Grand Prix-amazone Kirsten Beckers, wie kent haar niet? Morgen, zaterdag 29 juli 2023, staat de amazone die haar stal runt in Bakel samen met Kim Noordijk in de baan als jury tijdens de DPC-selectie in Lunteren. Tijd om haar eens even aan de mouw te trekken…

Jazz (v. Cocktail), waarmee Kirsten Beckers Grand Prix reed, is waarschijnlijk haar bekendste paard, maar stilzitten doet ze zeker niet. Vorig weekend maakte ze succesvol haar Inter II-debuut met Jeniro (v. Negro). Daarnaast heeft ze Lord Platinum (v. Ferguson) in eigendom, die door Curro Benitez Sanches is opgeleid en met hem ook is geselecteerd voor het WK jonge dressuurpaarden. “Het jureren bij de DPC kwam eigenlijk heel onverwacht,” lacht Kirsten Beckers. Ze is net klaar met het invlechten van een paard dat later vandaag mee doet aan de Pavo cup. “Lars Pronk, voorzitter van de DPC, vroeg of me dat wat leek. Pony’s zijn voor mij nieuw om te jureren, maar aanlegtesten niet. Zo heb ik al eens een VSN-finale gejureerd en wat andere paardencompetities. Pony’s heb ik vroeger zelf ook gereden, en vorig jaar hebben we nog een heel gave Westfaalse pony gekocht. Een cremello met van die mooie, blauwe ogen. Die hebben we verder opgeleid en uiteindelijk verkocht naar Italië.”

Goed karakter
Morgen staat ze in Lunteren dus in de baan. Maar waar gaat ze op letten? “In zeker opzicht is het niet anders dan wat je bij een goedgaand dressuurpaard wil zien,” vertelt ze. “Drie goede gangen, natuurlijk. Ik houd zelf van een goed achterbeen. Daarnaast zie ik graag een mooie aanleuning, en lossigheid in het lijf.” Met alleen kwaliteit kom je er niet, is Kirsten van mening. “Een goed karakter is ontzettend belangrijk, zeker bij de pony’s. Het moeten kinderpony’s blijven, die simpel te rijden zijn. Dan wil je ze toch eerlijk en betrouwbaar hebben, zodat de kinderen vertrouwen en een goede basis meekrijgen.” En in die lijn heeft Kirsten ook een tip voor alle deelnemers: “Probeer lekker te rijden en te genieten. Het hoeft niet perfect; uiteindelijk is plezier hebben met je pony het allerbelangrijkste.”