Ga jij met je pony meedoen aan het Dutch Pony Championship, dan wil je weten wat je te wachten staat. Wie kan je dat beter vertellen dan Rachell Fokker, die zelf diverse keren een jonge pony voorstelde op dergelijke wedstrijden én kampioen werd!

Geen dressuurproef
Het belangrijkste dat je voor ogen moet houden, is dat deze wedstrijd géén dressuurproef is”, begint Rachell. “Het gaat erom dat je de aanleg van je pony naar voren laat komen. Dat vergt een andere manier van rijden dan wanneer je aan een dressuurwedstrijd deelneemt. Het is van belang dat de pony goed in de basis is afgericht. Dit betekent natuurlijk vooral dat de pony netjes in balans en op zijn eigen benen loopt, fijn nageeflijk is en geen moeite heeft met het maken van overgangen en de oefeningen die gevraagd worden per leeftijdscategorie. Ook is het belangrijk dat de pony lekker ontspannen door zijn lichaam kan lopen en gehoorzaam is aan je hulpen.

Twee combinaties tegelijk
“Het begint er al mee dat je met z’n tweeën tegelijk in de baan bent; een baan van 20x60m overigens, zodat je lekker de ruimte hebt. Je rijdt samen met een andere combinatie om je pony (en misschien ook wel jou zelf) vertrouwen te geven; de (jonge) pony’s hebben steun aan elkaar. Sommige pony’s vinden zo’n ring best indrukwekkend: er zijn bloembakken, hekken, vlaggen, sponsordoeken … het is óók een keuring met veulens en andere pony’s, publiek en omroepers. Het geeft niet als je pony schrikt en wegspringt. Probeer je pony op z’n gemak te stellen en rustig te blijven. De spanning moet op een gegeven moment wel afgevloeid zijn, maar een keertje opzij schieten wordt je niet aangerekend. Het DPC is zeker voor de vierjarigen ook een kennismaking met het wedstrijdterrein, het spelenderwijs leren hoe het werkt op een wedstrijd. Zie het meedoen aan het DPC dus ook een beetje als een leermoment voor je jonge pony. Daarom mag je altijd even een paar rondjes ‘wennen’ voordat de proef van start gaat.”

Proefonderdelen
“Er is wel een voorlezer, die ‘globaal’ een proef voorleest. Voor elke leeftijdscategorie is er een andere proef (link naar de protocollen). Je houdt je wel aan de proefonderdelen, maar tegelijkertijd moet je op de andere combinatie in de ring letten. Dus wordt er ‘Bij E grote volte’ geroepen, en jullie komen te dicht bij elkaar te rijden, dan mag je gerust een paar meter eerder of later de lange zijde verlaten om jouw grote volte in te zetten. Probeer echt ‘jouw’ moment te pakken. Desnoods rijd je even een volte halve baan of een volte 10 meter tussendoor. Maak een plan voordat je de ring in gaat. Waar zit de jury? Waar vang ik hem even op, waar maak ik hem even attent op het been?” Nogmaals: bij het rijden van de cup is het proeftechnische aspect ondergeschikt aan de punten waar de jury oplet: het gaat om de aanleg, kwaliteit van beweging, zelfhouding en vermogen tot schakelen. Hier wordt jouw pony op beoordeeld.”

Learn from the best

“Kun je je geen voorstelling maken van hoe dat gaat, rijden met z’n tweeën, dan kun je eens op YouTube kijken (https://kwpn.tv/watch/1096). Bij de paarden, in jongepaardenrubrieken of hengencompetities, wordt ook in tweetallen gereden. ‘Learn from the best’, zeg ik wel eens. Kijk hoe Emmelie Scholtens haar jonge paarden voorstelt, of Kirsten Brouwer. En let eens op de voorlezer en hoe de deelnemers met die aanwijzgingen omgaan. Maak je niet druk als jouw pony er nog niet klaar voor is om aan te springen in de linker galop tussen H en C. Spring je een paar meter later aan? Geen probleem! Immers, het is geen dressuurproef! Daarin word je wél afgestraft als niet op de letter rijdt, dat is bij een proef voor jonge pony’s niet zo.”

Wat heeft je pony in huis?
“Het is een vak apart om de aanleg van je pony te laten zien. Stel hem voor in zijn ‘mooiste stap, mooiste draf en mooiste galop’. Dus niet een braaf arbeidsdrafje, maar álles uit de kast! Vanuit de basis kijk je of je jouw pony wat mooier en expressiever kan laten draven en uitstrekken. Probeer de uitgestrekte gangen zo mooi en expressief mogelijk te krijgen zonder vloeiend naar voren en terug schakelen uit het oog te verliezen. In de proef willen ze ook een mooie wedstrijdhouding zien, dus zorg ook dat je dit voor elkaar hebt en dat je daar thuis ook aandacht aan besteedt, bijvoorbeeld tien minuten van je training.”

Natuurlijke aanleg
“Laat zien dat je pony zich goed laat bewerken. Dat hij vooruit wil, maar dat hij ook terug kan schakelen. Zeker bij wat oudere pony’s ziet de jury graag dat ze ook fijn terug willen komen op het achterbeen. Zonder teveel hand, zonder teveel aan de mond te zitten. Je laat je pony op eigen benen lopen en houdt hem mooi in balans, in een natuurlijke houding en met een goede impuls. Bereid je overgangen rustig voor en zorg ervoor dat je je pony niet overvalt; maak ze mooi vloeiend.” Zorg er van tevoren voor dat je pony de tijd krijgt om aan de situatie te wennen, en dat hij ontspannen en braaf is. Maar maak hem niet moe tijdens het losrijden; let er wel op dat hij nog voldoende energie heeft om zich fris en fruitig te presenteren in de. De jury neemt uitgebreid tijd om te kijken naar jouw pony en een kwartier vlammen met een jonge pony kan lastig zijn.”

Plezier!
“Het allerbelangrijkste tijdens het meedoen aan het DPC is: laat zien dat je er plezier in hebt om je pony te presenteren. Het gaat om de rijkwaliteiten van je pony, en dus is het leuk als je uitstraalt dat je er plezier in hebt om jouw pony voor te stellen. ‘Handjes bij elkaar en naar voren en glimlachen!’, dat is wat ik mijn leerlingen altijd meegeef”, besluit Rachell. “Ik hoop jullie te zien tijdens een van de voorrondes of in de finale!”