TOLBERT – De regen die afgelopen zaterdag tijdens de Dutch Pony Championship-selectie in Tolbert naar beneden kwam, mocht de pret niet drukken. Onyx Emelwerth (v. Despacito AT) liep tweemaal naar de hoogste score – zowel bij de pilot rubriek van 18+ deelnemers als de normale vierjarige rubriek.

 

Onyx is de nieuwe pony van Willisha Holzken, die de NWPCS-ruin pas vorige week op stal kreeg. Zelf startte ze HC in de vierjarige rubriek, waarbij haar punten dus niet officieel meetelden, maar het resultaat mocht er zijn: 89 punten. In de pilot rubriek waarbij de pony’s werden voorgesteld door 18+ deelnemers, greep hij wél de overwinning. Raiza Hendrix reed hem vakkundig naar 87,5 punten. “Onyx was echt een heel opvallende verschijning,” steekt Jennifer Sekreve, die samen met Johan Hamminga als jury stond opgesteld, van wal. “Fantastisch in de aanleuning, drie goede gangen, en bloedmooi. Daarnaast zette hij echt geen pas verkeerd en ging hij met veel balans en zelfhouding door de baan. Het was echt de vanzelfsprekendheid waarmee hij alles deed wat hem zo apart maakte.”

Raiza Hendrix en Onyx Emelwerth

Klein maar fijn
Dat kleine pony’s niet onder hoeven te doen voor de grotere werd bewezen in de rubriek voor de vierjarigen, die knap op naam geschreven van Mirte Wilgenburg. Zij reed met haar C-pony Damhof’s Emerald (v. Le Matsjo) een totaal van 82 punten bij elkaar reed. “Wat de vierjarige rubriek interessant maakte was dat de kleinere pony’s echt veel techniek en een goede bewegingsvorm hadden,” aldus Sekreve. “De pony van Mirte viel op door het lichaamsgebruik in stap, die goed actief was en van achter naar voor. Daarbij zagen we ook veel expressie in draf in galop.”

Mila Muziga eindigde als tweede met Stougjeshoeve Emilliano (v. Waxwing Perrin) met 78 punten, en ook deze pony valt in de C-maat. Anna Schütte complementeerde de top drie met Schütte’s Lagertha (v. Leuns Veld’s Winston jr.) en 76,5 punten.

Twee maal Paas
Lorain Paas had het goed voor elkaar, want zij wist zowel de vijf- als zesjarige rubriek te winnen. Nog leuker maakte het dat beide pony’s dezelfde vader hebben. Marco (v. Movie Star) liep naar een zeer mooie score van 86,5 punten bij de vijfjarigen. “Marco is echt een fantastische pony, die heel rijdbaar is en veel aanleg liet zien. Zijn drie goede gangen gingen samen met een mooie zelfhouding. Voor de gedragenheid en souplesse gaven we hem een negen, want zijn balans viel echt op,” sluit Sekreve af.

Jayda Vermeer scoorde slechts een punt minder met haar Rex (v. Hattrick Vogue) en mocht als tweede opstellen. Met 82,5 punten sloot Annelivia Kuijpers met       Goldwinshoeve Cassandro (v. Cassanova du Bois) de top drie af.

Bij de zesjarigen deed Lorain er nog een schepje bovenop, want ze stuurde Marjolein (eveneens een nakomeling van de hengst Movie Star) naar 88,5 punten. Magic Mike Emelwerth verzamelde 85 punten, gereden door Gigi Philipsen, en pakte de tweede plaats. Sophia Gavriel stuurde de Jonkers’ Jayden-zoon Aglaya’s Pavello naar een derde plaats met 84,5 punten.

A.s. zaterdag 29 juli vindt de volgende selectie plaats in Lunteren. De finale van het Dutch Pony Championship wordt verreden op 9 september IJsselmuiden.

Lorain Paas en Marjolein