Prachtige hengsten, een geweldig programma en heel veel enthousiast publiek. Dat waren de ingrediënten van de allereerste editie van de DPC Stallions Night in de Zilfia’s Hoeve in Houten, die zorgden voor een fantastische sfeer. “We wisten niet wat we konden verwachten toen we onze nek uitstaken en deze ponyhengstenshow organiseerden”, vertelt een trotse voorzitter van de Stichting Dutch Pony Championship, Lars Pronk. “Maar wat een mensen, wat een sfeer, wat een succes, ongelooflijk!”

Tot in de late uurtjes was er de avond van tevoren met vele handen en groot materieel gewerkt aan de aankleding van de binnenbaan in Houten: bloemstukken, afzetting, zitplaatsen, belichting – voor de wauw-lichtshow door Relight! – en een gigantisch achtergronddoek met twee sportponytoppers. Ook de geluidsboxen waardoor de muzikale omlijsting en de teksten van speaker Andries van Daalen goed uit de verf kwamen ontbraken niet.

Tjiësto L.H.
En toen was het half acht, en tijd om te beginnen. De parkeerplaats was goed gevuld, net als restaurant Tante Fie, de bar, de staplaatsen langs de baan… de toeschouwers stelden zich rijen dik op en bankjes werden aangerukt zodat ook de achterste rijen de verrichtingen van de hengsten konden volgen. Hiphop dansgroep ‘’Are U Kidding’’ kwam binnen gerend en warmde het publiek goed op met een spetterend dansoptreden. Vervolgens maakten zij een erehaag voor Levi Heusinkveld, dressuurkampioen van de DPC-competitie 2022, zij beet het spits af met haar pony Tjiësto L.H. De donkerbruine ruin demonstreerde hierbij zijn prachtige gangen, houding, werkbaarheid en instelling. De jonge amazone liet weten dat ze dit jaar heel graag weer van de partij is tijdens de DPC selecties met oa haar inmiddels 6-jarige topper.

Vlot tempo
Vervolgens ging de hengstenshow écht van start met de (toekomstige) vaderdieren. In een vlot tempo, maar wel zo dat elke hengst ruim voldoende voor het voetlicht kon treden, werden de pony’s  naar binnen geroepen. Jonge hengsten werden veelal aan de hand gepresenteerd, de pony’s die in de sport lopen en die we vaak ook al waren tegengekomen tijdens de DPC-selecties en finale van vorig jaar, werden vakkundig voorgesteld door hun ruiter of amazone.

Springblok
Dat Nederlandse sportpony’s ook kunnen springen, lieten Cocacola, Heihoeve’s Berlin en D&R Sportpony’s Ziro La Di zien. Hoe hoog het hout ook werd opgetrokken, de pony’s en hun ruiters lieten zich niet imponeren. Mooi showblokje van deze drie combinaties!

Inspiratie
Met het mooie programmaboekje in de hand – zeker het bewaren en nog eens teruglezen waard! – en het vakkundige commentaar genoot het publiek zichtbaar van de show. Liefhebbers van de ponysport waren gekomen uit nieuwsgierigheid én om zoveel mogelijk hengsten te zien die mogelijk als partner voor hun fokmerrie zou kunnen dienen. Fokkers uit België hadden er een (enkele!) reis van twee uur voor over om inspiratie op te doen.

Vader en zoon
Over verre reis gesproken: ook de ponyhengst Hexagon’s Dragonfly, de DPC-kampioen 2022 bij de 4-jarigen, werd gepresenteerd. Hij kwam vanuit het Zeeuwse Schore samen met zijn vader, Hexagon’s Double Dutch. Hun vaste trainers Benedek Pachl en Thamar Zweistra gaven een geweldige vader-en-zoon show, waardoor duidelijk werd waarom de opvallend getekende jonge voshengst ‘mini-Double-Dutch’ genoemd wordt.

Kleur
We zagen ook opvallende kleurtjes, zoals de show van de twee dubbelverdunde hengsten Ducati du Bois (cremello) en Cream de Luxe DV (perlino) en zo ook de twee valkkleurige broers Daimu NVF en Golden Star G. Ook de palominokleur was goed vertegenwoordigd deze avond. Een duo-optreden was er ook van vader en zoon de New Forest hengsten Borgerhof’s Orion en Gulikhoeve’s Menno.

Pas de deux
Claire Vermaes en Pem Verbeek  lieten een prachtige pas de deux zien op de hengst Nia Domo’s Bolero en zijn zoon Dempsey Sam. Knap werk van hun amazones, die niet alleen de pony’s netjes rondstuurden, maar ook nog eens op de muziek en op elkaar letten. Hulde!

Overweldigd
En zo lieten bijna veertig ponyhengsten zich deze avond zien aan het publiek. Daarnaast was voor de afwisseling tussen de pony hengsten aanwezig, onder amazone Kim Noordijk, het paard This is Naqueen: de verrichtingstopper van het NRPS en het Duitse Oldenburg stamboek die een mooie show gaf. “We zijn overweldigd door het succes van de show”, aldus Lars Pronk. “Publiek, hengstenhouders, vrijwilligers en alle sponsoren geweldig bedankt! We kunnen trots zijn op onze talentvolle hengsten hier in Nederland. Ik hoop dat iedereen genoten heeft en inspiratie opgedaan heeft. Op naar een mooi fokkerij- en sportjaar!”

Tekst: Christine Dijk
Foto’s: Equigeniek