Nog maar een paar weken en dan is het zover: dan vindt de allereerste selectiewedstrijd van het Dutch Pony Championship plaats! Voor deze eerste wedstrijd op 3 juni zijn we te gast op de geweldige locatie van Hengstenstation Van Uytert in Heerewaarden. Een van de juryleden is Jill Bogers, stalamazone van Van Uytert. Ze reed al heel wat jonge paarden – vooral hengsten – naar grote successen.

Vraag Jill Bogers wat er zo leuk is aan het rijden van jonge paarden, en ze wordt meteen razend enthousiast. “Hoe gaaf is het om de talentvolle paarden van Van Uytert te mogen opleiden en een rol te spelen in hun ontwikkeling! De basis is zo belangrijk; je kunt een paard maar één keer een goede start geven. Die is voor elk paard anders, omdat niet één paard hetzelfde is. Het toverwoord bij elk paard is: rust en vertrouwen.”

Ervaring
Jill weet als geen ander hoe je een paard optimaal voorstelt op jonge paardenwedstrijden. Ze reed bijvoorbeeld de hengst Lennox U.S. naar brons op het FEI WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo. Maar ook het rijden van een ‘gewone’ dressuurproef kun je aan haar overlaten. Voor haar en de zoon van Grand Galaxy Win was er zilver op het NK bij de Junioren en teamzilver op het EK Dressuur bij de Junioren. Lennox was toen zes jaar en Jill zeventien.

Presenteren
Wat is het verschil tussen het deelnemen aan een wedstrijd voor jonge paarden (of pony’s!) en een dressuurproef? Jill: “In een jonge paardenproef presenteer je de gangen van je paard of pony; je laat hem stoer lopen zonder dat het moeite kost. Je stelt je pony op z’n allermooist voor, alsof het vanzelfsprekend is. Heeft je pony een fantastische uitgestrekte draf? Laat die dan zien op het moment dat de ogen van de jury op jou gericht zijn! Een proef is echt anders, daarin gaat het om de afwerking en het netjes rijden. Ook met een minder getalenteerd paard kun je heel hoog eindigen.”

Harmonie
Het is voor het eerst dat Jill jonge pony’s beoordeelt. Toch weet ze al heel goed waar ze op gaat letten, vanwege haar eigen ervaring in dergelijke proeven. “Ik let vooral op de harmonie tussen ruiter en pony. Het moet er allemaal sympathiek en mooi uitzien; de pony moet op eigen benen lopen en op twee teugels gereden worden. Natuurlijk zijn een goede stap, draf en galop belangrijk en een mooie, bergopwaartse houding.”

Spanning
Jill vertelt ook hoe je kunt omgaan met spanning bij je pony. “Elke situatie of wedstrijd is anders. Op zich is onze baan niet zo spannend, maar er staan wel dressuurhekjes en bloembakken waar je pony kijkerig op kan zijn. Je mag voordat je proef start op beide handen even rustig losrijden zodat je pony kan wennen. Een goede tip is om op ander terrein te oefenen. Merk je dat het je pony niet zoveel doet om ergens anders te lopen, dan is dat prettig. Bezorgt een vreemde locatie hem wel veel stress, ga dan vooral zo vaak mogelijk ergens anders trainen, zodat hij veel positieve ervaringen opdoet. We doen dat zelf ook met de jonge paarden. Hoe meer ze zien, hoe beter!”

Band met je paard
Momenteel zit Jill in het WK-selectietraject met de 5-jarige hengst Number Two (v. Just Wimphof). “Een heel fijn paard, hij is echt een van mijn favorietjes. Ondanks dat ik meerdere paarden op een dag rijd, breng ik graag veel tijd met ‘mijn’ paarden door. Een goede (vertrouwens)band met je paard is belangrijk om zo fijn mogelijk samen te presteren.”

Heb jij je al opgegeven voor de wedstrijd in Heerewaarden? Of voor (een van de) andere selectiewedstrijden? Meld je hier aan

Selectiewedstrijden:

03-6-2023 Heerewaarden
17-6-2023 Vorden
01-7-2023 De Mortel
22-7-2023 Tolbert
29-7-2023 Lunteren
16-8-2023 Lunteren
26-8-2023 Houten
09-9-2023 Finale in Ijsselmuiden -dressuur en springen