Lars op ’t Hoog staat samen met Karin Retera in de baan om de vier-, vijf- en zesjarige pony’s te beoordelen op de derde selectiewedstrijd in De Mortel. Hij doet zelf vaak mee aan jongepaardenwedstrijden en vindt het superleuk om nu zelf eens kwaliteitsvolle jonge pony’s te beoordelen, op de DPC selectiewedstrijd in De Mortel op 1 juli a.s.

“Ik was al onder de indruk van de wedstrijden vorig jaar”, begint Lars enthousiast. “We hadden toen zelf een jonge pony meelopen, Amalia’s Leana. Inmiddels is zij verkocht, maar het was een geweldige ervaring voor haar en voor haar amazone Sterre de Boer. Ik vind het knap hoe de organisatie het toen al allemaal voor elkaar had, met al die mooie prijzen en qua opzet. Vandaar dat ik heel graag meewerk.”

Op één lijn
“Ook leuk om samen met Karin de pony’s te mogen beoordelen”, vervolgt hij. “Vaak genoeg heeft zij mij – of eigenlijk mijn paard – gepunt tijdens een wedstrijd. Ik denk dat het heel nuttig en gaaf is om nu eens samen met haar als jury talenten te mogen bekijken. Zeker weten dat we er wel uitkomen samen, ik denk dat we dezelfde eigenschappen belangrijk vinden.”

Drie bruikbare gangen
Een van de eigenschappen die Lars waardeert in een jong talent, is de werkbaarheid. “Als een pony het niet voor je kan en wil doen, wordt het een lastig verhaal. Je merkt al snel of een pony die inzet heeft, tijdens de oefeningen die gevraagd worden. Daarnaast zijn drie goede en bruikbare gangen een must. Liever drie fijne gangen dan alleen zo’n mega draf waarbij de voorbenen langs de oren zwaaien. Zeker ook aan een goede stap hecht ik veel waarde.”

Harmonie
Vanuit die goede instelling ontstaat eigenlijk vanzelf harmonie tussen pony en ruiter, stelt Lars. “Als je pony mooi in balans loopt, hoef je als ruiter alleen maar te genieten. Teveel regelen, dat moeten we niet willen!”

Wie is Lars op ‘t Hoog?
Lars op ’t Hoog reed in zijn pony- en juniorentijd onder andere de ponyhengsten Isarco en Majos Canon naar kampioenstitels. Hij trainde in die tijd al bij Tineke en Imke Bartels en is nu stalruiter bij Academy Bartels en thuis op Stal Lars op ‘t Hoog Sporthorses. Hij houdt zich bezig met het opleiden, uitbrengen (tot en met Grand Prix) en verkopen van talentvolle dressuurpaarden en het begeleiden van paard en ruiter.