De warme deken van het noorden, maar ook de nuchterheid van het Noorden speelden de hoofdrol tijdens de vijfde selectie. ”Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, pleegt men in de drie Noordelijke provincies graag te zeggen. Maar het DPC heeft heel gek gedaan tijdens de gezellig en kwalitatief hoogstaande selectie, meerdere ‘te gekke’ winnaars konden worden gehuldigd in de hoofdring van de regionale NRPS keuring gehouden bij de indrukwekkende locatie van de HJC Manege in Tolbert.

In de rubriek van de jaargang 2018 met vierjarige pony’s is de hengst Der Charmeur KH (v. Dreiklang AT) de winnaar geworden met 84 punten. Onder amazone Sita Hopman scoorde hij een negen voor de draf, ”Charmeur draaft met heel veel ruimte, souplesse, kracht en balans” aldus Nars Gotmer. Hij jureerde deze dag samen met Laura Quint die internationaal furore met Edison maakt en tevens in het zilveren EK-team bij de Young Riders zat met dit paard. Op de tweede plaatst eindigde de net zadelmakke merrie Schermeer’s Hof Nala (v. Coelenhage’s Happy Hour) onder Sara Erde, ze reisde af vanuit Noord Holland naar het hoge Noorden, en gingen huiswaarts met een Custom zadeldek en een protocol waarop prachtige cijfers prijkten. Gruyters Medley eindigde op de derde plaats met 81 punten, een valk merrie die met heel veel plezier door de baan gaat en netjes werd voorgesteld door amazone Indy van de Beeten.

Der Charmeur KH onder Sita Hopman

De jury was tijdens de selectie niet opzoek naar een ‘klein paard’. “Een pony moet genoeg souplesse hebben, in een goede tact bewegen en mooie ruime passen maken, Kasall van Equicenter heeft dit zeker laten zien” Hij won samen met zijn ruiter Robby van Bregt de rubriek vijfjarigen. Kasall werd op de voet gevolgd door de charmante en goed bewegende merrie Aroshoeve’s Miss Ryley, die met een half puntje minder tekende voor de tweede plek onder amazone Maud Stelma. Als derde mocht de stoere ruin Valentino SK onder Sterre Kraaijeveld zich opstellen. Met het zelfde aantal punten is op de 4e plaats Schermeer’s Hof Belle geëindigd.
De algemene indruk van de jury was ‘een sterke rubriek pony’s die elk haar eigen kwaliteiten heeft’, ze hebben ons laten stralen en ook de fokkers en eigenaren.

Kasall van Equicenter met ruiter Robby van Bregt

Een kleine maar kwaliteitsvolle groep zesjarige hebben hun kwaliteiten laten zien als afsluiting van de dag. Het was de goedgekeurde hengst Spoorzicht’s Jupiler die als heer en meester naar de overwinning liep! ”Ze komen binnen en je ziet het meteen; daar staat de winnaar” en dat was ook zeker waar bij Jupiler. Met gemiddeld 82 punten bewees de hengst een echte kinderpony te zijn met aanleg voor het hogere werk. De vosmerrie Poseidon’s Genovia onder Faye Lynn Zwaneveld tekende voor de tweede plaatst gevolgd door de stoere Aglaya’s Casillero, een zoon van Jonkers’ Jayden. De groep zesjarige werd omschreven als ”een groep goede pony’s die professioneel zijn voorgesteld, we kunnen trots zijn dat we in Nederland deze talenten bezitten”  aldus Nars & Laura.

Spoorzicht's Jupiler onder Yelin Kayalar

“We hebben genoten van deze competitie”, besluit de jury. “Fijn dat er zoveel kwaliteit was tijdens deze wedstrijd, want de jeugd heeft de toekomst! De kwaliteit van de pony’s was heel hoog tijdens deze selectie middenin de vakantieperiode; er was nergens sprake van een ‘ondereind’. Alle ruiters hebben goed gereden en hun pony correct voorgesteld; iedereen heeft zijn mooie zwart/oranje herinneringsrozet dubbel en dwars verdiend. Topdag, hopelijk volgend jaar weer!”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Foto’s en video zijn gemaakt door Simone te Selle www.stsphotography.nl