Vorig jaar was het de eerste keer dat het Dutch Pony Championship georganiseerd werd, voor vier-, vijf- en zesjarige sportpony’s categorie C, D of E. De competitie zorgde voor veel positieve reacties van ruiters, eigenaren, stamboeken, fokkers en juryleden en leverde prachtige kampioenen op. Ook in 2023 gaat de spraakmakende reeks wedstrijden van start. De eerste inschrijvingen zijn alweer binnen. Ben jij ook van de partij?

Voor de dressuurpony’s zijn er zeven selectiewedstrijden in verschillende regio’s in het land, waarop je punten kunt behalen voor de finale. Dressuurpony’s moeten aan minimaal twee en maximaal drie selectiewedstrijden deelnemen om in aanmerking te kunnen komen voor een finaleplek. Springpony’s kunnen direct worden ingeschreven voor de eindstrijd op zaterdag 9 september in IJsselmuiden. Vele deelnemers van vorig jaar hebben te kennen gegeven dat ze hun pony graag dit jaar weer presenteren.

Pilot voor 18+ ruiters
Nieuw dit jaar is een pilot voor 18+ ruiters met hun vier-, vijf-, of zesjarige pony categorie C, D of E, op de selecties in Tolbert op 22 juli en in Lunteren op 16 augustus. Dit is een vraag die vorig jaar meerdere keren is gesteld en er wordt nu gekeken of er voldoende animo is om voor deze groep ruiters officieel een rubriek uit te schrijven. Omdat het pilotwedstrijden zijn, is deelname aan de finale voor deze categorie (nog) niet mogelijk.

Kwaliteitsvolle sportpony’s
Het is na de eerste succesvolle editie van 2022 duidelijk dat onze sportpony’s een podium verdienen. Nederland kent fantastische en kwaliteitsvolle pony’s, met de uitstraling, beweging én het karakter om op te vallen in de sport en dat mag iedereen weten! “We zijn er bijzonder trots op dat het gelukt is om fokkers en het New Forest Pony Stamboek Nederland, Nederlands Welsh Pony en Cob stamboek en Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek (NRPS) enthousiast te maken voor ons idee dat Nederlandse pony’s een kampioenschap waardig zijn”, aldus Lars Pronk, voorzitter van de Stichting DPC.

Waardevolle ervaring
“Mede dankzij de enthousiaste medewerking van de drie grote ponystamboeken én de steun van sponsoren kan de competitie ook dit jaar van start gaan”, vervolgt Pronk. “Bovendien kunnen we weer prachtige prijzen ter beschikking stellen dankzij de steun van onze sponsoren, waar we enorm blij mee zijn. Want meedoen aan het DPC is niet alleen een goede ervaring voor ruiters en pony’s, maar ook een feestje!”

Inschrijven
Het vraagprogramma, de wedstrijdkalender en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website: https://dutchponychampionship.nl. De eerste wedstrijd is meteen een knaller; we zijn dan namelijk te gast op de fantastische locatie van Hengstenhouderij Van Uytert in Heerewaarden. Daar moet je bij zijn!

Schrijf je hier in!

Datums en locaties van de selectiewedstrijden

03-6-2023          Heerewaarden
17-6-2023           Vorden
01-7-2023           De Mortel
22-7-2023           Tolbert
29-7-2023           Lunteren
16-8-2023           Lunteren
26-8-2023           Houten
09-9-2023           Finale in IJsselmuiden springen + dressuur

Het Dutch Pony Championship is het evenement waar ruiters, eigenaren en fokkers samenkomen en waar de verbinding wordt gemaakt tussen sport en fokkerij.