Afgelopen weekend vond de zesde en tevens voorlaatste selectie plaats van het Dutch Pony Championship. Op een terrein waar dagelijks de allerbeste Friese parels van Nederland dansen, straalde nu een prachtige collectie dressuurpony’s. De talentvolle pony’s werden vergezeld door de New Forest Pony’s die zich presenteerde op de Centrale merriekeuring, een unieke samenstelling die weinig last van elkaar hadden! Beter gezegd; ”Sport en fokkerij gingen echt hand in hand op een zonovergoten dag” in het mooie Lunteren, een locatie middenin het land.

De juryleden die de pony’s hebben beoordeeld zijn Paulien Alberts en Pem Verbeek. Ze hebben ernaar uitgekeken om de pony’s te ontmoeten en hebben gejureerd met de missie “weet waar je mee bezig bent” alle kids zijn dan ook met een eigen protocol, herinneringslint en met positief opbouwend commentaar huiswaarts gegaan nadat ze hun verrichting hebben verreden in een exclusief aangeklede dressuurbaan met veel belangstellende toeschouwers.

Teamfoto

De grootste rubriek van de dag waren de 4-jarige, ze gingen om 09:00 uur van start en bestond uit zes groepen. De NRPS goedgekeurde valkhengst Der Charmeur KH is in vorm, een week ervoor won hij in Tolbert, nu was hij opnieuw de winnaar met een prachtige score van 87 punten.  Charmeur wordt heel sympathiek voorgesteld door Sita Hopman en wordt  ‘met verstand’ gereden aldus Paulien en Pem. De valkhengst die uitblinkt in galop en algemene indruk werd op de voet gevolgd door de tevens NRPS goedgekeurde hengst Hexagons Dragonsfly. Dragonsfly is ‘een feestje’ om naar de kijken en laat zien echt plezier te hebben in zijn werk. De aansprekende voshengst ging swingend de baan rond en kan zelfs al een beetje verzamelen. Verder is bij deze pony de zelfhouding en gedragenheid opvallend, aldus Pem. Als 3e mocht zich de C pony ruin Macciato opstellen, hij werd netjes voorgesteld door amazone Isa Hollands. Ook zagen we de merrie Amalia’s Leana terug in de prijsuitreiking te paard, deze merrie werd 4e onder Sterre de Boer met een nette score van 75,5 punten

Der Charmeur KH onder Sita Hopman

Bij de vijfjarige heeft iedereen kunnen genieten van een echte winnaar die professioneel is voorgesteld door een zeer kleine en jeugdige amazone, we hebben genoten van Dijkshof’s Donchello en Isa Westendarp Knol. Donchello is een pony met veel kwaliteit en is goed bewerkbaar, met maarliefst 90 punten totaal en een 10 voor de algemene indruk is de jonge FS Don’t Worry zoon een toekomstpony met ‘EK dressuur’ potentie volgens het ervaren en goed opgeleide jurycorps! De tweede plaats in deze rubriek ging naar Lorain Paas en de aansprekende valkmerrie Marjolein gevolgd door de jonge New Forest hengst Brummerhoeve’s Raf, keurig voorgesteld door Olivia Thomas.

Dijkhof's Donchello met amazone Isa Westendarp Knol

Als afsluiting van de dag werd de rubriek zesjarige verreden, het was geen grote rubriek maar de kwaliteit voerde zeker de boventoon. Het statiedeken van sponsor Hypostore werd uitgereikt aan ”de happy athlete” voorgestelde pony Goldwinshoeve VJ onder het zadel van Jonne Liefhebber. Goldwinshoeve VJ scoorde voor vijf onderdelen een 8,5 en kwam uit op een totaalscore van 84 punten, ze excelleerde in alle drie de gangen en gaf daarbij een mooi constant beeld. Alle zesjarige kwamen terug voor de prijsuitreiking en dit zorgde voor een hoogtepunt op het einde van een succesvolle dag, het is en blijft leuk om samen met je leeftijdsgenoten een ereronde te rijden onder begeleiding van een overweldigend applaus en enthousiast publiek!

Goldwinshoeve VJ met amazone Jonne Liefhebber

Al met al kijkt de organisatie terug op een prachtige dag in Lunteren, en met nog 1 dressuurselectie in het vooruitzicht op woensdag 17 augustus, komt ook de finaledag op zaterdag 3 september steeds dichterbij. Na de laatste selectie zullen we bekend gaan maken welke pony’s we graag op de finale terug willen zien, maar uiteraard is iedereen welkom om te komen kijken want het beloofd een groot feest te worden!

SAVE THE DATE:

3 SEPTEMBER 2022

 

Foto’s zijn gemaakt door Dieke Gelderman