zaterdag dus, en op 17 augustus, eveneens in Lunteren. De juryleden die de pony’s dit weekend beoordelen zijn Paulien Alberts en Pem Verbeek. Ze kijken ernaar uit om jullie en je pony te ontmoeten!

“Jammer dat ik zelf niet meer mee kan doen!”, lacht Pem Verbeek. “Ik ben met mijn 19 jaar net iets te oud. Dit kampioenschap voor talentvolle jonge pony’s vind ik een fantastisch initiatief! Ik geef ook les, en een van mijn leerlingen doet mee aan de competitie. Van wat ik tot nu toe heb gelezen en gezien over de selectiewedstrijden, is de kwaliteit van de pony’s die meedoen heel goed; ik ben dus superbenieuwd en kijk echt uit naar zaterdag!”

Matcho met drie amazones internationaal
Nog niet zo heel lang geleden was Pem internationaal succesvol met haar Matcho D van Prinsenhof’s. “Hij was ook echt een talentvolle pony; ik zat met hem in het B-kader nadat hij eerder aan het EK had meegedaan met de Belgische amazone Tahnee Meijssen. En nu heeft mijn pupil Claire Vermaes hem onder het zadel en ook met haar start hij op buitenlandse wedstrijden!”  Pem is zelf momenteel op zoek naar een fijn wedstrijdpaard, omdat haar EK-paard Fernando Torres, met we ze in 2019 en 2021 teamzilver won op het EK bij de Junioren, aan het herstellen is van een zware blessure en niet voluit getraind kan worden.

Frisse uitstraling
Waar let de amazone op bij een kwaliteitsvolle pony? Pem: “Een pony moet veel lossigheid hebben en een mooie houding. Het moet eruitzien alsof hij het graag doet voor zijn ruiter of amazone. Dat bereik je door zelf vriendelijk te rijden, mooi naar de hand toe, van achter naar voren. Het karakter, de instelling, is misschien wel het allerbelangrijkste voor een pony! Ik vind het algemene beeld ook heel belangrijk; de eerste indruk moet meteen goed zijn. Een frisse uitstraling, daar houd ik van!”