De allereerste wedstrijd in het Dutch Pony Championship is in Werkendam, op 18 juni. Janine van Twist staat daar in de baan om de jonge pony’s te beoordelen. Zij is een ervaren jurylid, niet alleen bij de paarden, op het hoogste niveau, maar ook in de voorloper van het DPC. Ze weet dus heel goed waar het om draait in zo’n proef.

Potentie voor de sport
“Als jurylid wil je zien dat een pony de potentie heeft om hoog in de sport te gaan lopen. Daarom let ik op tact en regelmaat in de gangen, de houding, de souplesse. Daarnaast moet de pony laten zien dat hij de juiste instelling heeft; hij moet netjes op de hulpen van de ruiter reageren en kunnen schakelen, terug en vooruit.”

Wat kán je pony?
“Daarnaast is het van belang dat een pony veel schoudervrijheid heeft, het achterbeen goed onderbrengt en nageeflijk is”, vertelt Janine. “De pony moet ook een beetje aanleg laten zien om te sluiten, te verzamelen. Ik vind het belangrijk om te zien wat je pony in huis heeft, waarbij hij netjes aan de hulpen is en met veel harmonie wordt voorgesteld.”

Aanlegtest, geen dressuurproef “
In een dressuurproef toon je aan dat jij en je pony een bepaald rijtechnisch niveau aankunnen. Hoe hoger je rijdt, hoe meer ontwikkeling je moet laten zien. Waar het in een aanlegtest om draait, is het toekomstperspectief: drie goede gangen, bewerkbaarheid en rijdbaarheid. Het kan dus zijn dat een minder ervaren ruiter toch bovenaan eindigt, omdat zijn of haar pony het meest talentvol is.”

De pony centraal
Het leuke aan het DPC vindt Janine dat alle rassen en soorten pony’s kunnen meedoen en dat ze allemaal bij elkaar lopen. “Het draait om de pony, die staat centraal!”

 

Wie is Janine van Twist?
Janine van Twist is zelf dressuurjurylid t/m Grand Prix niveau, is hoofd van het KNHS dressuurforum, springjurylid en jureert ook jonge paarden, meertallen, etc. Op vele manieren is Janine betrokken bij de wedstrijdsport want ze is daarnaast ook nog ponymoeder, opleider en organisator.