Hoe kom je aan jullie jonge NRPS-hengst Goldwin’s Hoeve Dreamy?
“Voor mijn werk was ik vorig jaar zomer in de buurt van Onstwedde, waar Hilde Drent zit met haar Goldwin’s Hoeve, haar gerenommeerde fokkerij van heel goede (kinder)sportpony’s. Toen dacht ik: ‘Ik kan wel even langsgaan, eens kijken hoe het daar nu is.’ Mijn vader kocht 22 jaar geleden mijn eerste pony Mellow bij haar. Hilde liet mij de veulens zien en op het moment dat ik weg wilde gaan, viel mijn oog op een bijzondere verschijning. Hilde vertelde over hem en over wat zij in hem zag. De manier waarop zij over hem sprak maakte mij erg enthousiast. Thuis vertelde ik over mijn bezoek en ik stuurde eigenlijk uit een geintje een berichtje naar mijn ouders. Omdat mijn vader bijna met pensioen gaat, leek het mij een mooi moment om net als vroeger weer een mooi avontuur aan te gaan met een pony van Hilde.”

Dus je was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een jonge hengst?
“Nee, eigenlijk niet. Maar dat is denk ik ook het mooie aan dit verhaal. Mellow heeft mij altijd veel moois gebracht; hij is trouwens nu als 28-jarige nog steeds fit en vrolijk bij ons. Dankzij hem ging ik bij Hilde kijken. Mijn vriend en ik zijn altijd wel in voor een uitdaging, en dat mijn vader er ook enthousiast van werd, maakt het helemaal leuk!”

Was het ook Hilde’s bedoeling om hem te presenteren op de HK?
“Ja, ook zij was van mening dat Dreamy een bijzondere pony was, vanwege zijn afstamming (Davinci Du Bois uit de keurmerrie Rifel Hello It’s Me v. Cassanova Du Bois, red.), zijn mooie voorbeengebruik, zijn vriendelijke en meewerkende karakter én zijn bijzondere kleur. Twee dagen later ging ik samen met mijn vader en mijn vriend naar Groningen. Toen zij Dreamy zagen, waren ze ook helemaal enthousiast. Hilde wilde hem niet zomaar verkopen, maar heeft hem ons gegund. En toen begon ons avontuur…”

Maar hij moest natuurlijk nog wel even gekeurd worden …
“Dat klopt, maar ik had het plan al uitgestippeld. We hebben hem eerst zelf een tijdje op stal gehad en spelenderwijs ben ik met hem bezig gegaan. Daarna hebben wij hem naar Michelle Vacquier van DMV Sportpony’s in Gemonde gebracht. Niet echt naast de deur voor ons, want we wonen zelf in Drenthe. Maar Michelle is erg goed in wat ze doet, dus dat Dreamy naar haar zou gaan, daar hebben wij geen moment over getwijfeld! En toen, eind februari, was het zover: de hengstenkeuring van het NRPS …”

Spannend!
“Ja, absoluut, je bent er natuurlijk al maanden mee bezig. En dan hoop je dat het allemaal positief uitpakt. Dreamy heeft een heel stabiel karakter. Maar hij is natuurlijk jong en zo’n keuring is een momentopname. Dan hoop je dat hij op dat moment kan laten zien wat hij in huis heeft. Aan de reacties van het publiek merkte ik dat ze de hengst konden waarderen. Tijdens het opstellen na de tweede bezichtiging had ik het hart weer in mijn keel, maar hij kreeg een erg mooie beoordeling. De jury was telkens weer geïmponeerd door zijn aparte voorbeen en dat zou een aanwinst kunnen zijn voor de fokkerij. Hij toonde een goede instelling en zonder twijfel namen ze hem mee naar de derde bezichtiging. Het is geweldig dat wanneer je ergens in gelooft het gewaardeerd wordt. We zijn zo trots op onze Dreamy!”

De eerste hindernis heeft Dreamy dus overwonnen …
“Hij moet nog op de showdag van het NRPS lopen; daar wordt hij hopelijk definitief goedgekeurd. Daarna mag hij pas gaan dekken. We hopen natuurlijk dat hij goedgekeurd wordt, maar er is nu al vraag naar hem; mensen sturen berichtjes over waar en wanneer hij beschikbaar komt. En dan moet hij volgend jaar worden aangeleverd voor het verrichtingsonderzoek.”

En je laat hem ook zien tijdens de DPC Stallions Night natuurlijk!
“Ja, we hoorden hele goede verhalen over de show van vorig jaar; iedereen die er bij was vond het een prachtig evenement. De Stallions Night stond dan ook in onze planning. Het is geweldig dat tot nu toe alles volgens plan verloopt en Dreamy aanwezig is.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met de hengst?

“Hij wordt eerst wel voor de dekdienst aangeboden, als alles met zijn goedkeuring volgens plan verloopt. Maar we zien in hem ook zeker een pony voor de hogere dressuursport. Helaas is mijn dochter nog te  jong voor hem, hoe graag ze hem ook zou gaan rijden. We gaan kijken hoe het loopt en wat er op ons pad komt. Zo zijn we er ook aan begonnen. Een mooie toekomst voor Dreamy is het allerbelangrijkste. Wij geloven dat er vanwege zijn bijzondere kwaliteiten een mooie toekomst voor hem is weggelegd!”