VORDEN – Op de prachtige locatie van Dressuurstal Seren in Vorden werd op zaterdag 17 juni in gemoedelijke sferen de tweede dressuurselectie voor het Dutch Pony Championship verreden. Jury’s Elise Buiten en Conny Loonstra plaatsten de vierjarige Everest Ferien, de vijfjarige Coco, en de zesjarige Tjiesto L.H. op kop in hun rubrieken.

De verbazing registreerde zich als eerste op het gezicht van Evi Vaessen, voor dit veranderde in een grote lach, toen haar naam en die van haar pony Everest Ferien werd omgeroepen als winnaar van de rubriek vierjarigen. De New Forest-pony, een dochter van Holthausen Frodo II, kreeg een totaal van 79.5 punten. “Wat opviel bij de vierjarigen was dat ze allemaal echt super braaf waren. Aan één zijde waren de plantenbakken omgevallen; geen van de pony’s keek ernaar. Dat is echt tekenend voor het karakter van een kinderpony,” vertelt jurylid Elise Buiten. “Evi haar pony liep al heel netjes in de aanleuning voor de leeftijd van de pony. Wat extra opviel was dat deze pony echt eruit sprong qua kindvriendelijkheid. Heel fijn bewerkbaar en nuchter; daar zet je je kind met een gerust hart op.”

De rubriek was wat kleiner dan tijdens de eerste selectie, waardoor alle deelnemers ook prijs hadden.  Het was fantastisch te zien hoe blij de amazones waren met hun prachtige prijzen, o.a. gesponsord door hoofdsponsor Hypostore en DressagePro. Tweede werd Esmee Kieft met Miss Subliem (v. Heihoeve’s Boston, 70 punten), gevolgd door Daphne Bouwmeester met Beau Rêve (v. Jonker’s Jayden, 69 punten).

Oude bekende
Bij de vijfjarigen was het een ‘oude bekende’ die de rubriek won. Ize Herwers stelde de NWPCS-goedgekeurde hengst Coco (v. Coelenhage’s Happy Hour) wederom keurig voor, wat beloond werd met een 9 voor algemene indruk. Nadat ze tijdens de eerste selectie in Heerewaarden tweede werd, greep ze nu met 86,5 punten de overwinning. Daarmee verzamelde zij eveneens de hoogste punten van de dag. “Coco was echt super voor elkaar. Heel constant in de aanleuning, goed te rijden, veel gedragenheid. Voor een jonge hengst was hij heel prettig en braaf in zo’n entourage. Het is een heel mooie complete pony om te zien. Wat opviel was ook hoe professioneel hij voorgesteld werd. Het zijn toch kinderen en Ize deed dat ontzettend knap.”
De top drie werd aangevuld door Sophie van Norel, die in het zadel zat van de NRPS-goedgekeurde hengst Diamond of the King WE (v. Double Diamond AK, 83 punten), en Jonne Liefhebber met haar NWPCS-merrie Amalia’s Sloofke (v. Speyksbosch Dickens), die tijdens de tweede selectie ook al een derde plaats behaalde (77.5 punten).

Twee ijzers in het vuur
Levi Heusinkveld had bij de zesjarige pony’s twee ijzers in het vuur en kon bepakt en bezakt met prijzen huiswaarts keren. Met de sympathieke Tjiesto L.H., een zoon van Nia Domo’s Bolero, reed Levi 80 punten bij elkaar en werd daarmee op kop geplaatst. De combinatie won vorig jaar de finale bij de vijfjarige dressuurpony’s en is met dit resultaat hun selectietraject voor het DPC goed gestart. “Levi stelde beide pony’s heel professioneel voor. Ze heeft een fantastische houding en zit, dat mag gezegd worden. Ze is echt een talent om te zien. Dat heeft dan een positieve inwerking op de pony, die een heel compleet en constant beeld gaf,” licht Buiten toe. “Voor de zesjarigen rubriek hadden de oefeningen misschien nog wat beter bevestigd mogen worden. Qua niveau was Tjiesto daarin ook het beste bevestigd.”

Met haar andere troef, Spoorzicht’s Jaguar (v. Speyksbosch Dickens), mocht Levi zich als tweede opstellen. Hun verrichting werd beloond met 77.5 punten. De derde plaats was voor Fajah Schurink, die haar E-ponyruin Golden Star van de Schermeer’s Hof (v. Goldstar du Bois) naar 77 punten reed.

De volgende selectie vindt plaats op 1 juli in De Mortel. De finale van het Dutch Pony Championship wordt verreden op 9 september IJsselmuiden.